Joke Snoeck in Engeland: “Samen eten met de kinderen vinden ze vreemd”

De Bodleian Library huisvest de Divinity School, waar de scenes in de eetzaal van Hogwarts gefilmd zijn. Daarnaast vind je er eeuwenoude boeken én de Magna Carta. © GF
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Joke Snoeck uit Kortrijk woont sinds 2012 met Korneel Hens en de drie kinderen Anna (12), Jeroen (10) en Tessa (7) in Oxford. Tot dan hadden ze vijf jaar in het Zwitserse Lausanne doorgebracht.

Van waar die switch van Zwitserland naar Engeland?

“Het plan was eigenlijk dat we na vijf jaar Lausanne naar België zouden terugkeren. School, een huis, een job: alles was geregeld. Tot mijn echtgenoot een geweldig jobaanbod in Oxford kreeg. Daar konden we niet zomaar neen tegen zeggen, dus na veel wikken en wegen besloten we de sprong te wagen. Het was geen makkelijke beslissing. We waren al eens verhuisd, de kinderen hadden Frans geleerd, en nu zouden we na 5 jaar terug naar een ander land trekken met wéér een nieuwe taal. Veel mensen vonden dat niet zo’n goed idee, maar het is heel positief gebleken.”

Je werkt er bij de bekende universiteit van Oxford. Wat houdt je job er precies in?

“Ik ben een wetenschapper. Ik begon aan de universiteit te werken als medewerker aan een klinische studie in het Nuffield Department of Surgical Sciences. Vrij snel daarna nam ik een bredere rol aan als onderzoekscoördinator in hetzelfde departement. Ik was verantwoordelijk voor het aanvragen van fondsen, de coördinatie van projecten binnen de universiteit en in samenwerking met industrie, het schrijven van rapporten en het opstarten van klinische studies.”

Het college waar Joke werkt.
Het college waar Joke werkt.© GF

“Tegelijk ben ik beginnen studeren aan de Said Business School hier in Oxford. Ik studeer in oktober af met een diploma in strategie en innovatie. Sinds mei ben ik nu aan de slag als business manager in mijn departement, het operationele hoofd en verantwoordelijk voor de administratie ter ondersteuning van de academische activiteiten. Bijna helemaal weg van het pure onderzoek, maar het is een goeie stap gebleken.”

Wonen jullie in de binnenstad of in een buitenwijk van Oxford?

“Tot voor een paar weken woonden we in het centrum. Daar vind je vooral de colleges, winkels en studentenwoningen. Oxford is onderverdeeld in een aantal wijken, die een klein centrum op zichzelf vormen, zoals Jericho, Summertown of Barton. Wij woonden in Headington.”

Oxford is een uurtje reizen van London. Hier poseert de rest van de familie voor de typische rode telefooncellen.
Oxford is een uurtje reizen van London. Hier poseert de rest van de familie voor de typische rode telefooncellen.© GF

“De Britse huizen zijn heel anders dan we in België of Zwitserland gewoon waren. Veel kleiner, en onderverdeeld in een aantal kleinere ruimtes. De meeste huizen hebben bijvoorbeeld twee of drie kleine woonkamertjes (reception rooms): één met de sofa’s en de tv, één met boekenrekken en wat speelgoed, één met de eettafel, enzovoort. Er is ook amper bergruimte in de huizen, geen kelder, geen zolder en zelden een garage. Wat er ons nog opvalt, is dat er meestal overal tapijt ligt – wat we verschrikkelijk vinden- en dat er in de badkamers geen stopcontacten zijn. Gezondheid en veiligheid zijn hier echt wel hun stokpaardjes, gelukkig heb ik een echtgenoot die zich nat scheert!”

“We zijn recent verhuisd naar Horspath, net buiten de ring rond Oxford. Het ligt op een heuvel met een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Het huis is bijna volledig gelijkvloers en het meest Engelse kenmerk is een pantry, een vooraadruimte, naast de keuken. Een geweldige uitvinding is dat.”

Joke Snoeck in Engeland:

Joke is een mooie Vlaamse naam, maar leent zich ‘for obvious reasons’ minder in het Engels. Ik zie dat je ook ‘Jo Snoeck’ wordt genoemd. Jouw keuze, bewust?

“De letter J wordt hier als ‘dj’ uitgesproken, dus mensen vinden het een heel vreemde naam. Hoe veel keren ik al niet heb moeten horen ‘did your parents think it was funny calling you Joke?’. De meeste Britten hebben het moeilijk om mijn naam uit te spreken, dus na een week of zo vroegen mijn collega’s of ze mij Jo mochten noemen, en sindsdien is dat Jo gebleven. Maar afgeroepen worden in een wachtzaal is nog steeds hilarisch, je ziet ze denken hoe ze die naam nu toch zouden moeten uitspreken…” (lacht)

Joke Snoeck in Engeland:

Wat doe je in je vrije tijd? Heb je bepaalde hobby’s of passies?

“Ik lees heel graag, bijna uitsluitend in het Engels. Verder probeer ik bij te dragen aan de community hier, dat vinden ze hier heel belangrijk. Zo maak ik deel uit van de ouderraad op school en ben ik lid van het bestuur van de zwemclub, waar onze kinderen aan verbonden zijn.”

Het glooiende landschap net buiten Oxford.
Het glooiende landschap net buiten Oxford.© GF

“Met de familie gaan we graag wandelen, met bijhorende pub lunch. De countryside is echt prachtig en daar vind je ook de beste pubs! Wandelingen zijn hier echt fantastisch. Er zijn overal paadjes te vinden, die je door bossen, weides met schapen, over heuvels, langs rivieren en allerlei obstakels voeren. Meestal ook langs veel modder, dus rubberen laarzen zijn hier wel een noodzaak. De meeste Engelsen hebben die ook standaard in de koffer van hun auto zitten!”

Wat vind je zo aangenaam aan wonen in Engeland en de Engelsen? Wat is er dan weer minder prettig?

“De natuur in Engeland is echt prachtig, en Oxford natuurlijk ook. Tradities worden hier echt in ere gehouden en dat bevalt ons wel. Al die gekke dingen, zoals de outfit voor je examens en college dinners. Engelsen zijn ook echt gezellige mensen. Ze nodigen je graag uit voor een kopje thee, zijn gek van Kerstmis, gaan graag iets drinken in de pub, en laten zich door wat regen niet afschrikken, dus de stad is even druk, zelfs als het water giet!”

Roeien op de Thames, er stroomt heel veel water in en uit Oxford.
Roeien op de Thames, er stroomt heel veel water in en uit Oxford. “Daarmee is het hier ook zo groen, maar de vele regen zorgt ook regelmatig voor overstromingen”, weet Joke.© GF

“Kinderen eten hier meestal wel vroeger dan hun ouders. Vaak zijn het ook erg simpele dingen, zoals pasta met tomatensaus of een gevulde aardappel of toast, en even vaak eten ze voor tv. Families zitten niet zo vaak allemaal samen aan tafel. Als hier kinderen komen spelen, kijken die soms wel wat raar dat wij allemaal samen eten en niet apart voor de kinderen koken.”

Keer je nog vaak naar je geboortestreek terug? En omgekeerd: krijg je vaak familie/vrienden op bezoek?

“We vieren Kerstmis in België, gaan met Pasen ook terug, gaan kamperen in de zomer met de familie, en meestal nog wel een paar weekendjes tussendoor. Familie en vrienden komen ook af en toe op bezoek, zeker nu we wat meer plaats hebben om mensen te slapen te leggen. Als wij op vakantie gaan, vragen we altijd vrienden om op ons huis en onze poezen te passen. Meestal is het niet zo moeilijk om iemand te vinden…”

De universiteit organiseert jaarlijks een tuinfeest voor het academisch personeel. Met English Tea, cucumber samdwiches, strawberries and cream, en noem maar op. De dames lopen er in jurk en met hoed op het hoofd.
De universiteit organiseert jaarlijks een tuinfeest voor het academisch personeel. Met English Tea, cucumber samdwiches, strawberries and cream, en noem maar op. De dames lopen er in jurk en met hoed op het hoofd.© GF

Is je Engelse avontuur een fase in je leven, of zie je jezelf daar oud worden?

“Voorlopig heeft dat hoofdstuk een open einde. We gaven onszelf vijf jaar om te zien hoe het land ons bevalt en ik denk dat de aankoop van een huis hier wel aantoont dat het ons hier heel erg bevalt! (lacht) Of we hier oud gaan worden, dat weten we nog niet. Wie weet wat er ons nog allemaal te wachten staat. Uiteindelijk waren we ook naar Zwitserland gegaan voor één jaar en bleven we er vijf jaar plakken. En er zijn nog heel veel landen in de wereld!”

Waarom moeten onze lezers dringend een tripje naar Oxford overwegen?

“Oxford is een prachtige stad met een rijke traditie en geschiedenis. De meeste toeristen blijven in het centrum plakken, maar er zijn hele gezellige buurtjes net buiten de drukke straten. Cowley, de studentenbuurt en heel multicultureel, maar ook Jericho, de meer artistieke ‘qwirky’ buurt. De beste pubs vind je buiten het centrum van Oxford, al zijn de Turf Tavern in het centrum en Victoria Arms in Marston wel aanraders.

“Pubs zijn hier gezellig en authentiek, en een beetje apart ingericht. Bij deze hangt het plafond vol bierbekers, bijvoorbeeld!”© GF

“Als je Oxford bezoekt, moet je zeker kijken bij Whatson Oxford en wat er te doen is in de colleges en musea. Soms kan je naar een concert of een lezing voor een fractie van de gebruikelijk toegangsprijs, en kan je ineens wat van de omgeving meepikken. Wat je zéker moet doen, is een concert in het Sheldonian Theatre, die hanteren ook democratische prijzen. Je moet er wel de harde korte bankjes bij nemen, maar het is het waard!”

(Frederik Jaques)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.