Kortrijk en Kuurne: de strijd om Piet

Piet Huysentruyt, Kortrijkzaan of Kuurnenaar? De vraag blijft spelen. © RN
Redactie KW

Is Piet Huysentruyt een Kortrijkzaan of een Kuurnenaar? Doordat hij in Sint-Katrien opgroeide, wordt hij door zowel Kortrijk als Kuurne als afstammeling geclaimd. Bestaat er onzekerheid over zijn afkomst, een ding is wel zeker : hij kookt binnenkort in Kortrijk én Kuurne !

Oorzaak van alle onzekerheid is het gehucht Sint-Katrien of Sente waar Piet Huysentruyt opgroeide. Sint-Katrien ligt immers op drie gemeenten : Heule (Kortrijk), Kuurne en Lendelede. Piet zegt zelf altijd van Sente te zijn en kiest zo geen partij.

Tijdens het Lekkerste Weekend staat Kortrijk voor de derde keer op rij in het teken van gastronomische hoogstandjes en eetwedstrijden. Evenementenbureau Kapcon zorgde voor een editie met talrijke nieuwigheden, zoals de kookwedstrijd ‘Het Lekkerste gerecht van Kortrijk’ en de ‘Lekkerste Lettertocht’. Toppunt wordt ongetwijfeld de kooksessie van sterrenkok Piet Huysentruyt op zondag 1 oktober.

Kortrijkzaan Piet – volgens sommigen althans – zal dan Kortrijkse bil en Kortrijkse kalletaart klaarmaken voor 500 Kortrijkzanen, die gratis kunnen proeven. Voor dit evenement moet je niet inschrijven, want op is op. Voormalig Miss België Justine De Jonckheere verzorgt de presentatie tijdens de lunch. Traiteur Mylle, patissier Niek Bossaert, Dupont’s Kookboetiek, bakkerij Hoornaert, Rhizo Hotelschool Kortrijk en brouwerij Vander Ghinste leveren een belangrijke bijdrage aan dit evenement.

Ook in Kuurne koken

Maar niet getreurd: Kuurnenaar Piet – volgens sommigen althans – zal ook in Kuurne aantreden, enkele weken later. Dat deelde burgemeester Francis Benoit in primeur mee. “We hebben afgesproken dat Piet komt koken in Kuurne op het moment dat zijn Likoké On Tour in Kortrijk plaatsvindt. Het zal ergens tussen 17 oktober en 15 november zijn. Het wordt een Kuurns gerecht met Kuurns bier, gratis te proeven door Kuurnenaars. Meer kan ik nog niet kwijt”, aldus de burgervader van Kuurne.

Op zondag 1 oktober maakt Piet Huysentruyt twee typische Kortrijkse gerechten klaar. Het eerste is Kortrijkse bil. In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt in dit gerecht geen kippenbil maar kalfsbil gebruikt. Het kalfsvlees wordt gerookt en gepekeld in thee. Er wordt een saus bij geserveerd op basis van bouillon, sjalot, wijn en roze peperbollen. Het gerecht wordt meestal opgediend met schorseneren en kroketjes. Piet serveert ook kalletaart. Het recept werd in 1977 ontwikkeld door enkele Kortrijkse banketbakkers. De vaste ingrediënten zijn boterdeeg, amandelspijs, abrikozen, appels, Calvados en amandelschilfers. De taart blijft zowat vier dagen vers. De naam van de taart verwijst naar Kalle, de vrouwelijke wederhelft van Manten. Manten en Kalle zijn de klokkenluiders van het Kortrijkse Belfort.

www.lekkersteweekend.be

(Peter Van Herzeele)

Thijs Clinckemaillie (Hula): “Hij leerde me koken en de liefde voor de stiel”

De Heulse chef Thijs Clinckemaillie van restaurant Hula werkte bij Piet Huysentruyt.

Thijs Clinckemaillie van restaurant Hula.
Thijs Clinckemaillie van restaurant Hula.© EDB

“Ik deed tien jaar ervaring op in het vak in sterrenrestaurants als Hof van Cleve, Maison Pic, Seagrill, L’Ecailler du Palais Royal en dus ook bij Piet Huysentruyt”, vertelt Thijs. “Bij Piet werken was een unieke ervaring. Hij leerde mij niet alleen beter koken, maar vooral de liefde voor de stiel. Dankzij Piet ontdekte ik het mooie aan ons vak en leerde ik hoe mezelf er verder in te verdiepen. Trouwens, volgens mij, als rasechte Heulenaar, is Piet van Sente, een deelgemeente van Heule!” knipoogt Thijs.

Mama Denise Creupelant: “Ik zie hem niet veel, het is hup ‘were’ weg”

Denise Creupelant, de mama van Piet, woont nog altijd in de Pieter Vinckestraat in Kuurne.

Kortrijk en Kuurne: de strijd om Piet
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Piet is geboren in de Loofstraat in Kortrijk. Hij is dus deels Kortrijkzaan. Ons huis in Sente staat echter op Kuurns grondgebied. Hij is dus ook Kuurnenaar”, vertelt Denise. “Ik wist niet dat hij zou koken voor het Lekkerste Weekend. Ik zie hem niet veel. Dat is van het station naar zijn wagen, die hier staat, en hup ‘were’ weg. Zelfs geen tijd voor een koffie. Met zijn Likoké on Tour in Kortrijk zal ik hem niet zien, want dat is al volzet. Het zal ooit wel eens veranderen zeker?”

Vincent Van Quickenborne: “Mijn mama heeft bij ons thuis altijd à la Piet gekookt”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne heeft enkele zeer gegronde redenen om Piet Huysentruyt uit te roepen als Kortrijkzaan.”Van waar is Piet Huysentruyt? Dat is het mysterie van onze kookkunst. Wat weten we?”

Vincent Van Quickenborne
Vincent Van Quickenborne© JVGK

“Drie zaken: we vinden in Kortrijk nog overal sporen terug van Piet. Bij de afbraak van de Sint-Amandstoren vonden ze zijn opstapje terug bij een van de toiletten op het internaat. Hij leerde mijn moeder koken. Drie jaar volgde ze kookles in zijn sterrenrestaurant. Sindsdien heb ik thuis altijd à la Piet Huysentruyt gegeten. Haar recepten van toen heeft ze religieus bijgehouden”, vertelt Vincent.

“Het geheim van Piet Huysentruyt? Hij is een sterrenchef die culinair Vlaanderen in de jaren negentig op zijn kop zette met gewaagde en ongeziene combinaties en later ook tv-programma’s maakte. Koks zijn vandaag de nieuwe rocksterren. En zoals een echte rockster gaat Piet vandaag ook op tournee. Van waar is Piet Huysentruyt? Hij is van bij ons en samen te vatten als “Wat ebbn we vandaah heleerd?”

Francis Benoit: “Ik hou er niet van dat Piet exclusief geclaimd wordt”

Net als zijn Kortrijkse collega heeft ook Kuurns burgemeester Francis Benoit enkele goede redenen om chef-kok Piet Huysentruyt uit te roepen tot Kuurnenaar.

Francis Benoit
Francis Benoit© OV

“Piet liep wel school in Kortrijk, maar toen hij 8 jaar was, woonde hij in Kuurne. Zijn moeder woont in Kuurne. Hij speelde veel op Sint-Pieter in Sente, het gedeelte dat in Kuurne ligt. Piet had zelfs een lief in Kuurne! Zijn ouders vierden hun jubileum op de kiosk die nu in Maelstede staat. Voor hij naar Frankrijk trok, stond zijn domicilie op Kuurne. Piet is ook Confrater van het Ezelskruiske”, somt Francis op.

“Ik hou er niet van dat ‘men’ Piet claimt – hij is van iedereen en zelfs een wereldburger – ik kan niet goed tegen dat exclusief claimen. Piet heeft mij ooit gezegd dat ze voor hem nog een standbeeld zouden zetten in Kuurne. Ik heb ‘ja’ geantwoord op voorwaarde dat Kortrijk het standbeeld zou betalen.”

“Piet heeft iets met West-Vlaanderen en Vlaanderen, met Frankrijk, met Congo, met Kortrijk en met Kuurne. Piet is eigenlijk een West-Vlaamse wereldburger”, besluit de burgemeester.

Thijs Clinckemaillie (Hula): “Hij leerde me koken en de liefde voor de stiel”

De Heulse chef Thijs Clinckemaillie van restaurant Hula werkte bij Piet Huysentruyt.

Thijs Clinckemaillie van restaurant Hula.
Thijs Clinckemaillie van restaurant Hula.© EDB

“Ik deed tien jaar ervaring op in het vak in sterrenrestaurants als Hof van Cleve, Maison Pic, Seagrill, L’Ecailler du Palais Royal en dus ook bij Piet Huysentruyt”, vertelt Thijs. “Bij Piet werken was een unieke ervaring. Hij leerde mij niet alleen beter koken, maar vooral de liefde voor de stiel. Dankzij Piet ontdekte ik het mooie aan ons vak en leerde ik hoe mezelf er verder in te verdiepen. Trouwens, volgens mij, als rasechte Heulenaar, is Piet van Sente, een deelgemeente van Heule!” knipoogt Thijs.

Mama Denise Creupelant: “Ik zie hem niet veel, het is hup ‘were’ weg”

Denise Creupelant, de mama van Piet, woont nog altijd in de Pieter Vinckestraat in Kuurne.

Kortrijk en Kuurne: de strijd om Piet
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Piet is geboren in de Loofstraat in Kortrijk. Hij is dus deels Kortrijkzaan. Ons huis in Sente staat echter op Kuurns grondgebied. Hij is dus ook Kuurnenaar”, vertelt Denise. “Ik wist niet dat hij zou koken voor het Lekkerste Weekend. Ik zie hem niet veel. Dat is van het station naar zijn wagen, die hier staat, en hup ‘were’ weg. Zelfs geen tijd voor een koffie. Met zijn Likoké on Tour in Kortrijk zal ik hem niet zien, want dat is al volzet. Het zal ooit wel eens veranderen zeker?”