Kernkabinet organiseert noodopvang in Jabbeke: burgemeester overweegt juridische stappen

© (Foto BELGA)

Het kernkabinet heeft woensdag beslist humanitaire noodopvang voor asielzoekers te organiseren in Jabbeke en Glons. Het gaat alles samen om 1.176 plaatsen en er wordt nog gezocht naar verdere plaatsen. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) na afloop van de vergadering.

Om het nijpend tekort aan opvangplaatsen aan te pakken, kwam het kernkabinet vorige week overeen 1.500 plaatsen aan humanitaire noodopvang te organiseren. Op voorstel van het Crisiscentrum, dat de coördinatie in handen heeft, werden voorlopig twee sites geïdentificeerd om de noodopvang te organiseren. Het gaat om een site van de Regie der Gebouwen in Jabbeke en een site van Defensie in Glons (bij Luik).

Zoals bekend ging de regering op zoek naar 150 personeelsleden binnen de federale administratie om Fedasil bij te staan om beschikbare plaatsen operationeel te maken. Daarvan zijn er ondertussen 92 gevonden, die aan de slag gaan in verschillende bestaande centra.

“Dit is echt basisopvang – bed, bad en brood – om kwetsbare mensen niet op straat te laten staan”, reageert staatssecretaris de Moor. “Er zijn engagementen, maar we zijn er nog lang niet. Mensen hebben nog steeds niet allemaal een plaats. Ik blijf op de urgentie wijzen binnen de regering.”

De staatssecretaris wil ook verder werken op structurele maatregelen. Vrijdag legt ze de ministerraad een wetswijziging voor om opvang los te koppelen van het verkrijgen van een bevel tot het grondgebied te verlaten. Dat betekent dat verzoekers die een finale asielbeslissing krijgen, de opvang moeten verlaten. Op die manier wordt de opvang voorbehouden voor personen in asielprocedure en niet langer voor personen in andere procedures, zoals een regularisatieaanvraag.

Burgemeester Frank Casteleyn is niet te spreken over de beslissing van het kernkabinet. “Ik kreeg over de middag een telefoontje van de kabinetschef van staatssecretaris De Moor dat er in onze gemeente tussen de honderd- en tweehonderdvijftig plaatsen gecreëerd zouden worden voor kwetsbare families met kinderen. De reden dat ik daar niet mee gediend ben, is dat wij al jaren vragende partij zijn om die site aan te kopen als locatie voor een nieuw jeugdhuis. En nu wordt deze beslissing ons plots zomaar door de strot geduwd. We hebben hier als gemeente geen enkele zeggenschap in gekregen”, klinkt het verontwaardigd. Casteleyn zegt zelfs juridische stappen te willen ondernemen. “We gaan het hier alleszins niet zomaar bij laten.” (WK)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier