Johan Defossez en Hilde Lietaer veilen kunst voor Oekraïne: “50 procent van de opbrengst gaat naar het Rode Kruis”

Johan Defossez en zijn echtgenoot Hilde Lietaer laten hun kunstwerk veilen voor Oekraïne. (foto WO) © wilfried Ossieur
Redactie KW

Kunst kan Oekraïne niet redden, maar met hun kunstwerken ‘Métal Tordu’ en ‘Verwoeste stad’ willen Johan Defossez en Hilde Lietaer toch een kleine bijdrage leveren aan de hulpacties voor de Oekraïense bevolking. De kunstwerken verschijnen in een extra editie van het Franse kunstmagazine Mirroir de l’Art en worden geveild ten voordele van de Oekraïense bevolking.

Samen met heel wat andere kunstenaarts tonen Hilde en Johan zich solidair met de getroffen Oekraïense bevolking. Speciaal voor de extra editie van ‘Mirroir de l’Art’ maakten ze elk een kunstwerk voor Oekraïne. “De werken zullen geveild worden, 50 procent van de opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Maar wat ons betreft mag de volledige opbrengst van onze werken weggeschonken worden.”

Johan en Hilde wonen op een boerderijtje in Moeskroen, op amper een honderdtal meter van de gemeentegrens met Rekkem. Allebei zijn ze gepassioneerd door kunst. “Als we niet in ons atelier bezig kunnen zijn, dan voelen we ons alle twee verloren. We brengen hier heel wat tijd door”, vertelt Hilde.

Zowan en Malé

Hilde is afkomstig van Lauwe en geeft les in een immersieschool in Moeskroen. “Ik ben sinds 1984 keramiste onder de artiestennaam ‘Malé’. Ik volgde de opleiding keramiek in de academie van Menen en kreeg les van Joris Vandermijnsbrugghe zaliger. Ook ging ik naar het keramiekatelier in Wevelgem. Ik deed mee aan het kunstproject Roots van Davidsfonds Lauwe, stelde tentoon in Le Paradis Perdu in Rekkem, in de Koningstraat 5/7 in Menen en in enkele Rijselse galerijen. In 2020 zou ik tentoonstellen in een Parijse galerij, maar de coronapandemie dwarsboomde dat plan. Mijn kunstwerken evolueerden de laatste tijd van figuratief naar abstract.”

Johan Defossez, artiestennaam Zowan, is een brandstoffenhandelaar op rust. “Ik ben aan mijn derde jaar beeldhouwen toe in de academie van Menen, waar ik les krijgt van Henk Delabie. Vorig jaar in september nog stond een kunstwerk van me op de expo ‘Verhalen uit de nieuwe Tuinwijk’ in Menen.” (WO)