Krak van Brugge: “Campagne gevoerd voor mijn Waalse vrienden”

Filip omringd door zijn Waalse vrienden, slachtoffers van de watersnood.
Stefan Vankerkhoven

“De kandidatuur voor de ‘Krak van Brugge’ woog op m’n schouders, ik wou m’n Waalse vrienden niet ontgoochelen”, zegt Filip Vanden Berghe, die al 20 ton hulp bezorgde aan de slachtoffers van de waternood.

Filip de Bruges. Onder die naam is Filip Vanden Berghe (48), leraar Frans aan het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Instituut en zoon van voormalig schepen Jean-Pierre Vanden Berghe, bekend in de valleien van de Vesder en de Ourthe in Wallonië. De reden? Sedert de overstromingen van vorig jaar reed hij al 42 keer met hulpgoederen naar de getroffen regio.

Twintig ton

“Ik heb al meer dan 20 ton voeding en materiaal geleverd, met de logistieke hulp van mijn goede vriend Patrick Danckaert”, vertelt de Bruggeling. “Je kiffe la Wallonie (ik hou van onze Waalse landgenoten) is mijn motto. Die liefde ontstond tijdens mijn studies aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken in Gent. Ze is zeer innig geworden, toen ik voor mijn website Missitems.be de kleine regionale Waalse missverkiezingen van nabij volgde en er vaak in de jury’s zetelde.”

“Telkens als ik over de taalgrens trok, ervoer ik zo’n warmte en dankbaarheid. Ze riepen mij zelfs op het podium! Ongetwijfeld heeft mijn perfecte tweetaligheid geholpen. En toen ik vorig jaar in het televisiejournaal zag dat vele Waalse dorpen overstroomd waren door zware regenval op 14 en 15 juli, vond ik dat ik iets moest terugdoen voor die hartelijke mensen.”

Boterkoeken

“Zo is het idee gerijpt om mij in te zetten voor de slachtoffers van de watersnood. Vorige zomer nam ik contact op met enkele Brugse handelaars en vroeg hen of ze iets konden schenken om mee te nemen naar Wallonië. Bakkerij Sint-Paulus was de eerste om 400 boterkoeken en gebakjes te geven. Nadien volgden het Brugs Chocolademuseum en Brugge Kaas met enkele honderden kilo’s producten.”

“Tal van Bruggelingen hebben keukengerei en elektro toestellen geschonken. Zelf heb ik veel schoolgerief gekocht, zodat de scholieren materiaal hadden om het schooljaar te kunnen beginnen. Pas nadien heb ik mij toegelegd op de grote merken en hen om hulp gevraagd. Met succes, tientallen merken reageerden positief! Bosto en Panzani schonken tientallen pakketten bulgur, Lotus gaf honderden wafels, Kraft 5000 dozen wraps, Milka 2,5 ton chocolade. Vorige week mocht ik naar Pepsi…”

Dankbaarheid

“De reden is dat die firma’s mij ten volle kunnen vertrouwen, ik geef hen transparantie via mijn facebook pagina Filip de Bruges aide les sinistrés des inondations. Zo zien die bedrijfsleiders dat ik tot bij de slachtoffers thuis ga om die hulpgoederen te bezorgen. En de dankbaarheid die je krijgt van de getroffenen is hartverwarmend. Ze kennen mij daar al heel goed, omdat ik blijf komen en intussen al te zien was op de regionale nieuwszenders.”

“Toen ik vernam dat ik verkozen was tot ‘Krak’, volgde een emotionele ontlading. Het feit dat ik kandidaat was, woog op mijn schouders. als ik iets doe, wil ik het goed doen. Ik wou mijn vele Waalse vrienden niet ontgoochelen. Wist je dat ik zelfs campagne gevoerd heb? Ik liet 500 flyers drukken en verspreidde mijn kandidatuur via mijn facebook pagina. Ik ben er zeker van dat er zelfs in Wallonië op mij gestemd is!”

Hoe is de situatie nu in de overstroomde Waalse dorpen?

Filip: “Pepinster is een spookdorp, ook in de andere dorpen blijven de sporen zichtbaar. Er ligt nog veel rommel in de Vesder en in de straten, de huizen zijn nog niet hersteld omdat de bewoners in discussie zijn met de verzekeringen. Ze voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Als ze mij zien met een pakje koekjes, fleuren ze op. Ze zijn zo dankbaar, ik heb met Kerst tientallen cadeautjes gekregen, ook al kunnen die mensen het zich niet permitteren. Dat respect is jammer genoeg deels verloren gegaan in onze Vlaamse samenleving waar velen alles vanzelfsprekend vinden.”

Zijn de slachtoffers van de overstromingen getraumatiseerd?

Filip: “Ik ben geen psycholoog, maar luister naar hun verhalen en zie hun tranen. Die mensen gaan met een bang hart de toekomst tegemoet. Maar wanneer vrijwilligers als ik arriveren met wat voedsel, krijgen ze opnieuw de moed om hun huis verder op te ruimen.”

Krijg je hulp bij je acties?

Filip: “Zonder de hulp van mijn rechterhand Patrick zou het echt niet lukken. Mijn vader zorgt voor logistieke steun en mijn moeder vulde al vele zakjes met snoep en chocolade.”

BIOPrivéGeboren op 31 oktober 1973. Zoon van Carina De Vloo en gewezen schepen Jean-Pierre Vanden Berghe. Heeft een tweelingbroer (Kristof). Eeuwige vrijgezel.CarrièreVolgde zijn humaniora aan het Sint-Leocollege. Studeerde nadien Frans en Spaans aan de Provinciale Hogeschool voor Vertaler en Tolk. Werkte kort voor het bedrijf Xanto en Studio Hall. Hij is sinds 1998 leraar Frans in de tweede graad aan het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart Instituut.Hobby’sRadio Contact, deejay Filip en tot voor kort de website Missitems.be. Helpt sinds deze zomer als vrijwilliger de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië.