Kortrijk Drumt zet metalfestival Alcatraz in vuur en vlam

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Donderdagavond kwamen de eerste metalheads al aan in Kortrijk. Ze komen drie dagen genieten van hardrock en metalfestival Alcatraz. De terreinen van het festival waren nog niet open. Maar de mannen en vrouwen van Kortrijk Drumt gaven de metalfans een warm welkom.

Het concept van Kortrijk Drumt is ondertussen gekend. Enkele honderden drummers komen samen om te spelen. Ze doen de grond daveren en kenden al succes van Brussel tot Malta. Voor Alcatraz haalden ze hun gekende medley met ‘We Will Rock You’ boven én studeerden ze een compleet nieuw stuk in waar het hardere werk aan bod kwam. Ook burgemeester Vincent van Quickenborne, zelf een grote fan van metalmuziek, en schepen van Mobiliteit Axel Weydts waren erbij.

De honderden kampeerders vonden het in elke geval fantastisch. Ze verlieten massaal hun tenten om de zeventig drummers aan het werk te zien. Marek en zijn vrienden bijvoorbeeld kwamen speciaal uit Zweden voor het festival. “We waren eigenlijk van plan om de stad in te trekken”, vertelt hij. “Maar toen we onze tent op zijn grondvesten voelden daveren, moesten we gewoon op onderzoek uit. De aard van het beestje hé. En dan zijn we hier maar blijven plakken.”

Kortrijk Drumt

Tot slot hadden de drummers ook nog groot nieuws. In 2020 komt Kortrijk Drumt terug. Groter en beter dan ooit. Het wordt een Kortrijk Drumt by night. “We gaan proberen om zoveel mogelijk drummers te verzamelen op een unieke locatie die prachtig verlicht zal zijn. Waar precies houden we wel nog even geheim”, klonk het.

Hardrock- en metalfestival Alcatraz vindt dit weekend al voor de zevende keer in Kortrijk plaats. Het terrein aan de Lange Munte werd omgetoverd tot een gevangenis, inclusief wachttorens. Alcatraz verwacht in totaal zo’n 25.000 bezoekers en is daarmee het tweede grootste metalfestival van ons land. Sinds 2017 bestaat het festival uit drie in plaats van twee dagen, maar dit jaar is vrijdag voor het eerst een volwaardige festivaldag. Ondertussen zijn tachtig procent van de tickets al de deur uit.