Kortrijkse Paasfoor naar aloude traditie gezegend

Kortrijkse Paasfoor naar aloude traditie gezegend. © JVGK JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het bezinningsmoment wordt al enkele jaren georganiseerd door het Decanaat Kortrijk en de foorkramers. Tot ruim 20 jaar geleden was de Paasfoor wel open op Goede Vrijdag, maar er kwamen verscheidene opmerkingen van gelovigen en priesters omdat zij op dat moment een alternatieve pelgrimstocht hielden.

De foor werd 2 jaar na elkaar gesloten op Goede Vrijdag, zo ook in 2003. Daarop trokken foorkramers naar toenmalig deken Marc Gesquière om die dag toch te mogen openen met toelating van de stad. Het schepencollege had op verzoek van gelovigen en de dekenij enkele weken daarvoor beslist de foor niet te openen maar er werd een compromis bereikt: de foor mocht open na 19 uur. “Ik heb begrip voor de opmerkingen vanuit de foorwereld”, zei toen deken Marc Gesquière. “Het zijn zelfstandigen die hun brood moeten verdienen. Anderzijds mogen de gelovigen in een multiculturele stad als Kortrijk zich niet in een hoekje laten drummen en af en toe tonen voor wat ze staan.” (Bron: Nieuwsblad maart 2003)

Intussen is dat al meerdere jaren na 16.30 uur geworden. Ruim 35 foorkramers tekenden present bij de korte gebedsdienst om 16 uur. Daarna deelde de deken traditiegetrouw palmtakjes uit aan de foorkramers en iedereen die een takje wilde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier