Krak Hans Van Bockstael : “Traditie van Heksenstoet mag niet verloren gaan”

Hans Van Bockstael maakte een beeldje van heks Sefa Bubbels.© ZB
Hans Van Bockstael maakte een beeldje van heks Sefa Bubbels.© ZB
Redactie KW

De Heksenstoet, de schutters en het Beselaars archief staan centraal in leven van Hans Van Bockstael. “Eerlijk gezegd kan ik geen enkele missen”, stelt Hans, die zich een jaar lang Krak van Zonnebeke mag noemen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Natuurlijk ben ik blij verkozen te worden tot Krak, al had ik het niet verwacht. Ik heb niet veel reclame gemaakt. Enkel op de Facebookpagina van Groep Beselaars Archief geplaatst. Het is toch een vorm van waardering. Dit zal zeker een speciale plaats krijgen omdat ik het aanvoel als een cultureel symbool. Dit is immers in alles wat ik doe mijn drijfveer.”

Hans is al dertig jaar hoofdman van Schuttersgilde Sint-Sebastiaan Beselare, die gesticht werd in 1428. “Ik ben schutter geworden toen ik negen jaar was, dus 50 jaar geleden”, vertelt Hans enthousiast. “In de jaren 80, toen de gilde wat in de steek gelaten werd door de politiek, ben ik gaan grasduinen in de geschiedenis en verzamelde een heel archief bijeen. De culturele kant van de gilde zorgde ervoor dat ik me bewust werd dat deze niet mocht verdwijnen. Het herstel van het gildenzilver en de banier, die verdween tijdens de wereldoorlog, waren onze doelstellingen. Juist die historische achtergrond zorgt er volgens mij voor dat de gilde nu nog altijd groeit en bloeit, naast het sportieve natuurlijk.”

Heksenarchief

De stoet is al jaren een belangrijk onderdeel in zijn leven hoewel hij geen bestuurslid is van de Heksenstoet vzw. “Ik kreeg het immers met de paplepel ingegeven. Mijn ouders, zelfstandig in timmerwerken, maakten in 1967 en 1969 respectievelijk de molen en het kasteel voor de stoet. Dit maakte ik als jonge snaak intens mee. Op 13-jarige leeftijd maakte ik een schoolwerkje over de Heksenstoet en zo kreeg ik de microbe te pakken. Meteen de start van mijn heksenarchief. Later vervaardigde ik eigenhandig drie reuzinnen, de geitenbok, een nieuwe hoed voor Sefa en had in veel projecten een hand. Ook de heksenkeuring was mijn geesteskind. De Wratte heeft dit heel mooi uitgewerkt.”

De vrijwilligers liggen me na aan het hart

“Vorige editie mocht ik de nieuwe wagen ‘Tussen twaalf en één’ ontwerpen, die afgewerkt werd door de creatieve werkgroep. Zelf liep ik 25 jaar mee als Meele Crotte, nu doet mijn zoon dit verder. De hekserij zit duidelijk in ons bloed”, lacht Hans.

Verzamelwoede

Hans verzamelt praktisch alles over Beselare. “Inderdaad, dit gaat van foto’s, krantenknipsels, voorwerpen enzomeer. Via de Facebookpagina Groep Beselaars Archief laat ik de mensen genieten van mijn verzameling. Op korte tijd hadden we 1.600 leden. Het gebeurt regelmatig dat mensen mij nog iets toestoppen en daar ben ik heel dankbaar voor. Het belangrijkste voor mij is gewoon dat het bewaard blijft en dat kan bij om het even wie.”

Onze Krak is altijd bezig, maar toch maakt hij ook nog tijd voor zijn gezin. “Ik kan gewoon niet stilzitten. Ook kan ik moeilijk neen zeggen als men mij iets vraagt. Wat ik nog wil realiseren, is ‘De stoet van het volk’. We zijn momenteel bezig met alles in beeld te brengen van de Heksenstoet om het juiste verhaal te kunnen doorgeven aan de volgende generaties. Want die mooie traditie mag nooit verloren gaan, het is het hart van Beselare”, besluit Hans. (Noël Vandewiele)

Je maakte onlangs een heksenbeeld. Schuilt er een kunstenaar in Hans?

“Een kunstenaar vind ik een groot woord. Op reis in Frankrijk zag ik op 14-jarige leeftijd iemand portrettekenen. Dit boeide me enorm. Thuisgekomen ben ik er ook mee begonnen. Intussen ben ik overgestapt naar het maken van beeldjes. Als Beselarenaar daagde ik mezelf uit om het beeldje van Sefa Bubbels te maken en het is me gelukt. Kunstenaar hoor ik niet graag, ik noem het eerder een gave.”

Je bent sportraadvoorzitter. Heb je nog dromen op sportief gebied voor Zonnebeke?

“Al dertig jaar zetel ik in de sportraad. Samen met de sportfunctionarissen hebben we al heel wat kunnen verwezenlijken. De inzet van de vele vrijwilligers bij iedere club mag niet vergeten worden. Dit geldt ook voor de culturele verenigingen. De vrijwilligers liggen me na aan het hart.”

Zijn er personen die je inspireerden in alles wat je doet?

André Vandenameele stichter van de Heksentoet, André Hauspie die heel creatief was en zich verdiepte in ons dorp en Oswald Maes, 25 jaar regisseur van de Heksenstoet waar ik een zeer goede band mee heb. Allemaal mensen die geboren en getogen zijn in Beselare.”

Hans Van Bockstael

Privé

Hans (59) is gehuwd met Ann Boudry en woont in het Neerhof in Beselare.

Hij is de vader van Charlotte (38) en Ruben (35).

Hij is ook de trotse grootvader van Eden (6) en Noam (2).

Loopbaan

Als kleuter trok hij naar de vrije basisschool en het lager onderwijs volgde hij aan de gemeenteschool in Beselare.

Daarna trok hij naar het VTI in Ieper waar hij de richting houtbewerking volgde.

Vrije Tijd

Als er nog tijd over is naast zijn drukke hobby’s en interesses gaat Hans samen met zijn echtgenote regelmatig fietsen, maar wil ook vooral genieten van zijn kinderen en kleinkinderen.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.