INSPECTEUR JPT (46): Geldhonger maakte van Brugse visbewerker tweevoudig koele roofmoordenaar
Zijn onverzadigbare honger naar geld maakte van Marc Gevaert een moordmachine. De Bruggeling vermoordde in koelen bloede kort na elkaar een taxichauffeur en een technicus van de Gentse universiteit.
Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.
“Hoe dan ook, u zult nog vrijkomen. Dan zult u kunnen bewijzen dat gerechtspsychiater Hans Hellebuyck het bij het verkeerde eind had en u zich nog kunt herpakken.” Met die zalvende woorden sprak assisenvoorzitter Boudewijn Desmet tot de tweevoudige Brugse roofmoordenaar Marc Gevaert – toen 35 jaar – , die door het West-Vlaamse assisenhof op vrijdag 14 juni 2002 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld werd. Dr. Hellebuyck had daarentegen verklaard dat therapie, noch celstraf iets zouden veranderen aan de psychopaat.
Marc Gevaert zit zijn straf in Leuven-Centraal uit. De procedure voor vervroegde vrijlating is ingezet. De Bruggeling verscheen al drie keren voor de strafuitvoeringsrechtbank. De aanvraag werd telkens uitgesteld.
Marc Gevaert. Foto EFO
Als een zombie in Brugge
Marc Gevaert heeft zich voor het hof en de volksjury moeten verantwoorden voor twee roofmoorden. Drie jaar voordien, op 19 juni 1999, beroofde en vermoordde hij taxichauffeur Roger Vanhaelemeersch in Oostkamp en geen twee weken later, op 30 juni 1999, doodde hij Fernand Verstappen in Sint-Kruis. Marc Gevaert was pas sinds einde mei in voorlopige vrijheid gesteld.
“Als een roofdier besloopt Marc Gevaert zijn prooien. Hij maakte de onschuldige slachtoffers zonder mededogen, noch scrupules met schoten in het hoofd af”, aldus procureur Yves Segaert. Mr. Johan Platteau, de advocaat van de beschuldigde, probeerde het monsterachtige beeld van Marc Gevaert te ontkrachten. “Marc Gevaert is geëvolueerd van een kind, dat zocht naar aandacht en liefde, naar een dief. Hij raakte gefrustreerd in de gevangenis. Het motief van zijn daden ligt in het feit dat hij na zijn vrijlating aan de grond zat. Hij had niemand en bezat ook geen geld. Hij was radeloos en zwalpte als een zombie door Brugge. Nu ziet hij in dat hij fout was. Hij is een berouwvol mens geworden.” Mr. Platteau hoopte met zijn pleidooi de jury mild te stemmen.
Uit de koffer spijpelde bloed
Een patrouille van de Beernemse rijkswachtbrigade trof op zaterdag 19 juni 1999 in de Emiel Welvaertstraat in Oostkamp (Moerbrugge) de fout geparkeerde Mercedes van de 62-jarige Roger Vanhaelemeersch aan. Uit de koffer sijpelde bloed… Daarin vonden de rijkswachters het levenloze lichaam van de Snellegemse taxichauffeur. Roger Vanhaelemeersch, die een vaste standplaats aan het Brugse station had, bleek beroofd te zijn van zijn dagrecette. De autopsie bracht aan het licht dat het slachtoffer met twee kogels in het hoofd afgemaakt was. De fatale schoten werden vermoedelijk afgevuurd met een omgebouwd alarmpistool.
Slachtoffer, taxichauffeur Roger Vanhaelemeersch. Foto Efo
Een onderzoek in de Brugse stations- en uitgaansbuurt wees vrij snel de 32-jarige Marc Gevaert als mogelijke verdachte aan. Die was nog maar net uit de gevangenis ontslagen en had in het Oostendse milieu opgeschept dat hij in het bezit van een vuurwapen was en dat hij “er iets mee zou doen, waarmee hij de krantenkoppen zou halen”. Marc Gevaert was in 1999 veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens diverse inbraken in horecazaken, waar hij nog gewerkt had. Bovendien kende hij de plek in Oostkamp waar de taxi achtergelaten werd : destijds had hij in de buurt een liefje wonen.
Het verkeerde moment op de verkeerde plaats
Marc Gevaert bleek evenwel spoorloos te zijn. Nog vooraleer hij kon worden gevat, pleegde hij op 30 juni 1999 nog een tweede roofmoord. Hij wou eerst de Brugse restaurantuitbater Eddy Beuckels, die zijn BMW in een garagebox in de Prins Albertstraat in Sint-Kruis parkeerde, in de vroege uurtjes overvallen. Maar die stalde die nacht toevallig – als bij wonder – zijn auto in de straat.
Tweede slachtoffer Fernand Verstappen. Foto Efo
Bijgevolg richtte Marc Gevaert zijn wapen op Fernand Verstappen, die een garagebox huurde naast de horeca-uitbater. Het slachtoffer bleek dus echt op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te arriveren. De 53-jarige technicus aan de Gentse universiteit wou zijn auto instappen om naar het station te rijden. Fernand Verstappens ongeruste broer en echtgenote vonden diens lijk achter de poort van de garagebox en waarschuwden de politie.
Wapendeskundige De Durpel ontdekte dat de kogel in het hoofd van Fernand Verstappen van hetzelfde kaliber was als de projectielen, die elf dagen eerder de taxichauffeur doodden. Dader Marc Gevaert kon op 2 juli 1999 gearresteerd worden. Hij verbleef bij een vriendin van een gedetineerde vriend in de Calvariebergstraat in Brugge. Tijdens de huiszoeking vond de politie in een stereomeubel – tussen de bedrading – een pistool, een geluidsdemper en een doosje met munitie.
Voor amper ‘400 frank’ vermoord
De verdachte ging vrij vlug tot bekentenissen over. Gevaert verklaarde dat hij na zijn vrijlating uit de gevangenis volledig aan de grond zat. Uit geldnood beraamde hij diverse overvallen. Bij de uitbater van camping De Vuurtoren in Heist kocht hij een wapen, een omgebouwd alarmpistool tegen 45.000 ‘frank’ aan. Hij doolde twee dagen en nachten door Brugge op zoek naar een slachtoffer. Op zaterdagmorgen 19 juni arriveerde hij omstreeks 5u.30 aan het Brugse station, waar een half uurtje later de eerste taxi arriveerde. Marc Gevaert stapte het voertuig van Roger Vanhaelemeersch in en vroeg de taxichauffeur om hem naar Waardamme te voeren.
Het moordwapen, een omgebouwd alarmpistool. De handboeien kocht de moordenaar in een seksshop in Sluis om nieuwe slachtoffer te knevelen. Foto Efo
In de Banebosdreef in Moerbrugge bedreigde Marc Gevaert het slachtoffer met zijn pistool, eiste diens portefeuille op en dwong hem in de koffer van de taxi plaats te nemen. Toen de dader zich realiseerde dat hij zou worden herkend door de taxichauffeur, schoot hij Roger Vanhaelemeersch twee keer in het hoofd. Naar eigen zeggen reed hij in paniek naar Oostkamp, waar hij het overtuig achterliet.
De buit van de taximoord, 19.000 ‘oude Belgische’ frank was na negen dagen opgesoupeerd, zodat Marc Gevaert op zoek ging naar een volgend slachtoffer. Hij had de hint gekregen dat de Brugse restaurantuitbater Eddy Beuckels de recette elke avond mee naar huis nam en ‘s ochtends vroeg zijn auto parkeerde in een box in de Prins Albertstraat in Sint-Kruis.
De dader aanzag die binnenkoer als een geschikte locatie voor een overval en besloot de eerste die de parking zou opkomen met zijn wapen te bedreigen. Marc Gevaert beweerde aanvankelijk dat hij Fernand Verstappen niet wou vermoorden. Hij wou hem enkel een klop op het hoofd geven, maar naar verluidt had het slachtoffer een bruuske paniekreactie en schoot de dader hem van dichtbij in het achterhoofd. Hoe dan ook, de buit was erg karig. Fernand Verstappen, die nochtans gewillig zijn portefeuille gaf, werd voor amper 400 ‘oude Belgische’ frank vermoord…
Marc Gevaert tijdens zijn assisenproces. Foto Efo
Brugge ontsnapt aan seriemoordenaar
Wie was moordenaar Marc Gevaert ? De gerechtspsychiaters beschouwden hem als een gevaarlijke psychopaat. Hij zag op 11 april 1967 het levenslicht als zoon van een Zeebrugse visbewerker. Zelf was hij van 1984 tot 1988 visser, maar na een zware storm stapte hij over naar de horecasector. Hij was telkens voor korte periodes kelner of kok in diverse etablissementen. In 1992 kreeg hij één jaar voorwaardelijk voor zijn rol als stroman in een btw-carrousel. Een jaar later werd hij tot zeven maanden effectieve celstraf veroordeeld voor een inbraak in een restaurant en nog eens zes maanden voor een autodiefstal. In 1996 werd hem twee jaar cel aangerekend wegens inbraken in diverse horecazaken. Marc Gevaert had een onverzadigbare honger naar geld. Het stelen loopt als een rode draad door zijn leven.
De roofmoordenaar was van zin meer slachtoffers te maken. Marc Gevaert had nog drie anderen op zijn dodenlijstje staan, onder anderen de uitbater van een Brugs restaurant en een Oostkampse antiquair. Gelukkig kon Gevaert worden gegrepen. Anders was Brugge wellicht ten prooi van een heuse seriemoordenaar gevallen.
Inspecteur JPT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier