Koekelare: “Ik probeer mensen aan te zetten tot sporten”
Guido Wauters (58) mag zich, met enige trots, dé Krak van Koekelare noemen. Sinds 3,5 jaar is hij voorzitter van de sportraad. Guido heeft een militaire loopbaan achter de rug, waar hij een heleboel ervaring opdeed in verband met sport.
Guido is gepensioneerd militair, 34 jaar lang trainde hij met zijn zware sportoefeningen onze troepen bij Defensie, waarvan 20 jaar in Duitsland.
Sport is voor Guido meer dan een hobby: het is zijn leven.
“Door mijn beroep werd sport onmisbaar”, vertelt Guido. “Tijdens mijn opleiding bij het KMILO (Koninklijk Militair Instituut voor Lichamelijke Opvoeding) die een jaar duurde, werden we elke dag bestookt met vier tot vijf uur fysieke training, theorielessen en vaak nog wat oefening. Dat jaar was waarschijnlijk het zwaarste uit mijn leven, maar ik was in topconditie, mentaal én fysiek.”
“Ik liep de marathon van Berlijn, nam deel aan de militaire vijfkamp, noem maar op. Op mijn 45ste werden bij mij echter na een hernia drie wervels vastgezet. Volgens de dokter mocht ik weinig tot niet meer sporten, maar dat was voor mij geen optie.”
Het voelt fijn om gewaardeerd te worden, zeker als het onverwachts komt
Voorzitter
“Toen collega en vriend Rik Dubois stopte met het voorzitterschap van de sportraad, nam ik dat al snel over”, vervolgt Guido.
“In het begin was het aanpassen. Toen ik vroeger materiaal nodig had of iets moest organiseren, ging ik naar de kolonel voor een handtekening en werd vaak de dag zelf nog alles in elkaar gestoken en gepland. Nu moet heel wat voor een raad of college komen eer er wat gerealiseerd kan worden, maar zo zit een gemeente nu eenmaal in elkaar. Gelukkig is de samenwerking met schepen Dirk Ampoorter en sportfunctionaris Evelien Denecker zeer goed. Zo kon ik al een scholenveldloop in Koekelare zelf organiseren, samen met de hulp van de gemeente en een heleboel enthousiaste vrijwilligers.”
Onverwacht
Hoewel Guido intussen allesbehalve onbekend is in Koekelare, is hij toch verrast met zijn verkiezing tot dé Krak van zijn gemeente. “Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht verkozen te worden tot Krak”, klinkt het.
“Mijn vrouw en ik zijn eigenlijk inwijkelingen. Zelf kom ik uit Schaarbeek. Door het leger kwam ik 23 jaar geleden in Koekelare wonen. Toen had ik niet veel tijd om uit te gaan, dus was ik vrij onbekend binnen de gemeente. Door het voorzitterschap ben ik blijkbaar een bekende naam geworden… Ik probeer altijd de mensen, vooral de minder sportieve, aan te zetten tot sport en zo veel mogelijk te stimuleren. Blijkbaar werkt die aanpak. Zelf ben ik enorm vereerd en geflatteerd met de titel. Het voelt altijd fijn om gewaardeerd te worden voor wat je doet, zeker als het onverwachts komt.”
Vragenrondje p>
Waar komt de passie voor sport vandaan?
“Vroeger sportte ik vrij vaak. Toen ik als zeventienjarige in het leger ging, werd sport noodzakelijk. In het leger heerst een sterke discipline, ook fysiek. Ik besliste al snel om een opleiding te volgen tot onderofficier. Daarna volgde ik één jaar lang een opleiding aan het KMILO waar ik buiten kwam met een topconditie. Het duurde wel een maand om terug op mijn positieven te komen, maar sindsdien is sport een levensstijl.”
Sport je zelf nog vaak?
“Tijdens mijn carrière sportte ik vaak meerdere uren per dag, maar enkele jaren geleden werd ik geopereerd aan een hernia, waarna ik amper nog mocht sporten. Voor mij was dat geen optie, dus sportte ik verder, met drie vastgezette wervels tot gevolg. Nu zwem en fiets ik nog omdat dat niet zo belastend is.”
Hoe bevalt het voorzitterschap je?
“Hoewel er een wereld van verschil is tussen het leger en een gemeentelijke sportraad bevalt het me zeker en vast, de administratieve rompslomp wat minder. Tijdens mijn voorzitterschap kon ik al de huldiging voor sportman/vrouw van het jaar organiseren, samen met een scholenveldloop. Het maakt me toch wel trots om te kunnen zeggen dat onder mijn bestuur deze dingen tot stand kwamen.”
Vind je dat de jeugd meer moet sporten?
“Volgens mij moet je dat bekijken in z’n context. Kinderen spelen nu eenmaal minder buiten of bewegen minder. Ze worden met de auto naar school gebracht, hebben allemaal een smartphone, kijken meer naar televisie…. Ja, kinderen zouden meer moeten sporten, maar ik relativeer het. Er is voor iedereen een sport, daar ben ik zeker van. Je hoeft trouwens niet goed te zijn in je sport, of een goeie conditie te hebben om plezier te hebben.”
Bio p>
Privé
Guido Wauters (58), afkomstig uit Schaarbeek, woont met echtgenote Brigitte Reniers in de Hinten Mokkerstraat.
Loopbaan
Guido is op zijn veertiende gestopt met school om te gaan werken. Op zijn zeventiende ging hij in het leger.
Hij volgde een opleiding tot onderofficier en later aan het KMILO. Er volgde een carrière van 34 jaar als onderofficier-adjudant.
Vrije tijd
Voorzitter van de sportraad. Af en toe sporten, vooral zwemmen en fietsen.
(EP)
Alle Kraks van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier