Een onvergetelijk moment. Zo mogen we het afscheid van meester Geert D’haene aan zijn loopbaan in het onderwijs bestempelen. Na 41 jaren in de Sint-Amandusschool ging Geert op donderdag 28 januari op welverdiende rust.
Het werd een afscheid in stijl, ondanks de coronacrisis. Een oldtimer bracht Geert eerst naar de school in de Karel Van Manderstraat en daarna naar de Schutterijstraat, waar de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar gehuisvest zijn. Directie, collega’s en leerlingen hadden er een troon opgesteld en de rode loper uitgerold om hun meester Geert te verwelkomen. Burgemeester Verwilst hield een pakkende toespraak waarin hij de levensloop van Geert schetste. Ook de schepen van Onderwijs Paul Demeulemeester tekende present.
Sociaal betrokken
Geert D’haene (30 maart 1959) werd als achtste kind in een gezin van negen kinderen geboren in Tielt. Samen met zijn ouders, broers en zussen woonde hij in de Gentstraat. Vader Honoré was metaalarbeider bij Bekaert. Hij stierf veel te vroeg, Geert was toen 13. Mama Maria D’heygers was naast huismoeder ook één van de eerste Meulebeekse politica. Ze schopte het zelfs tot schepen. De sociale betrokkenheid binnen het gezin D’haene was dus groot.
Na zijn lagere schooljaren trok Geert naar het Don Bosco-instituut in Kortrijk om er zijn humaniorajaren af te werken. Daarna koos hij resoluut voor een lerarenopleiding die hij in Torhout volgde.
In 1980 kon hij als ‘meester Geert’ van start in het tweede leerjaar in de Sint-Amandusschool in Meulebeke. Een school die hij nooit meer zou loslaten, want Geert was er maar liefst 37 jaar titularis van een vijfde leerjaar. Geert: “Streng, eerlijk en rechtvaardig, dat was en is nog steeds mijn motto. Samen met mijn goede collega Guido Devolder zijn we een kwarteeuw geleden van start gegaan met de BONAMI-klassen, dit stond voor bos-, natuur- en milieuklassen. Nee, we maakten geen verre verplaatsingen. We verbleven in het bivakhuis De Miere hier in Meulebeke.”
Ook quizmaster
In al die jaren drukte meester Geert zijn stempel op het schoolgebeuren. “De driejaarlijkse shows waar alle leerlingen en leerkrachten aan deelnamen, waren ongetwijfeld een topevenement. In de voorbije jaren heb ik een enorme evolutie mogen meemaken. Er waren niet alleen de ingrijpende verbouwingswerken binnen onze school. De invoering van het gemengd onderwijs, de creatie van ’t Groen Plekske, de intrede van de computer in het lesgebeuren en de vele vrouwelijke collega’s die het korps kwamen vervoegen zorgden voor een totaal nieuw en snel veranderend onderwijslandschap.”
Pak de Poen
Ook buiten het schoolgebeuren was Geert een zeer actief persoon. Hij speelde niet alleen de pannen van het dak bij de Studaxen, maar ook bij de toneelvereniging de Karel van Manderghesellenen was hij een vaste waarde. Als quizmaster liet hij zich opmerken in Pak de Poen show waar hij voor de minivoetbalploeg van de Chiro maar liefst 514.000 oude Belgische frank (12.850 euro) mee naar huis nam. Geert stond ook aan de wieg van de Bonte Berenfeesten waar hij de presentatie voor zijn rekening nam. Ontelbaar zijn ook de quizzen die hij niet alleen presenteerde, maar zelf ook opstelde.
Geert zal dus niet in een zwart gat vallen, want hij heeft nog een andere passie: muziek. Dagelijks is hij te beluisteren als Rob Van Dijk op radio FM Gold.
Dan is er nog het werk als huisman dat op hem wacht. Zijn echtgenote Carine Devlamynck moet nog vijf jaar les geven. Toeval of niet… als leerkracht in een vijfde leerjaar in de Sint -Amandusschool in Meulebeke. (LB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier