“Ik wil met mijn artiesten door het Belgische plafond breken”: Tony Vandenbogaerde wil met Mayway Records bekende muzieknaam geworden

Ik ondersteun mijn artiesten op artistiek, commercieel en promotioneel vlak. © Kurt De Schuytener
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Tony Vandenbogaerde (49) die amper zeven jaar geleden zijn platenlabel Mayway Records oprichtte, is vandaag één van de belangrijkste spelers in de indie muziek. Als The Haunted Youth en Meskerem Mees stilaan tot de grote namen in het Belgische muzieklandschap behoren, is dat mee zijn verdienste.

Tony Vandenbogaerde geniet al decennialang respect bij vriend en vijand als gepassioneerd muziekkenner par excellence. Het was dan ook voor weinigen een verrassing toen hij in 2017 uitpakte met Mayway Records, aanvankelijk een bescheiden hobbyproject maar op vandaag een middelgroot en vooral trendsettend platenlabel voor alternatieve muziek. Het leverde hem in het weekblad Humo een 31ste plaats op in the music powerlist, een ranglijst met mensen die binnen de muziekindustrie als invloedrijk beschouwd worden. We zoeken de Kortrijkzaan op bij hem thuis. De vinylplaten aan de muur van een aantal van zijn artiesten verraden dat dit ook zijn werkplek is.

Is het moeilijk om bescheiden te blijven bij de lof die je te beurt valt?

“(Glimlacht) ik doe mijn best om geen kapsones te krijgen als dat je vraag is. Uiteraard wil ik ook niet vals bescheiden zijn. Het doet wel degelijk deugd dat er erkenning is voor wat ik doe. En het is sowieso goed voor de naamsbekendheid van het label. Zulke artikels – en bijvoorbeeld ook dit interview met jou, Freddy – is ook gratis reclame voor onze artiesten hé (lacht).”

Vorige week organiseerde je een showcasefestival met een aantal van je bands in Hamburg. Wat is het plan daarachter?

“Ik wil belangrijke spelers uit de Europese muzieksector kennis laten maken met jonge artiesten met potentieel. Ik heb dat nu gedaan met Ão, Lézard, Dressed Like Boys, Isaac Roux en Meltheads op het Reeperbahn Festival dat één van de belangrijkste showcasefestivals van Europa is (Showcasefestivals zijn (buitenlandse) muziekfestivals die (hoofdzakelijk) gericht zijn op professionals in de brede muzieksector, red). Volgend jaar willen we hetzelfde proberen in Brighton tijdens ‘The Great Escape’ en op het MaMA-festival in Parijs. De gesprekken daarover zijn nog bezig. In elk geval wil ik met mijn artiesten door het Belgisch plafond breken.”

Jouw paradepaardjes zijn onder meer Meskerem Mees en The Haunted Youth, allebei goed voor miljoenen luisterbeurten op Spotify.

“Op The Haunted Youth ben ik bijzonder trots. Toen ik een jaar of vier geleden de demo van Teen Rebel, de eerste single van hen, hoorde wist ik meteen dat we een winner hadden. Ik heb mij van de eerste dag op alle mogelijke manieren helemaal gegeven voor dit project. Ik ben ervan overtuigd dat The Haunted Youth het in zich heeft de grootste en meest invloedrijke Belgische indie act ooit te worden.”

Wie is the next big thing van jouw label?

“Ik ben met diverse veelbelovende nieuwe artiesten bezig maar ik wil hier toch graag Kortrijkzaan Arend Delabie in the picture zetten. Wat hij doet is echt straf, origineel ook. Toen ik zijn demo’s voor het eerst te horen kreeg, was ik zwaar onder de indruk. Het potentieel en het talent spatte er vanaf. Hij kan volgens mij de Belgische Beck worden. Zijn debuutsingle wordt op 22 november voorgesteld in De Kreun.”

Je bent ondernemer in de muzieksector. Wat houdt dat precies in?

“Als labelmanager van Mayway Records breng ik platen uit en ondersteun ik mijn artiesten op artistiek, commercieel en promotioneel vlak. Aanvankelijk deed ik alles alleen, inmiddels heb ik twee mensen in dienst en werk ik verder ook met twee dozijn freelancers: van fotografen over artworkers tot buitenlandse promo-agenten.”

Slaag je er in het hoofd koel te houden in een wereldje waar het er toch wel eens wild aan toegaat?

“Dat is nu echt waar een hardnekkig cliché dat op niets gebaseerd is. Ik ga vaak naar optredens, maar er is eigenlijk niets saaier dan een backstage (lacht). Optredens zijn voor mij wel de uitgelezen momenten om te netwerken of om dingen te bespreken met onze artiesten en hun team. Overigens doe ik het meeste werk bij mij thuis: het muzikale proces begeleiden via online meetings, promoplanningen uitwerken, contacten onderhouden met Spotify of vinylfabrieken enzovoort.”

Tot slot, zijn er mensen die je inspireren in wat je doet?

“(Denkt na). Dan wil ik toch mijn ouders noemen. Ze hebben samen lange tijd een bedrijf gerund in Kortrijk en ze vormden met hun tweeën een hele mooie tandem om dat te leiden. Mijn vader was de ondernemer en de creatieveling, mijn moeder was degene die alles mooi onder controle hield. Ik denk dat ik van allebei wat mee heb. In elk geval zijn ze supertrots op wat ik nu doe.”

www.maywayrecords.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier