Krak Dario Verhelst : “Ik weende van blijdschap toen ik het nieuws kreeg”

Dario en zijn zus Dieuwke zijn twee handen op één buik.© BC
Dario en zijn zus Dieuwke zijn twee handen op één buik.© BC

Dario Verhelst is de Krak van Koekelare. De 12-jarige voetballer is zo fier als een pauw op zijn overwinning en steekt dat niet onder stoelen of banken. “Ik weende van blijdschap, zo gelukkig was ik.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het was een heel emotioneel moment voor Dario Verhelst toen zijn mama hem vertelde dat hij dé Krak van Koekelare was geworden. “Ik had wel een voorgevoel, maar toch kon ik het niet geloven toen ik het nieuws hoorde. Ik weende van blijdschap. Zo gelukkig ben ik met deze overwinning”, glundert Dario.

De overwinning kwam niet geheel onverwacht. “Heel veel mensen hebben me gezegd dat ze op mij zouden stemmen. Maar dat ik 60 procent van de stemmen zou halen… Dat is wel heel veel! We hadden op Facebook gevraagd om voor mij te stemmen en toen is het helemaal ontploft. Mensen deelden de oproep, dus op die manier zag ik steeds mijn kansen verhogen. Zelfs Line Van Wassenhove, genomineerd voor de Krak van Blankenberge, liet weten dat ze voor mij heeft gestemd. Line beurt met haar vzw Het Clownshuis al tien jaar langdurig zieke kinderen op. Jammer dat zij niet won in Blankenberge, anders was het dubbel feest!”

Dario is lid van De Koutershotters, een voetbalclub uit Kortemark voor kinderen met een fysieke beperking. De sportmicrobe kreeg Dario zowel van zijn papa, die ook voetbal heeft gespeeld, als van zijn mama, een voormalig basketbalspeelster. Zelf aan sport doen was voor Dario niet vanzelfsprekend, want hij heeft hypertonie (verhoogde spierspanning) in de onderste ledematen door een aangeboren hersenletsel.

Dario is een wonder

“Dario is eigenlijk een wonder. Na zijn geboorte zeiden de dokter dat hij niet zou kunnen stappen, maar hij verraste iedereen. Hij begon samen te kruipen met Dieuwke, die een jaar jonger is dan Dario. En voor we het wisten en tot onze eigen verbazing, kon hij enkele maanden later lopen”, vertelt mama Kelly. “Hij volgt les aan het Dominiek Savio Instituut in Gits en daar ontdekte Dario dat hij niet alleen is met zijn handicap. Hij heeft zich daar heel erg positief ontwikkeld.”

Brandon Mechele heeft mijn gipsverbanden gesigneerd

Bij een gewone jeugdploeg spelen was niet voor Dario weggelegd, maar bij De Koutershotters kan hij toch zijn voetbalei kwijt. “Deze club bestaat sinds 2017 en werd opgericht door Peter Declerck, opvoeder bij De Lovie. We vormen een hele toffe ploeg van spelertjes met een beperking”, vervolgt Dario. “Al is het door corona nu al lang geleden dat we mochten spelen. Dat vind ik heel erg spijtig, hopelijk komen er snel betere tijden aan.”

Allemaal winnaars

In normale omstandigheden trainen De Koutershotters elke zaterdagvoormiddag en spelen ze af en toe een tornooi tegen andere ploegen. “Er wordt puur voor het plezier gespeeld. Iedereen supportert voor iedereen en we zijn allemaal winnaars”, legt Dario uit.

In september 2020 filmde sportzender Eleven Sports bij De Koutershotters. Het filmpje werd gretig gedeeld en dat was zonder twijfel mee te danken aan Dario, die met passie over zijn liefde voor voetbal en voor Club Brugge vertelde. “Ik vond dat eerst een beetje raar, maar tegelijkertijd ook heel leuk. Het was een topdag!”, vertelde Dario daar toen over in onze krant.

Welke sporten beoefen je nog naast voetbal?

“Ik zit op school in Dominiek Savio in Gits. Toen ik nog in Koekelare op school zat, moest ik meerdere keren per week uit school. Onder meer om naar het revalidatiecentrum ‘t Veld in Aartrijke te gaan. Het is al heel lang geleden, maar ik weet nog dat dat erg vermoeiend was. In Dominiek Savio is alles dichtbij: kine, ergo… We kunnen op school zelfs paardrijden en zwemmen, dus die sporten doe ik ook nog naast voetbal.”

Zit je in een jeugdbeweging?

“Ja, maar pas sinds kort. Mijn neef Kobe Verhelst is leider bij de Rakkers van de Chiro in Koekelare. Hij kon me overtuigen om bij de Chiro te gaan en ik heb het me nog geen moment beklaagd.”

Hoe lang ben je al supporter van Club Brugge?

“Al van jongs af aan. Mijn papa is ook grote fan van Club Brugge en zo is het eigenlijk gegaan. Ik zou zo graag hebben dat Club Brugge mijn overwinning opmerkt en De Koutershotters eens uitnodigt. Wist je trouwens dat Brandon Mechele naast mijn oma in Bredene woont? Hij heeft eens mijn gipsen (zie foto) gesigneerd. Ik heb ze natuurlijk gespaard en ben er nog steeds superblij mee!”

Dario Verhelst

Privé

Dario Verhelst (12) is de zoon van Bart Verhelst en Kelly Hoste. Hij is de broer van zus Dieuwke (11). Aan mama’s kant is Dario de pluszoon van Stijn Goethals en de plusbroer van Rune (18) en Noor (13) Goethals. Aan papa’s kant is hij de pluszoon van Sylvia Deschacht en de plusbroer van Ymke Vanacker (15). De ene week woont Dario bij zijn mama in de Bezantenstraat, de andere week bij zijn papa in de Beloftestraat.

Loopbaan

Dario ging even naar school in Koekelare, maar gaat nu al vele jaren dagelijks op en af met de bus naar Dominiek Savio in Gits.

Hobby’s

Voetbal, supporteren voor Club Brugge, FIFA21 spelen op de PlayStation en Chiro.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.