Brugse Jonkheer treedt in het huwelijk met Barones Victoria de Moffarts

Barones Victoria de Moffarts en Jonkheer Nicolas de Séjournet de Rameignies. Het koppel gaat in Brussel wonen. (foto WK)
Barones Victoria de Moffarts en Jonkheer Nicolas de Séjournet de Rameignies. Het koppel gaat in Brussel wonen. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op de valreep van 2020 voltrok Martine Matthys, intussen gewezen schepen, haar allerlaatste huwelijk. Dat werd er eentje in stijl: Jonkheer Nicolas de Séjournet de Rameignies, een rechtstreekse afstammeling van Jonkheer Jean-Baptiste Coppieters ’t Wallant, de eerste burgemeester van Brugge bij de vorming van het Koninkrijk België, gaf zijn jawoord aan Barones Victoria de Moffarts.

Het kersverse bruidspaar is nu eventjes op honeymoon en dus is het Nicolas’ moeder, Jonkvrouw Anne Coppieters ’t Wallant, die de honneurs waarneemt. Zij is de dochter van een bekende Brugse oudstrijder. “Mijn familiegeschiedenis is sterk verweven met die van Brugge en West-Vlaanderen en speelde onder andere een belangrijke rol tijdens beide wereldoorlogen. Nicolas’ grootvader, Jonkheer Thierry Coppieters ’t Wallant, geboren in 1927 op Sint-Michiels in het Kasteel van Leysele (nu het woonzorgcentrum St-Jozef, red.) , is oorlogsvrijwilliger. Op 16 januari 2021 is hij een halve eeuw nationaal voorzitter van de Koninklijke Nationale Federatie der Oorlogsvrijwilligers 1914-‘18 en 1940-‘45. Dit is een unicum. Nicolas en zijn drie broers droegen al op piepjonge leeftijd het nationaal vaandel op herdenkingsplechtigheden in binnen- en buitenland”, vertelt Anne met enige trots.

“Een adellijke titel geeft vandaag de dag geen enkel voordeel meer”

Nicolas is de derde in het rijtje. “Mijn vier zonen groeiden op in Sint-Andries, in de omgeving van de Koude Keuken. Ik weet dat het leven van de adel vaak geromantiseerd wordt maar neen, Nicolas gaat met zijn bruid ook niet in een kasteel wonen”, knipoogt Anne. “Ze verhuizen naar een klein nestje, een bescheiden appartement aan de Montgomery Square in Brussel.”

Nicolas leerde zijn toekomstige kennen in 2014, op een jaarlijks liefdadigheidsbal. “Een vriendin met wie hij normaal de openingsdans zou doen, stond haar plaats af aan Victoria, een voor hem toen totaal onbekend meisje. Zij is barones en was net terug uit Frankrijk, waar ze geboren werd. Ze heeft de dubbele nationaliteit”, vertelt Anne. Volgens zijn moeder dacht Nicolas toen nog helemaal niet aan trouwen. “Voor Nicolas was walsen sinds zijn 17 jaar gewoonweg een passie. In januari 2020, net voor hun openingsdans van het Alt-Schotten Ball in Wenen, hebben ze zich volgens de regels van de etiquette verloofd nadat Nicolas de zegen had gekregen van Victoria’s vader. Zij geeft les in Brussel en wou er blijven wonen, vandaar dus dat hij straks naar de hoofdstad verhuist”, aldus Anne.

Reis in eigen land

Nicolas is er dertig, Victoria twee jaar jonger. Zij gaan voortaan door het leven als Jonkheer en Mevrouw Nicolas de Séjournet de Rameignies. Later krijgen de kinderen de titel van Jonkheer of Jonkvrouw. “Een echte huwelijksreis zat er door corona niet in, dus werd het twee nachten in het Venetië van het Noorden en een uitstapje naar de Ardennen. Het kerkelijk huwelijk werd, omwille van corona onverwachts twee maanden vroeger voltrokken dan voorzien in het familiekerkje van Sint-Joris-ten-Distel, gelegen naast het kasteel waar mijn moeder opgroeide”, vertelt Anne voort. Nicolas werkte tot eind december op Thorax-Neuro-Cardio in het AZ Zeno in Knokke en verzorgde er de vele Covid-19-patiënten. In zijn vrije tijd nam hij sinds zijn 18 jaar als vrijwilliger deel aan internationale jongerenkampen en bedevaarten van de Orde van Malta.

De adellijke familie Coppieters ’t Wallant is vergroeid met het Brugse Ommeland. “Het verhaal van de familie Coppieters begint al in het graafschap Vlaanderen van de 15de eeuw”, weet Anne.

Naastenliefde

Koningin Mathilde is een rechtstreekse afstammeling. “Een adellijke titel geeft vandaag de dag geen enkel voordeel meer. Wel wordt er verwacht dat je steeds het goede voorbeeld geeft en, in alle nederigheid, anderen helpt waar je kan. Trouw aan koning en vaderland zit er sterk in. Maar het allerbelangrijkste is edel van hart zijn, niet gediend worden maar anderen dienen en helpen waar nodig. Dit is edel zijn. Naastenliefde maakt geen lawaai maar is steeds aanwezig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier