Je kan voortaan weer een frietje stekken op de Markt in Brugge
De Markt van Brugge, waar het in niet-coronatijden steevast op de koppen lopen is, herleeft toch weer een beetje nu één van de iconische groene frietkotjes terug geopend is.
De twee groene frietkotjes naast elkaar aan de voet van het Belfort: ze horen bij de Brugse markt zoals het standbeeld van Breydel en de Coninck. Sinds het afkondigen van de lockdownmaatregelen om het coronavirus in te de dijken, een vijftal weken geleden, kon je er echter niet meer terecht om een frietje te steken. De groene luiken aan het kraam bleven gesloten. Niet dat het om een verplichte sluiting ging, want take-away is toegestaan volgens de bepalingen van de Nationale Veiligheidsraad. De frituren op de Markt leven grotendeels van toeristen en die bleven, net als de Bruggelingen overigens, grotendeels weg. Maar daar is nu toch verandering in gekomen, want een van de frituren is sinds woensdag weer geopend. En zo herleeft de Markt toch weer een klein beetje…
“Dat wij gesloten bleven, heeft er ook wel mee te maken dat ons personeel zelf bang was voor coronabesmetting en niet meer durfde opdagen voor het werk”, zegt zaakvoerder Miguel Boutte, die nu samen met zijn partner Lidia Mic in de frituur staat. Miguel en Lidia zijn ook uitbater van de vlakbij gelegen restaurants De Sneeuwberg en de Vier Winden, maar deze blijven dus verplicht gesloten. “Waarom wij nu terug openen? Tja, de rekeningen moeten toch betaald worden, hé. De restaurants mogen we niet openen, maar met de frituur kunnen we nog wel iets verdienen. Al is het natuurlijk een wereld van verschil met de omzet die hier gedraaid wordt in ‘normale tijden’. Er zijn geen toeristen hé. De weinige klanten die we nu hebben zijn vooral lokale mensen: Bruggelingen. We hebben onze openingsuren wel wat ingeperkt; dat is nu van 12 uur tot 21 uur. Anders zijn we een pak vroeger open en gaan we ook door tot laat in de avond en in het weekend zelfs tot ‘s nachts. Dan komt nog het uitgaanspubliek van de Eiermarkt en dergelijke langs. Maar heel de horeca en dus zeker ook het nachtleven ligt volledig stil. Onze leverancier van frituursnacks heeft 800 klanten en veertig procent heeft nu de deuren gesloten. Dat zegt veel.”
Miguel en Lidia zouden graag ook zo snel mogelijk hun restaurants openen. Maar aan een timing durven ze zich niet wagen. “Hopelijk vernemen we morgen iets meer als de Nationale Veiligheidsraad samenkomt. Het moet toch niet lang meer duren hoor. De sector ziet echt af”, zegt Lidia. “Onze restaurants, die eigenlijk in elkaar doorlopen, zijn behoorlijk groot, dus wij zouden er wel in slagen de tafeltjes wat verder uit elkaar te zetten zodat de afstand van anderhalve meter gerespecteerd kan worden. Maar we moeten eerst de toestemming krijgen hé…”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier