Wie donderdag in Ieper langs het Colaertplein passeerde zal zich misschien afgevraagd hebben waarom er een tent in het park stond. Het blijkt te gaan om een actie van jeugdopbouwwerk Uit De Marge om meer aandacht te vragen voor het groeiende probleem van de dakloosheid. “Ik voel me vaak niet begrepen als mijn situatie aan bod komt”, zegt een dakloze jongere.
Donderdag 10 oktober is het Werelddag tegen Dakloosheid. Naar aanleiding daarvan zette het Ieperse Jeugdopbouwwerk Uit De Marge een symbolische actie op. Aan het Colaertplein werd een tent opgezet, voorzien van cijfers die de omvang van dakloosheid in Vlaanderen zichtbaar maken.
“Het is de bedoeling om passanten en het lokaal bestuur te doen stilstaan bij de problematiek en zich bewust te worden van de schrijnende omstandigheden waarin vele mensen verkeren”, zegt Hannah Nascimento Martins, jeugdopbouwwerker Uit De Marge vzw. “Veel jongeren pendelen van sofa naar sofa, maar worden door de samenleving niet gezien als dak- of thuislozen. Dit heeft een grote invloed op hun welzijn, school, werk… Hiermee willen we een krachtig signaal geven dat geen enkele inwoner van onze stad in de kou mag blijven staan.”
In Ieper is de situatie in cijfers nog niet bekend. De telling dak- en thuisloosheid in de Westhoek vindt pas plaats in de nacht van 17 op 18 oktober. “Dit wil echter niet zeggen dat er hier geen personen zonder een vaste verblijfplaats leven”, vervolgt Hannah. “In heel Vlaanderen gaat het om 20.000 dak- en thuislozen, wat deze actie des te urgenter maakt. We doen een oproep aan sociale organisaties om mee te tellen, zodat het lokaal sociaal beleid een duidelijker zicht krijgt op de problematiek.”
Op straat gezet
Een dakloze jongere getuigt: “Ik was 16 jaar oud op het moment dat ik dakloos werd. Mijn vader had mij op straat gezet. Mijn moeder was op dat moment niet thuis. Zes maanden heb ik van sofa naar sofa geleefd bij vrienden, onder andere in Roeselare, Kortrijk en Ieper. Ik schaamde me voor mijn situatie en ging hierdoor niet meer naar school. Voor ik op straat stond, kreeg ik wel thuisbegeleiding en vroeg hen daarom om hulp. Zij hebben toen uitgezocht of ik ergens terecht kon. Ik schaam me nog steeds voor mijn situatie en voel me vaak niet begrepen als dit aan bod komt. Daarom vind ik het zo belangrijk dat mensen hierbij stilstaan.”
Uit de Marge vzw hoopt dat deze actie de problematiek duidelijk maakt en dat er werk wordt gemaakt van beleid dat dakloosheid structureel aanpakt. De jongere sluit af met een aanbeveling: “Douches en een plaats waar je overdag terecht kan zijn concrete, makkelijk realiseerbare zaken die dakloze jongeren vooruithelpen. Het is belangrijk dat dit op de agenda komt!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier