Kortrijk weert hangjongeren aan muziekcentrum Track met toegangsverbod na maandenlange overlast: “Kunnen niet garanderen dat probleem zich niet verplaatst”
Op vraag van Muziekcentrum Track en het muziekconservatorium neemt stad Kortrijk maatregelen tegen een groepje hangjongeren die volgens de stad ‘kwaadwillig samenschoolden’ aan het muziekcentrum. De jongeren worden drie maanden lang geweerd van de site. Het gebouw wordt enkel nog toegankelijk voor wie daar een gewettigde reden voor heeft. Enkel als je aanbelt, kan je het Muziekcentrum betreden.
De jongeren in kwestie zorgden de laatste maanden geregeld voor overlast op het muziekcentrum aan het Conservatoriumplein. Ze lieten zich onder meer opsluiten in de gebouwen om na de openingsuren de deuren voor vrienden te openen. Een medewerker van muziekcafé Pand A liep in november zelfs een barst in zijn neus op nadat hij de hangjongeren vroeg het pand te verlaten. De politieverordening met toegangsverbod moet de lont nu uit het kruitvat halen. “Voor mij is de zaak al lang afgesloten”, gaf de medewerker, die anoniem wenste te blijven, mee. “Er moest wel iets gebeuren, want het begon uit de hand te lopen. Onbeleefde reacties, met twintig man op de wc: stilaan werd het een probleem.”
“Er heerste in ieder geval wel een gevoel van onveiligheid bij leerlingen en ouders”, reageert ook Jolle Desloover, coördinator van het Muziekcentrum. “Dit algemeen verbod moet daar iets aan doen. Normaal is dit een publiek gebouw, voor iedereen toegankelijk. Nu wordt Track tijdelijk een soort van schoolgebouw, waar onbevoegden niet zomaar binnenlopen. Bij die jongeren zaten er ook studenten van RHIZO en Howest die helemaal niet agressief waren, en die hier gewoon ‘s middags hun boterhammen kwamen opeten.”
“Er heerste een gevoel van onveiligheid bij leerlingen en ouders. Dit algemeen verbod moet daar iets aan doen” – Jolle Desloover, coördinator van het Muziekcentrum
Naast opgedreven oplettendheid aan het onthaal van het Muziekcentrum zal ook Pand A een oog in het zeil houden. “Het is jammer dat deze situatie geëscaleerd is, en niet vreedzaam opgelost kon worden”, zegt Nelle Vanleeuwen, uitbaatster van Pand A. “Ik merk het verschil wel, vooral op woensdagnamiddag en tijdens de schooluren. Veel van die jongeren kwamen hier spijbelen. De meesten deden niets mis, maar voor kinderen die in Track muziekles volgen, was dat niet plezant.”
Locatieverbod
In de gemeenteraad, waar de politieverordening tot toegangsverbod met 31 voor-stemmen en drie onthoudingen bekrachtigd werd, was niet iedereen tevreden met de maatregelen. Er werd zelfs even fel gedebatteerd over de kwestie, CD&V-raadslid Hannelore Vanhoenacker bond de kat de bel aan. “Ik heb hier al gezegd dat ik geloof in ons maatschappelijk interventieteam, dat inzetbaar is op verschillende delicate plekken. Op het vlak van wijkteams heeft de stad ook al veel stappen gezet. Maar deze situatie is anders. Deze hangjongeren zullen zich misschien gewoon elders gaan amuseren.”
“Kan ik garanderen dat dit zich niet zal verplaatsen? Neen, niemand kan dat!” – burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester)
Ook Wouter Vermeersch, Kortrijks fractieleider voor Vlaams Belang, reageerde geagiteerd. Hij vond het onvoorstelbaar dat de gemeenteraadsleden de feiten nu pas ter ore kwamen. “Ik ben bijzonder ontsteld. Over de kwaadwillige samenscholing van de hangjongeren, maar ook over die neusbreuk van een stadsmedewerker in november.”
(lees verder onder de foto)
Vermeersch vroeg zich af waarom de stad gebruik maakt van een oplossing als een toegangsverbod. Dat zou de politie enkel de mogelijkheid verschaffen om individuen die overlast bezorgen, te verwijderen. “Waarom hanteert u een compleet nieuw instrument om dit aan te pakken? Waarom geen locatieverbod, zoals al is toegepast op jongeren in de Lange Steenstraat? De stad verlegt het probleem, en lost het niet noodzakelijk op.”
De Vlaams Belanger gooide burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) voor de voeten dat hij sterk betwijfelde dat de problematiek met een politieverordening volledig was opgelost. “Kan ik garanderen dat de hangjongeren zich niet zullen verplaatsen? Neen, niemand kan dat”, beet Vandenberghe van zich af.
“Het is onaanvaardbaar dat die hangjongeren niet in de hand kunnen worden gehouden” – Wouter Vermeersch (fractieleider Vlaams Belang Kortrijk)
“Deze maatregel is er om onbevoegden, mensen die niet in het Muziekcentrum hoeven te zijn, buiten te houden. We willen ook het veiligheidsgevoel herstellen. Een plaats- of locatieverbod? Dat doe je als je effectief daden hebt kunnen vaststellen, zoals in de Lange Steenstraat. Pas dan kan je repressief optreden. Hier gaat het om overlast, vandalenstreken, moeilijkheden en ernstige verstoring van de openbare rust. Maar op basis daarvan kan de politie die jongeren niet vasthouden.”
Wortels van het probleem
De Stad probeerde het probleem al langer van bij de wortels aan te pakken, bezwoer Vandenberghe. “We hebben voor Track nu dan wel voor een afkoelingsperiode van drie maanden gekozen, toch zijn we al langer bezig met het probleem. Ook hier heeft Ajko (Kortrijks Jeugdwelzijnswerk, red.) al opgetreden, zijn er buurtwerkers aan de slag geweest en hebben we met het Oranjehuis overlegd. Ook op onze Taskforce Veiligheid kwam dit reeds voor.”
Wouter Vermeersch had het laatste woord. “Hoezo, u kan dat niet garanderen? Dat is wat de bewoners van onze stad van u verwachten. U bent burgemeester, hoofd van de politie, verantwoordelijk voor het veiligheidsgevoel in deze stad. U moet zorgen voor flankerende maatregelen. Het is niet aanvaardbaar dat die hangjongeren niet in de hand kunnen worden gehouden. Ik denk dat deze maatregelen niet zullen volstaan.”
Urban Sports Park
Bij de jeugddienst van JC Tranzit vrezen ze alvast niet dat de groep hangjongeren op het Nelson Mandelaplein nu voor overlast zal zorgen. “Van een onveiligheidsgevoel is er hier geen sprake”, zegt coördinator Bert Nauwynck. “In het Urban Sports Park, dat open is tussen 15 uur en 18 uur, hangt soms wel een grote groep jongeren rond, maar of dat dezelfde bende is als in het Muziekcentrum, kan ik niet zeggen. Nu willen we de drempel tot het skatepark laag houden, en de aanwezigheid van die jongeren kan intimiderend zijn. Wil dat zeggen dat zij daar iets verkeerd doen? Neen. Er is ten allen tijde ook een jeugdwerker in de buurt.”
Uiteindelijk werd de politieverordening tot toegangsverbod, dat al in voege was, wel bekrachtigd op de gemeenteraad. Er waren 31 voor-stemmen en drie onthoudingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier