Infopunt dementie in wzc Sint-Bernardus: “Er bestaan veel vormen en fases van dementie”

Wim Jonckheere (algemeen directeur De Panne), Frank Vanfleteren (directeur wzc), Björn Pollentier (teamlead Welzijn De Panne), burgemeester Bram Degrieck, schepen Welzijn Michèle Vandermeeren. Zittend: verpleegkundige Chelsey Beernaert (links) en Marieke Devoghel. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Via ‘Dementievriendelijk De Panne’ wil het lokaal bestuur inwoners met dementie ondersteunen, en daarom lanceerde Team Welzijn het Infopunt Dementie, in samenwerking met woonzorgcentrum Sint-Bernardus, Expertisecentrum Dementie Foton en de Alzheimer Liga.

In wzc Sint-Bernardus kreeg het infopunt een vaste plek in de discrete, knus ingerichte consultatieruimte die momenteel al wordt gebruikt door de eerstelijnspsycholoog. Daar liggen ook infobrochures en documentatie. Het hart van het infopunt zijn echter de verpleegkundigen, Chelsey Beernaert (27) en Marieke Devoghel (44), referentiepersonen dementie en dus experten, die instaan voor de ondersteuning en alle concrete vragen beantwoorden.

Chelsey en Marieke hebben meerdere opleidingen gevolgd rond dementie. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor mensen die vragen hebben rond dementie. Dat kunnen zowel mensen zijn die de diagnose hebben gekregen, alsook hun mantelzorgers, partners of familie. Ons infopunt zal permanent telefonisch bereikbaar zijn via het algemeen nummer 058 41 11 33 of via mail op dementie@depanne.be. Dan maken wij zo snel mogelijk een eerste (gratis) afspraak. Via het infopunt zorgen we voor telefonische ondersteuning of fysiek in de consultatieruimte. We proberen ook tips te geven, zoals kleine hulpmiddelen om mensen met dementie langer thuis te houden. Maar het spectrum ‘dementie’ is heel breed en de ziekte kent diverse fases. Je hebt de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie (ziekte van Pick), vasculaire dementie, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, alcoholdementie,… In ons wzc bestaat er al langer een Familiegroep Dementie, waar alle betrokkenen ervaringen kunnen uitwisselen en met elkaar praten. We werken ook nauw samen met Expertisecentrum Foton en als dat nodig blijkt, verwijzen we mensen door naar andere zorgaanbieders.”

Dementievriendelijker

In de toekomst zal het lokaal bestuur acties uitrollen, gericht op mensen met dementie, hun omgeving en (zorg)professionals. Er staan ook vormingsmomenten op de planning voor eerstelijns- en onthaalmedewerkers over wat dementie precies is, en hoe ermee om te gaan. Met meer kennis over dementie kunnen openbare gebouwen en het openbaar domein ook dementievriendelijk(er) ingericht worden.

Burgemeester Bram Degrieck: “Dementie is een ziekte die ook bij ons in De Panne veel voorkomt, nog vaak onder de radar. Met dit nieuwe infopunt zorgen we voor de gepaste begeleiding en info.” Michèle Vandermeeren, schepen van Welzijn vult aan: “Kwetsbare senioren en mensen met een beperking zo lang mogelijk laten genieten in hun eigen omgeving, dat is ons streven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier