Blankenbergse jeugdbewegingen klagen gebrekkige lokalen aan: “Duidelijk geen prioriteit voor het stadsbestuur”
Drie Blankenbergse jeugdbewegingen klagen in een open brief de ‘bedenkelijke staat’ van hun lokalen in het Zeebos aan. Zo zou het dak lekken, en laat ook het sanitair heel wat te wensen over. De problemen werden volgens de leiding al verschillende keren aangekaart bij het stadsbestuur.
De open brief van KSA Scarphoutstede, Chiro Bloemkine en de lokale scouts werd op sociale media al tientallen keren gedeeld. “We willen een aantal urgente problemen aankaarten die onze jeugdwerking belemmeren”, klinkt het. “Na jaren discussie over het legen van de bezinkput, een taak die de stad zou moeten uitvoeren aangezien onze lokalen in concessie zijn, hebben we deze week moeten vaststellen dat dertig kinderen onder de 12 jaar zonder sanitaire voorzieningen zaten. Voor sommigen misschien een klein probleem, maar voor ons is dit de spreekwoordelijke druppel.” De lokalen in het Zeebos verkeren al jaren in een bedenkelijke staat.
Zeker wachten tot 2027
Volgens de jeugdbewegingen werd het probleem al meerdere keren aangekaart. “Er werd ons verteld dat er geen budget beschikbaar is en dat wij minstens tot 2027 moeten wachten op een broodnodige herstelling. Het is frustrerend om te constateren dat de stad wel 200.000 euro kan vrijmaken voor een project naast de Pier.” Er wordt ook verwezen naar een voorbeeld uit Brugge. “De stad financiert daar gratis transport voor de zomerkampen. Dit lovenswaardig initiatief staat in schril contrast met onze situatie.”
De drie jeugdbewegingen vragen meer betrokkenheid van het stadsbestuur, dat duidelijk met de brief verveeld zit. “Wij betreuren dat een dergelijke brief verstuurd werd terwijl onze schepen van Jeugd begin juli nog expliciet gevraagd heeft om hangende problemen of frustraties rond de infrastructuur op te lijsten. We hebben ondertussen al meerdere werken goedgekeurd en uitgevoerd. Op 3 en 4 juli werden interventies en nazicht georganiseerd voor de aansluiting voor de bewuste bezinkput”, klinkt het in een schriftelijke reactie.
10 x meer subsidies dan huur
Volgens Prasse wordt er volgend jaar 200.000 euro uitgetrokken voor het vernieuwen van de volledige dakconstructies van de jeugdlokalen en om zonnepanelen te plaatsen. Sinds 2021 zouden er ook al een tiental interventies, herstellingen of onderhoudsbeurten zijn gebeurd. “We zijn wel degelijk erg begaan met onze jeugdbewegingen”, zegt Prasse. “We hopen dat de leiding op onze uitnodiging ingaat om samen aan tafel te zitten en verdere verbeteringswerken in kaart te brengen. De jeugdbewegingen moeten samen slechts 1.700 euro per jaar betalen voor het gebruik van de jeugdlokalen. En in 2023 hebben ze alleen al zo’n 17.900 euro aan subsidies van de stad ontvangen. Dat zegt toch iets over de steun die zij genieten.”
Betrokkenheid gevraagd
De jeugdbewegingen verwijzen echter ook naar de moeilijke periode die zij achter de rug hebben. “Als jeugdbewegingen staan wij voor de uitdaging om financieel stabiel te blijven, zeker na een periode van crisis waarin onze inkomsten vrijwel nihil waren. Wij hopen oprecht dat er een besef komt dat goede voorzieningen essentieel zijn voor een goed functionerende jeugdwerking en dat logistieke ondersteuning geen kwaad zou kunnen. De jeugd verdient het om te kunnen leven en zich uit te leven, iets wat de politieke top van Blankenberge zou moeten begrijpen. Wij zetten ons met veel passie en inzet in voor onze kinderen en jongeren en vragen u dringend om dezelfde betrokkenheid te tonen. De jeugd die jullie in oktober ongetwijfeld nodig zullen hebben”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier