Krak van Blankenberge: “We willen dit jaar weer meer naar buiten treden”

Jo Vandenbulcke en zijn vrouw Annie Ackx zijn gepassioneerd door de oude ambachten uit de visserij. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Zijn onverdroten inzet voor folkloregroep De Korre, die de oude ambachten uit de visserij in de kijker zet, leverde Jo Vandenbulcke de titel van Krak van Blankenberge op. “Ik ervaar dit echt als een erkenning, maar wil ook hulde brengen aan de andere bestuursleden en medewerkers die dit mee mogelijk maakten”, zegt Jo.

Ja, voor Jo Vandenbulcke was het toch wel een verrassing toen hij vernam verkozen te zijn tot de Krak van zijn gemeente. “Er waren nog vier genomineerden, dus zo evident is dat niet. De nominatie op zich vond ik al een mooie zaak en ook verrassend. De overwinning nu is natuurlijk helemaal mooi. Het is toch echt wel een erkenning voor mijn werk en inzet als voorzitter van folkloregroep De Korre. Maar ik zeg er meteen bij dat ik ook hulde wil brengen aan de andere bestuursleden en steeds enthousiaste leden van onze vereniging”, zegt Jo Vandenbulcke.

Chauffeur

De liefde bracht Jo naar Blankenberge en zo raakte hij ook in de ban van de folklore rond het maritieme leven aan de Belgische kust. “Mijn schoonvader was jarenlang actief als garnalenvisser en woonde ook lange tijd bij ons in de buurt”, vertelt Jo. “Toen de folkloregroep De Korre in 2013 werd opgericht en mijn vrouw er ook lid van werd, heb ik me ook al vlug geëngageerd in de vereniging. Meer zelfs: toen oprichter Jef Vandierendonck het na niet veel meer dan een jaar voor bekeken hield als voorzitter, heb ik me kandidaat gesteld als voorzitter. Niemand anders bleek ook te kandideren en zo ben ik dus van start kunnen gaan. Iemand moest het toch doen hé”

Jo is van opleiding schrijnwerker en meer specifiek trappenmaker, maar werkte ook enige tijd als chauffeur van autocars bij Gino Tours. Intussen is hij al lange tijd actief als arbeider bij de technische dienst van stad Blankenberge.

“Het voorbije jaar, en ook het jaar daarvoor, was natuurlijk niet gemakkelijk door de strenge coronamaatregelen. Normaal gezien gaan we in onze traditionele visserij-outfit, van rond de jaren 1900, naar allerlei evenementen. Maar door de coronamaatregelen was dat in het voorbije jaar natuurlijk een heel ander verhaal.”

Sleepnet

Folkloregroep De Korre omschrijft zichzelf als een folkloristisch maritieme vereniging die de herinnering aan het rijke vissersverleden levendig wil houden. De roots van de vereniging liggen dus in Blankenberge maar de vereniging gaat breder en wil de maritieme traditie van de gehele kust promoten.

De naam van de vereniging – De Korre – spreekt voor zich. Een korre is namelijk een trechtervormig sleepnet dat vandaag nog altijd wordt gebruikt in de visserij. De leden van De Korre demonstreren allerlei oude vissersambachten zoals netten breien en herstellen, garnalen pellen en kantklossen tijdens allerlei maritiem-folkloristische evenementen.

“We kijken ernaar uit om dit jaar, als corona ons wat gunstiger gezin is, alvast veel meer naar buiten te kunnen treden”, besluit Jo.

“Heel trots op nieuwe reuzin”

Wat was het mooiste moment van het voorbije jaar?

“We zijn echt wel trots op nieuwe reuzin die we gemaakt hebben: Eugenie Kadet. Ze is wel drie meter groot en gebaseerd op een typische Blankenbergse visdraagster die destijds echt bestaan heeft. Eugenie draagt dezelfde outfit als de vrouwelijke leden van onze groep en heeft een originele vismand. We hebben de reus in de zomer voorgesteld aan pers en publiek. In een optocht gingen we ermee van het stadhuis naar het ‘Huisje van Majutte’, een echt ouderwets vissershuisje dat fungeert als museum en kroeg. In het weekend van 11 juli hebben we dan met onze groep aan de Sint-Rochuskerk gestaan waar we vissersambachten demonstreerden.”

Hoe moeilijk was en in deze coronacrisis voor jullie?

“In de coronaperiode hebben we er toch acht leden bijgekregen waardoor we nu met 25 zijn. Van die rustigere periode hebben we gebruik gemaakt om nieuwe kostuums te maken, met onder meer vijftig paar sokken en voor de dames een mooi sjaaltje.”

Wat brengt 2022 nog?

“We hopen op meer evenementen. Daarbij kijken we uit naar onder meer de Havenfeesten, Oostende voor anker, Trammelant in De Haan en diverse zeewijdingen langs de kust.”

Wie is Jo Vandenbulcke?

Privé

Jo Vandenbulcke (51) groeide op in Heule, bij Kortrijk. Hij is dus ‘aangespoeld’, maar woont intussen zo’n 25 jaar in Blankenberge. Hij is gehuwd met Annie Ackx, een vissersdochter.

Loopbaan

Jo volgde een opleiding tot schrijnwerker, meer bepaald trappenmaker. Hij werkte ook enkele jaren in die branche. Hij werkte ook enige tijd als chauffeur van autocars bij de bekende reisorganisatie Gino Tours. Nu is Jo actief als arbeider bij de technische dienst van de Stad Blankenberge.

Vrije tijd

Veel van de vrije tijd gaat naar het voorzitterschap van folkloregroep De Korre. Daarnaast neemt Jo graag eens de tijd om een goed boek te lezen.