Politici beseffen dat studenten nood hebben aan een goed feestje na de blok

Het einde van de examens vieren met een feestje in de Overpoort zit er niet in. (foto a-OV)
Het einde van de examens vieren met een feestje in de Overpoort zit er niet in. (foto a-OV)
Laurens Kindt

Na maanden zwoegen op die zware cursussen, klappen de studenten vandaag hun boeken even dicht. Wat stoom aflaten op een studentenfuif zit er echter niet in. Dat zou nochtans wel moeten kunnen, vinden West-Vlaamse politici. “Twintigers willen sociaal zijn en de wereld ontdekken, niet alleen hun eigen bubbel”, klinkt het. Ook de eventsector staat klaar.

Voor de jongeren boven de twaalf jaar was er deze week goed nieuws. Na maanden thuiszitten, besloten de ministers van Jeugd en Onderwijs van de verschillende deelstaten dat zij opnieuw naar buiten mogen om activiteiten te doen. In veel sportclubs en jeugdbewegingen slaakten ze een zucht van opluchting, maar bij de studenten werd er vooral veel gezucht omdat er voor hen – weer – geen enkele versoepeling in zat. En dat steekt, zeker nu, nu er na maanden studeren een einde komt aan de blokperiode en er dus dringend nood is aan wat studentikoos vertier.

“We mogen dat echt niet onderschatten”, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste van de UGent. “Die drang om te feesten, is normaal. Hoe waren we zelf? Dat de studenten eigenlijk in isolement leven, zal alleen maar duidelijker worden nu de examens achter de rug zijn. Nu pas zullen ze zien in welke benarde situatie ze eigenlijk zitten”, zegt hij.

Studenten mogen nu met z’n vieren samenzitten en in de buitenlucht samenkomen. “Maar dat is natuurlijk iets helemaal anders dan echt eens fuiven en stoom aflaten. De ruimte die er vandaag is, is heel beperkt of zelfs onbestaande. Dat premier De Croo zich vorige vrijdag rechtstreeks richtte tot de studenten, is heel positief maar daar kopen ze niets mee”, zegt Maarten Vansteenkiste.

En dat kan anders, vindt Vlaams Parlementslid Loes Vandromme. “Ik ben vragende partij om in overleg te gaan met de bevoegde ministers om toch iets te kunnen organiseren. Als aan alle voorwaarden is voldaan – sneltests bij de ingang, mondmaskers, enzovoort – dan moet er toch íets kunnen? Het ministerieel besluit kan perfect aangepast worden en er loopt in Vlaanderen genoeg organisatorisch talent rond om zoiets coronaveilig te organiseren. Locaties zijn er genoeg, elke gemeente heeft wel een zaal die ingericht kan worden. We moeten onze jongeren toch enig perspectief kunnen bieden. Zij zijn de toekomst, zij zullen onze maatschappij later vorm geven. Twintigers willen de wereld ontdekken, en niet alleen hun eigen bubbel”, vindt Vandromme.

Festivalzomer

Ze krijgt steun van Kamerfractieleidster Melissa Depraetere van SP.A. “Zodra er versoepelingen mogelijk zijn, moet men eerst aan de jongeren denken. Het gebruik van sneltests bij evenementen is een zeer goed idee. Als we zien dat jongeren in de vaccinatiestrategie pas als laatste aan de beurt komen, bestaat de vrees dat ze gaan moeten wachten tot oktober. Als we nog iets van de festivalzomer willen maken, zijn die sneltests een goeie oplossing”, klinkt het.

De hond van de conciërge

Het zal misschien nog niet voor volgende week zijn, maar een studentenfeestje moet er binnenkort toch wel in zitten, vindt ook studentendecaan Stefaan Dekimpe van de Kulak. “We willen zeer snel de draad weer opnemen en iets organiseren. Voorlopig hebben de studenten zich moeten behelpen met allerlei dingen online, zoals bijvoorbeeld De Slimste Campusquiz. Er zijn er zelfs al gaan wandelen met de hond van de conciërge, maar de nood aan echt sociaal contact is groot. Van zodra het kan, gaan we het doen”, zegt hij.

De eventsector staat alvast te popelen om mee te springen in het verhaal. Dat het kan, werd bewezen in Barcelona. Daar fuifden in december bijna 500 mensen samen in een geventileerde zaal. Alleen wie negatief testte op een sneltest aan de ingang en een mondmasker droeg, kon binnen. En daar kon naar hartenlust gefeest, gedanst en gedronken worden, tenminste als men de handen af en toe ontsmette.

Na afloop bleek er geen enkele extra besmetting geweest te zijn. “Wij kunnen dat ook”, zegt productieverantwoordelijke Jeroen Verdonck van Festival Dranouter. “Een evenement met 1.000 personen kunnen we coronaveilig op twee weken tijd organiseren. Het is hoog tijd dat er perspectief geboden wordt. Op dit moment is het risico nog vrij groot met al die verschillende varianten van het virus maar van zodra het kan, staan wij klaar om onze knowhow ter beschikking te stellen en hierin een voortrekker te zijn. We denken bijvoorbeeld aan een testcentrum naast een festivalterrein, aparte dans- en barbubbels, zones met een doorschuifsysteem. Er zijn opties genoeg en onze vrijwilligers staan klaar”, luidt het.

Slecht signaal

Kortrijks schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA), die onlangs nog pleitte voor een vervroegde heropening van de horeca, vindt het geen goed idee om op dit moment een studentenfeest te organiseren. “Ik heb heel veel begrip voor al die jongeren die het moeilijk hebben. Een studententijd heb je maar één keer, die krijg je nooit meer terug”, zegt hij. “Maar het zou niet verstandig zijn om aan het begin van de vaccinatiecampagne een feest te organiseren zoals ze dat in Barcelona hebben gedaan. Als we dat doen, gaan we dat dubbel en dik terugbetalen in het aantal besmettingen. Dan zullen de studenten dat op hun beurt ook weer voelen. Welk signaal geef je bovendien aan de horeca als zij verplicht de deuren gesloten moeten houden, terwijl de studenten wel een grote fuif mogen geven? Dat kan je niet maken.”

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

“Als er gefeest kan worden, is het eerst aan de studenten”

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beseft dat de nood hoog is bij studenten. “Zij zitten al maanden in een bar en kil regime”, klinkt het. “Ze zijn in maart in lockdown gegaan en sommigen zijn daar eigenlijk nooit kunnen uitkomen. Dat er nu in de lesvrije week niet gefeest kan worden, is een harde dobber. Daarom zijn we nu, samen met de virologen, bezig om het systeem van de kotbubbel op te maken. Dat zou het sociaal isolement van veel studenten kunnen doorbreken. Maar voor echte feesten is het nog te vroeg. Van zodra de situatie dat toelaat, zullen de eerste experimenten voor coronaveilige feestjes zeker de studenten als doelpubliek hebben. Laat dat geen bedrijfsfeestjes zijn. Als er gefeest kan worden, is het aan de studenten!”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier