Voorzitter Germain Vandesompele stopt na 30 jaar in jeugdvoetbal Kuurne

Germain Vandesompele (73) was meer dan 30 jaar voorzitter van het Kuurnse jeugdvoetbal.© BRU
Germain Vandesompele (73) was meer dan 30 jaar voorzitter van het Kuurnse jeugdvoetbal.© BRU
Redactie KW

Germain Vandesompele (73) was meer dan 30 jaar voorzitter van het Kuurnse jeugdvoetbal. Onlangs besloot hij echter de fakkel door te geven. “Kuurne Eendracht is een familieclub, waar vriendschap primeert, niet het geld.”

Germain Vandesompele is de oudste van een Desselgems vlassersgezin met zes kinderen. Via het college in Waregem kwam Germain terecht in de voetbalploeg Heilig Hart van het college en bij KSV Waregem. Nadat hij afstudeerde als licentiaat Wijsbegeerte en Letteren, specialisatie Klassieke talen Latijn -Grieks ging Germain aan de slag als leraar. Hij ga 23 jaar les in het Spes Nostra in Kuurne.

Fusie met Kuurne Sport

“Mijn leerlingen waren als mijn kinderen en straf gaf ik nooit gezien dit een teken van onmacht is”, opent Germain. “In 1986 vroeg wijlen meester Popelier mij om op St.-Pieter te starten met jeugdvoetbal. Er bestond toen enkel een eerste ploeg in vierde provinciale, naast grote broer FC Kuurne Sport. Met enkele ouders bouwden we een jeugdwerking uit die na enkele jaren moest spelen tegen de jongens van Kuurne Sport.”

“Ik voelde de concurrentie en het fanatisme van enkele ouders en vond het niet kunnen dat jongens van dezelfde gemeente zo tegen elkaar opgejut werden. Samen met enkele gelijkgestemde bestuursleden van beide clubs besloten we dat een fusie de enige weg naar de toekomst was, iets wat op veel weerstand stootte aan beide zijden, maar toch dreven we ons plan door. Met vereende krachten kwam het sportief succes en bleven de fanatici achter of draaiden bij.”

600 fans op sportpark

De nieuwe weg die werd ingeslagen, loonde en de nieuwe opgezette werking groeide en bloeide. Ook ouders en het gemeentebestuur stonden achter de visie van deze nieuwe jeugdwerking. Germain werd voorzitter.

“Ons jeugdbestuur werd steeds sterker”, vervolgt Germain, “Er kwamen grote tornooien met Pasen en op 1 mei die onze jeugdkas spijsden en we kregen sponsors bij de vleet. Een van de mooiste momenten uit mijn carrière is ongetwijfeld die keer dat de preminiemen van Anderlecht in de achtste finales van de beker van Belgie naar Kuurne kwamen. Er liep zelfs een Vincent Kompany en Anthony Vandenborre tussen de lijnen op dat ogenblik.”

Kuurne Eendracht was geboren, de club kon weer een familieclub worden, een club waar vriendschap primeerde, niet het geld

“Meer dan 600 betalende toeschouwers! Nog nooit hadden we zoveel volk op het sportpark gezien. De eerste ploeg speelde toen in tweede provinciale, zonder jeugdspelers. De jeugdkas diende bij te springen om deze dure voetballers te betalen. Dat werd op den duur onhoudbaar.”

Nieuwe club: FC Eendracht

Ondertussen had Germain samen met de gemeente en brouwerij Bavik in 1999 een nieuwe kantine geopend. Maar ook die zet deed de meningsverschillen niet verdampen. “Ten einde raad probeerden we met het jeugdbestuur een nieuwe club op te richten, FC Eendracht. Het enthousiasme van mijn bestuur en de ouders maakten de operatie tot een groot succes. 95 procent van de spelers kwamen over.”

“Kuurne Eendracht was geboren, de club kon weer een familieclub worden, een club waar vriendschap primeerde, niet het geld. Met meer dan 300 spelers verwierf de club een tweesterrenstatus na een doorlichting van de voetbalbond.”

corona

Ook Eendracht Kuurne ondervond afgelopen jaar de nodige gevolgen van de coronapandemie. Er was wel een krokus- en paasstage, maar die was heel beperkt.

“Met 44 spelertjes die we in twee bubbels en vier aparte groepen strikt van elkaar gescheiden hielden”, licht Kurt Herman, sportief manager van FCE Kuurne toe. “Ter vervanging van het paastoernooi organiseerden we in samenwerking met een broodjeszaak een Paasontbijt, wat ons toch wat inkomsten opleverde. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier