Izegemse oud-burgemeester Gerda Mylle (67) onverwacht overleden
Gerda Mylle is vandaag in de Izegemse Sint-Jozefskliniek plots overleden. De gewezen Izegemse burgemeester was een tijdje op de sukkel met haar gezondheid, maar haar overlijden komt als een totale verrassing voor de buitenwereld. De begrafenis vindt volgende week woensdag 24 juni om 10.30 uur plaats in de Sint-Tillokerk in Izegem.
Gerda Mylle groeide met haar drie zussen op in Moorslede, maar na haar huwelijk vestigde ze zich in Izegem. Ze studeerde kleuteronderwijs en godsdienstwetenschappen en werkte als godsdienstleerkracht in de gemeenschapsbasisschool in Izegem. Ze combineerde dat met haar politieke carrière.
De Leest
Al in 1988 werd ze voor de CVP gemeenteraadslid. Na zes jaar in de oppositie werd ze in 1994 eerste schepen en in 2006 burgemeester van de stad Izegem. Ze was de eerste en tot nu toe enige vrouwelijke burgemeester van Izegem. Na haar beleidstermijn als burgemeester haalde ze een mooie persoonlijke score, maar haar partij werd naar de oppositie verwezen. Cultuurcentrum De Leest was een van de realisaties waarop ze trots was.
In januari kreeg Gerda Mylle nog de titel van ereburgemeester opgespeld
Gerda Mylle zetelde ook als provincieraadslid en verving van oktober 2013 tot mei 2014 ook een tijdlang partijgenoot Stefaan De Clerck in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
In totaal was Gerda Mylle 30 jaar actief in de Izegemse politiek. In januari was ze nog aanwezig op de gemeenteraad in de nieuwe raadszaal ‘t Meilief, onder de residentie naast het stadhuis waar ze nu ook met haar man woonde. Ze kreeg er de titel van ereburgemeester.
Gerda Mylle was getrouwd met Johan D’Artois, ze was de mama van Inge, Brecht en Elien. Ze was ook een oma voor haar kleinkinderen.
Gerda Mylle was al een tijdje opgenomen in het ziekenhuis, maar had de dienst intensieve zorgen mogen verlaten. Aan complicaties is ze dinsdagnamiddag 16 juni overleden. Op 5 september zou ze 67 jaar geworden zijn. p>
De begrafenis van Gerda Mylle zal volgende week woensdag om 10.30 uur in de Sint-Tillokerk plaatsvinden. De aanwezigheid is omwille van de coronamaatregelen beperkt tot 100 personen. p>
Reactie Dirk Van Walleghem: collega in schepencollege en vriend
Dirk Van Walleghem maakte burgemeester Gerda Mylle vanop de eerste rij. “Ik zat al in de gemeenteraad toen zij in 1988 haar intrede maakte, maar ik kende Gerda uiteraard al langer omdat ik bevriend was met haar man Johan. Het is dankzij Gerda, toen zij het voortouw nam bij de CVP, dat we weer in het bestuur zijn geraakt. Ze was eerste 12 jaar schepen onder Willy Verledens voor ze burgemeester werd. Ik zetelde toen in haar schepencollege, daarvoor hadden we ook altijd bureau op het stadhuis gedeeld. Maar toen ze burgemeester werd kon je er altijd binnen wandelen. Haar deur stond toen altijd letterlijk open, nu gebeurt alles meer op afspraak. Dat zal wel de afspiegeling van de tijd zijn zeker.”
Als burgemeester gunde ze haar schepenen ook iets. “Ze stak nooit de pluimen van een ander op haar hoed, integendeel. Je moest soms aandringen dat ze bij een opening of zo bij te wonen, ze wilde je verdienste niet afnemen. Dat was ook haar sterkte als leider van het team. Ook onder het personeel op het stadhuis genoot ze veel aanzien.”
“Een vergadering begon wel eens een uurtje later, Gerda hield ook nog een gezin draaiende”
Maar uiteraard had ze ook haar projecten die ze bleef volgen. “Ze was altijd schepen van cultuur en ook als burgemeester bleef die bevoegdheid bij haar. Ze had het geduld om dossiers uit te werken en dat leidde tot mooie resultaten. Het heeft jaren geduurd voor Eperon d’Or werd wat het nu geworden is. Daarvoor moesten we ook destijds al heel wat investeren in collecties, maar ze verdedigde dat altijd met hand en tand. Nadat ze geen burgemeester meer was, is dat project verder geëvolueerd en daar was ze tevreden mee.”
Ook voor De Leest ging ze door het vuur. “Ze wilde dat Izegem zijn cultuurcentrum kreeg. Ook daarvoor heeft ze op haar manier moeten strijden.”
Ook menselijk was Gerda een aangenaam politicus. “Ze genoot respect in haar partij, maar ook ver daarbuiten. Ze had ook nog een gezin met drie kinderen en zorgde dat daar alles op wieltjes liep. Zo liet ze wel eens weten dat een vergadering een uurtje later zou moeten beginnen, omdat ze voor haar kinderen nog iets moest doen.”
Dirkhttps://www.facebook.com/dirk.vanwalleghem.583https://www.facebook.comFacebook1
18 mei 2019, een goed jaar terug, niets dat ons deed vermoeden dat je er vandaag niet meer zou zijn. Op ons 35 jaar…
Geplaatst door Dirk Van Walleghem op Dinsdag 16 juni 2020
rich1.0https://www.facebook.com/dirk.vanwalleghem.583/posts/2620633831534611552
Burgemeester Bert Maertens: “Gerda was een verbindende figuur”
Ook Bert Maertens (N-VA) die Gerda opvolgde als burgemeester was met verstomming geslagen door het nieuws. “Op het stadhuis sloeg het nieuws in ons als een bom. Zelf debuteerde ik in de gemeenteraad in 2007, toen Gerda net burgemeester was geworden. Ik leerde haar kennen als een verbindende figuur. Toen ik burgemeester werd, wilde ik het volkse van Willy Verledens overnemen en van Gerda Mylle haar gave om een publiek toe te spreken. Ze kon met weinig voorbereiding moeiteloos een half uur een publiek entertainen.”
Op politiek vlak zijn Eperon d’Or en De Leest twee ‘monumenten’ die nog lang aan Gerda zullen blijven herinneren. “Ik weet hoe moeilijk het is om dossiers die miljoenen kosten erdoor te krijgen. Bij het feest voor 10 jaar De Leest heb ik nog met haar gebabbeld. En De Leest is nu de draaischijf van Izegem geworden, als je ziet wat daar allemaal gebeurt.”
Rouwregister
“De begrafenis kan maar door 100 mensen bijgewoond worden, daarom willen we – in samenspraak met de familie – een rouwregister openen in het stadhuis. Zo kan de Izegemnaar ook nog afscheid nemen van haar.”
Frank Duhamel (SP.A) verliest “zijn goeie vriendin”
Hoewel ze een andere politieke achtergrond hadden, waren er ook heel wat raakvlakken tussen Gerda Mylle en Frank Duhamel. “Ik verlies mijn goede vriendin met wie ik 18 jaar heb mogen samenwerken in het schepencollege. En het waren ook mooie jaren. We hebben heel wat verwezenlijkt in die jaren: de vernieuwde markt, topturnhal en ‘t Sok en dan ook De Leest.”
De ‘geschiedenis’ van Frank en Gerda gaat al verder terug. “Gerda woonde niet ver van mijn ouderlijke woning in de Ter Wallenstraat voor ze naar de Hondekensmolenstraat ging wonen. Maar we waren ook collega’s op school. Zij was de juf godsdienst, ik was de turnmeester. Zo leer je elkaar ook kennen en appreciëren.”
Het waren ook Gerda en Frank die de basis legden voor de coalitie die 18 jaar stand zou houden. “We kwamen uit een coalitie van VU, Gemeentebelangen en SP. Gerda en ik hebben toen de plannen gesmeed om samen met CD&V en SP(.A) verder te gaan. Het moet zijn dat het werkte, het heeft drie legislaturen geduurd.”
En toen SP.A in een colatie met N-VA “moest” stappen, pleegde Frank Duhamel het moeilijkste telefoontje uit zijn leven. “Ik heb Gerda persoonlijk als eerste op de hoogte gebracht. Het was niet makkelijk, maar ook dat is politiek. En tussen ons bleef het zoals voorheen.”
Ook na hun politieke carrière bleven Frank en Gerda nog contact houden. “Op 30 juni word ik straks 30 jaar, op diezelfde dag vorig jaar zijn mijn vrouw Frederika en ik getrouwd. De plechtigheid werd voltrokken door Henk Kindt (SP.A) en Gerda. Zij was echt emotioneel en oprecht blij voor ons. Ik zal haar echt waar missen.”
Frankhttps://www.facebook.comFacebook1
Met Gerda verlies ik mijn goeie vriendin en een gelijkgestemde compagnon de route. Wat zullen we deze grote, warme en inspirerende dame allemaal ongelooflijk missen! 🖤
Geplaatst door Frank Duhamel op Dinsdag 16 juni 2020
rich1.0https://www.facebook.com/frank.duhamel/posts/10220071907242979552
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier