Kans om te sterven dubbel zo hoog in ‘minder ervaren’ ziekenhuis
Dat artsen die een ingreep vaker doen daar beter in worden, klinkt logisch. Maar hoe veel beter? Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) deed onderzoek naar de behandeling van enkele relatief zeldzame aandoeningen. De resultaten zijn onthutsend. De kans dat je overlijdt in de 60 dagen na de operatie, is dubbel zo hoog in een ziekenhuis dat minder dan 10 longkankeroperaties per jaar uitvoert.
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Ziekenhuis van de toekomst p>
In 2014 deed het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende 141 van die ingrepen, in het OLV van Lourdes Waregem was het er welgeteld één. Directeur Richard Neirynck van het Waregemse ziekenhuis: “Dertig jaar geleden behandelde dokter Léon Bouckaert bij ons elke week meerdere patiënten met longkanker. Routine-operaties voor hem. Vandaag doen we die longoperaties niet meer, de patiënten sturen wij door. Het slechtste wat je als ziekenhuis kunt doen is behandelingen uitvoeren die je niet aankan.”
Minder complicaties
Nergens in West-Vlaanderen worden zoveel longkankeroperaties uitgevoerd als in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende. In 2016 waren er 116 ingrepen waarbij een deel van de long werd weggenomen. “Ons ziekenhuis beschikt over een grote en gespecialiseerde dienst longziekten”, vertelt algemeen directeur Hans Rigauts. “Als supraregionaal ziekenhuis verwachten we van onze chirurgen dat ze zich bijkomend specialiseren, onder meer voor longchirurgie. Je toeleggen op nieuwe technieken is absoluut noodzakelijk in de behandeling van longkanker. Een voorbeeld: we leren steeds vaker om zo weinig mogelijk met apparatuur het lichaam binnen te dringen, waardoor er minder complicaties optreden, de patiënt sneller herstelt en we – zeker bij longkanker – sneller kunnen starten met aanvullende chemotherapie, die ook beter verdragen wordt.”
Ondanks het hoge aantal ingrepen merkt het ziekenhuis niet dat patiënten van heinde en verre komen. “Onze longkankerpatiënten komen vooral uit Noord-West-Vlaanderen, via hun huisarts, een longarts van een omliggend ziekenhuis of op eigen initiatief.”
Patiënten vinden hun weg niet in een ‘mastodont’ als het AZ Groeninge
Ook voor slokdarm-, maag- en pancreaskanker blijkt uit onderzoek dat je overlevingskansen in sterke mate afhangen van hoe ‘ervaren’ het ziekenhuis is met de ziekte.
Waarom sommige kleinere ziekenhuizen vandaag nog altijd zeldzame of complexe aandoeningen zelf willen behandelen? “Ziekenhuizen zijn geduchte concurrenten van elkaar en door alle soorten aandoeningen te behandelen, proberen ze zoveel mogelijk patiënten aan te trekken“, klinkt het bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.
Toch zijn er, zeker voor minder levensbedreigende aandoeningen, ook argumenten om net wel te kiezen voor een kleiner ziekenhuis. “Je hebt er sneller een afspraak, en de zorg is persoonlijker”, zegt een West-Vlaamse huisarts. “Patiënten vragen me vaak om hen niet naar die mastodont van het AZ Groeninge door te verwijzen maar naar Waregem of Izegem. Ze vinden hun weg niet in dat grote ziekenhuis, noemen het er minder menselijk.”
(TVW/ON/pjb)
Ziekenhuis van de toekomst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier