Video
Krak Charlotte Liefooghe : “Me inzetten voor anderen kreeg ik van ouders mee”

De rode draad in het leven van de kersverse Krak van Veurne is ‘sociaal engagement’. Dat uit zich zowel in haar beroepskeuze als in haar hobby’s en haar vrije tijdsbesteding. Bovendien is Charlotte bijzonder trots op haar Veurnse roots.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Mijn ouders zijn beiden mensen met een heel groot hart”, lacht Charlotte. “Ze staan altijd klaar om anderen te helpen, zonder dat ze daarvoor iets terug verwachten. Ik heb dit zo meegekregen van thuis. Mijn mama werkt trouwens in de sociale sector. Als kleuter vertelde ik iedereen dat ik juf wilde worden. En dat is zo gebleven. Toen ik mijn bachelor secundair onderwijs behaalde, vond ik dat ik te weinig achtergrondkennis had voor jongeren die moeilijk mee kunnen in het gewoon onderwijs. Om me beter te kunnen focussen op leerlingen die daar soms uit de boot vallen, volgde ik nog de bachelor orthopedagogie. Toen ik stage deed in Zonnewende Veurne was ik helemaal verkocht. Deze job was nog boeiender dan die van leerkracht. Na enkele interims kreeg ik een jobaanbieding in VOT Ieper, waar ik bijna zes jaar werk.”

Keuzes maken is moeilijk, want ik wil op alles ‘ja’ zeggen

“Als opvoeder-begeleider in een leefgroep langverblijf begeleid je de jongeren in de leefgroep zo goed mogelijk. Overdag gaan ze naar een gewone school, na schooltijd vang ik hen op met huiswerkbegeleiding, activiteiten om zich bezig te houden, de avondstructuur voor het naar bed gaan… Sommige jongeren mogen elk weekend naar huis, anderen helaas niet. Dan is het aan de begeleider om hen bezig te houden met activiteiten, uitstappen… Er moet altijd iemand aanwezig zijn in de leefgroep, ook ’s nachts en op feestdagen… Ik heb heel wisselende uren en elke week ziet er anders uit voor mij. Door mijn lange stage bij Zonnewende ontstond er een goede band met de jongeren en begeleiders. Jammer genoeg mag ik sinds maart door de coronamaatregelen niet meer op bezoek in Zonnewende.”

Bejaarden opbellen

Charlotte engageerde zich als een van de eersten als vrijwilliger voor het initiatief ‘8630 al tegoare’ Ze deed boodschappen voor mensen die dit zelf niet konden en tijdens de tweede golf belde ze tweewekelijks 80-plussers. “Hiervoor kreeg ik heel veel appreciatie en dank terug”, meent Charlotte. “En na twee uur telefoontjes doen, kom je buiten als een gelukkig mens. Ik haal er zelf ook veel positieve energie uit. Ook als Veurne bepaalde opdrachten geeft aan zijn inwoners ben ik er als de kippen bij. Zo kwam ik ooit op de cover van het boekje Info Veurne met een creatie in hout ‘8630 al tegoare’.”

OCHO Dance Studio

Charlotte ging ook de uitdaging aan om samen met Lore Booghs en Jan Verbeke OCHO Dance Studio op te richten. “We zijn goed gestart, momenteel hebben we 161 actieve leden! Dansen met de 12-plussers verloopt momenteel wel online. Dat is wennen voor zowel de dansers als de lesgevers. Maar eigenlijk is iedereen blij dat we terug kunnen dansen! Ik hoop dat we deze zomer toch enkele optredens en een show kunnen doen. Daarnaast wil ik vanaf september het aanbod nog uitbreiden. Hopelijk kunnen we vanaf de zomer van 2022 de dansers veel shows en evenementen aanbieden. Ik droom ook van een eigen zaal, dat zou fantastisch zijn!”

Waarom zeg je dat je Veurne hoog in het vaandel draagt?

“Dat komt vooral door OCHO waardoor ik heel wat Veurnaars ken. Ik was vroeger ook lid van de leesjury in de bibliotheek, wat ook een band schept. Als Veurne evenementen organiseert, ben ik er graag bij, zo leer je nieuwe mensen kennen. Ik hou van de mentaliteit onder de Veurnaars, het is net één grote familie.”

Hoe combineer je al dat vrijwilligerswerk, je inzet voor OCHO, je werk en je eigen hobby’s?

“Een dag is altijd te kort en ik zit nooit graag stil. Ik ben heel perfectionistisch. Het geheim is een goede planning. Mijn gsm zit vol herinneringen zodat ik niets vergeet.. OCHO voelt niet als werken aan, maar neemt wel tijd in beslag. Keuzes maken vind ik moeilijk, want eigenlijk wil ik op alles ‘ja’ zeggen.”

Waar wil je doen wanneer we terug in normale tijden belanden?

” Dansen! Ik verlang zo om weer te staan zweten in de danszaal samen met mijn andere dansers. Ik droom ervan om weer verre reizen te maken. Ik trok al naar Mexico, Canada, Zuid-Afrika, Suriname… Door de aankoop van mijn huisje ging ik even sparen, maar nu zelfs citytrips niet meer kunnen, wil ik echt naar de zon!”

Charlotte Liefooghe

Privé

Onlangs ruilde Charlotte haar ouderlijke woning in voor een eigen stek op de nieuwe site Suikerpark. Maar de goede band met haar broer Matthijs (28) en haar vader Eric en moeder Dominique houdt ze in ere.

Loopbaan

Lagere school VBS De Nieuwstad Veurne – middelbaar Bisschoppelijk College Veurne – bachelor secundair onderwijs (Nederlands-fysica) in Brugge en bachelor orthopedagogie in Kortrijk. Charlotte werkt als opvoeder-begeleider in Vereniging Ons Tehuis (bijzondere jeugdzorg) in Ieper.

Vrije tijd

Charlottes grootste passie is dansen… en die draagt ze over naar anderen bij OCHO Dance Studio. Als ze even kan, gaat ze fitnessen en zwemmen. Dat combineert ze met haar vrijwilligerswerk.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.