Inspecteur JPT (21): Langemarkenaar steekt homovriend in brand om diens identiteit aan te nemen
De Langemarkse metaalarbeider Filip V. vermoordt op 22 januari 1989 in De Panne zijn vroegere buurman en occasioneel sekspartner Willy Devos uit Izenberge. Een politieroman inspireerde de dader.
Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.
Na zijn macabere plan te hebben uitgevoerd vlucht Filip V. (toen 27) met de auto van het slachtoffer Willy Devos (51), een bruine Ford Taunus, naar Portugal. Van daar uit wil hij doorreizen naar Brazilië om er een nieuw leven op te bouwen. Filip V. steelt een boot om de oversteek te maken, maar wordt op heterdaad betrapt. Voor de diefstal wordt hij veroordeeld tot vijf jaar cel. In 1993 komt de gevluchte Langemarkenaar vrij. Filip V. blijft in Portugal rondhangen en vestigt zich in Belas, een kuststadje in het district Lissabon. Hij gaat er als elektricien aan de slag en woont samen met een Portugese met haar drie kinderen.
Zorgzame man
Filip V. wordt door het West-Vlaamse assisenhof in februari 2000 bij verstek veroordeeld tot 25 jaar opsluiting. Pas in juni 2003 wordt de dader door de Portugese autoriteiten aan ons land uitgeleverd. Hij wordt opgesloten in de gevangenis in Brugge. In januari 2004 wordt het assisenproces overgedaan, dit keer in zijn aanwezigheid.
De oud-Langemarkenaar krijgt een verrassend milde straf: drie jaar cel. Zijn Portugese partner en andere getuigen uit zijn omgeving vertellen het hof en de jury dat Filip V. in zijn nieuwe zuiderse thuis is veranderd in een zorgzame man en (stief)vader. Zijn traumatische jeugd, de lange periode tussen de feiten en het proces vijftien jaar later, de wil om zijn leven te beteren en het vurige pleidooi van zijn Antwerpse advocaat Diederik Beels zorgen voor de minimumstraf daar waar procureur Koen Wittouck twintig jaar vorderde.
Filip V., nu 51 jaar, is vrijgekomen en leidt inderdaad een ander leven.
Wraakgevoelens
Filip V. wilde zich met de moord uit de wereld wegcijferen en een nieuw leven in Brazilië beginnen om zijn moeilijk te verteren echtscheiding en de bijhorende financiële problemen voorgoed achter zich te laten. De inspiratie voor zijn gruwelijk plan vond hij in een politieromannetje: iemand vermoorden, diens identiteit aannemen, zijn geld pikken en ten slotte je eigen dood ensceneren. En in een film met Schwarzenegger, waarin iemand van de maffia een lijk in brand steekt en de identiteit van het slachtoffer aanneemt. Filip V. koos zijn vroegere buurman, de oudere Willy Devos uit Izenberge als slachtoffer omdat hij meer en meer wraakgevoelens tegen hem ontwikkelde. De dader had het Devos eigenlijk nooit vergeven dat hij hem als knaap seksueel misbruikte en in de homoseksualiteit dreef. “Ik wou me wreken op Willy Devos omdat hij van mij een homo maakte”, liet V. op assisen horen.
Wie is wie?
Willy Devos is in Poperinge geboren op 20 juni 1937. Hij bleef zijn hele leven vrijgezel en woonde samen met zijn oude vader in de ouderlijke woonst aan de Groenstraat in Izenberge. Na als leerjongen bij verschillende bakkers aan de kust te hebben gewerkt, was Devos van 1956 tot 1961 milicien en nadien beroepsmilitair in Lombardsijde. Later kwam hij aan de kost als arbeider. Hij stond bekend als homofiel en als een zonderling dorpsfiguur in het landelijke, behoudsgezinde Alveringem.
Filip V. is geboren op 9 juni 1962, eveneens in Poperinge. Hij stamt uit een ontredderd gezin en legde van jongsaf aan een parcours langs verschillende instellingen af. Het gezin V. woonde enige tijd in Izenberge, waar het Willy Devos als buurman had. De jonge V. werd verschillende keren het slachtoffer van de homofiele buurman. Met vallen en opstaan raakte Filip V. aan een job als metserdiender bij het bouwbedrijf Vuylsteke in Meulebeke, later als ongeschoold arbeider in de ijzergieterij nv Vuylsteke in Roeselare.
Op het ogenblik van de feiten werkte hij bij de firma Ford New Holland in Zedelgem. Hij werd ervaren als een asociaal en eigenzinnig type, dat zich vlug kwaad maakte. Tot op de dag van zijn huwelijk verbleef hij nog enige tijd in het nieuwe gezin van zijn moeder aan de Cayennestraat in Langemark, maar lag er algauw overhoop met zijn stiefvader. In 1986 trouwde hij met de van Houthulst afkomstige K.V.. Het huwelijk hield amper twee jaar stand. Filip V. verliet zijn vrouw en nam zijn intrek in een klein appartement aan de Barkenlaan in De Panne.
Lijk in brand
Het is op dat adres dat hij de oudere Willy Devos op zondag 22 januari 1989 naar het leven stond. De moord zou pas de volgende ochtend worden ontdekt. Maandag 23 januari werden hulpdienst en brandweer omstreeks 10 uur gealarmeerd voor een brand in de flat van V., trouwens hun collega, want Filip V. was vrijwillig brandweerman. Zodra het bluswerk erop zat, werd op het bed in de slaapkamer een half verkoold naakt lijk in slaaphouding aangetroffen. Het stoffelijk overschot vertoonde ook een paar messteken in de borststreek.
Aanvankelijk dachten de speurders dat bewoner V. het slachtoffer van geweld was geworden en zijn levenloze lichaam in brand werd gestoken om de sporen uit te wissen. De lijkschouwer kon een paar dagen later aan de hand van een tandprothese en de bloedgroep het slachtoffer identificeren als Willy Devos. Zijn broer Elie Devos, veldwachter in Alveringem, had hem een paar dagen eerder als vermist opgegeven.
Warme frituurolie
Verdachte nummer een was van meet af aan bewoner Filip V.. Dader en slachtoffer kenden elkaar. Filip V. was de vroegere buurjongen van Devos, die de knaap al op 13-jarige leeftijd op seksueel gebied lastig viel. Nadien hadden de jongen en de oudere buurman nog af en toe geslachtsverkeer. Pas na zijn ontmoeting met zijn toekomstige echtgenote verbrak V. elk contact met Devos. Na zijn scheiding zocht Filip V. opnieuw seksuele toenadering tot Willy Devos, tegen betaling dan nog wel. De Izenbergse vrijgezel zat er warmpjes in en was voor de in geldnood verkerende V. een bron van inkomsten.
Zo hadden de twee op zondag 22 januari 1989 een nieuwe afspraak op de flat van V.. Hun seksueel spel dreigde echter te escaleren. Plots plofte Filip V. een paar keer een overlevingsmes in de borst- en hartstreek van zijn sekspartner. Dat moordwapen had hij eerder op de dag onder het matras verstopt. Met een brandende kaars stak de dader vervolgens de vier hoeken van het laken in brand en plaatste de brandende kaars achter het lijk. Toen hij vaststelde dat het laken onvoldoende brandde, warmde hij de frietketel op en goot de warme frituurolie over het bed en het lijk. Nadien goot hij ook nog een drietal liter benzine over het bed en het stoffelijk overschot.
Gestrand in Lissabon
Enkele uren na de moord vluchtte Filip V. met de auto van het slachtoffer naar Portugal. De internationaal geseinde dader werd er twee dagen later ingerekend toen hij met een gestolen jacht op de Taag in Lissabon koers wou zetten naar Brazilië, maar al na een paar honderd meter strandde op een zandbank. Meteen kwam een definitief en abrupt einde aan zijn toen nog kortstondig nieuw leven. Rijk is Filip V. van zijn aan een politieroman ‘geleend’ moordscenario nooit geworden. Hij ontfutselde het slachtoffer amper 1.200 ‘oude’ Belgische frank uit zijn brieventas en slaagde er nooit in zijn bankrekening te plunderen.
Weerspannigheid
Omdat hij vroeger nooit gevolg gaf aan de dagvaarding van het assisenhof werd Filip V. in februari 2000 ‘bij weerspannigheid aan de wet’ veroordeeld tot 25 jaar opsluiting. Dat proces duurde nauwelijks twee uur. Het ‘echte’ proces volgde in januari 2004. Naast moord moest Filip V. zich ook verantwoorden voor ‘brandstichting bij nacht in bewoond pand’. Opmerkelijk was dat er zich niemand burgerlijke partij namens het slachtoffer stelde. De naaste familie en de andere nabestaanden van Willy Devos hadden na 15 jaar de feiten gewist en wilden het proces niet bijwonen.
Tot op vandaag blijft het drama voor hen onherroepelijk afgesloten.
Inspecteur JPT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier