Kortrijk opent urnenbossen voor wie ecologisch wil worden begraven

Ploegbaas Piet Timmerman, begraafplaatsbeheerder Steven Decaluwe en eerste schepen Ruth Vandenberghe bij het urnenbos op Sint-Jan. De boomstam dient als laatste afscheidsmoment waarop de urne kan geplaatst worden voor die begraven wordt. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Steeds meer mensen vragen om begraven te worden op een ecologische manier. Vanaf 26 oktober kan dat in een ecologisch afbreekbare urne. Stad Kortrijk opent hiervoor een eerste urnenbos op de begraafplaats Sint-Jan. Ook in de deelgemeenten Heule, Marke, Bellegem, Rollegem en Kooigem worden urnenbossen aangelegd.

Een urnenbos is een ecologische gedenkvorm waarbij composteerbare asurnen – uit biologisch afbreekbare materialen zoals houtvezels, mais of samengeperste aarde – in volle grond worden begraven. “Na 7 à 9 maanden is de urne gecomposteerd, afhankelijk van het type grond en de weersomstandigheden. Het is een natuurlijk alternatief voor een urnenveld, columbarium of strooiweide. Door de assen samen te houden, in tegenstelling tot een strooiweide, heeft het een minder grote impact op de grond en kan er een biodiverse omgeving ontstaan”, zegt begraafplaatsbeheerder Steven Decaluwe.

Het eerste urnenbos in Kortrijk opent op 26 oktober op de begraafplaats Sint-Jan, in de hoek tussen de Meensesteenweg en de spoorweg. “De vraag naar urnenbossen groeit en daar willen met de stad graag aan tegemoet komen. Begraven worden in het urnenbos is voor Kortrijkzanen kosteloos. Vanaf half januari 2024 openen er ook urnenbossen op de begraafplaatsen in de Mellestraat in Heule, de Lentewijk in Kooigem, Bellegem en Rollegem. Eind april komt daar nog Marke bij”, aldus eerste schepen Ruth Vandenberghe.

Wie dat wenst, kan een naamplaatje laten plaatsen aan het monument bij de ingang van het urnenbos. Enkel op die plaats zijn bloemen en planten toegestaan
Wie dat wenst, kan een naamplaatje laten plaatsen aan het monument bij de ingang van het urnenbos. Enkel op die plaats zijn bloemen en planten toegestaan © MD

Het urnenbos mag niet door nabestaanden worden betreden om de anonimiteit te bewaren en de impact op de natuur en biodiversiteit minimaal te houden. Ook gedenktekens, versieringen, symbolen en afsluitingen op en rond de urne zijn niet toegestaan. Wie dat wenst, kan een naamplaatje laten plaatsen aan het monument bij de ingang van het urnenbos. Enkel op die plaats zijn bloemen en planten toegestaan. Het naamplaatje verdwijnt na 18 jaar.

“Het urnenbos werd gemaakt door onze medewerkers, de gevlochten afzetting door WAAK. De centrale gebrande boomstam dient als laatste afscheidsmoment waarop de urne kan geplaatst worden. De columbarium in het bos werd heringericht als insectenhotel”, duidt Steven. In totaal is er plaats voor 150 urnen.

Op 1 november organiseert de stad ook Reveil op de begraafplaats Sint-Jan. Iedereen is welkom vanaf 17 uur. Meer info op www.kortrijk.be/reveil-2023.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier