Huis van Het Kind Avelgem zet mentale gezondheid bij jongeren in de kijker
Om jongeren te steunen, organiseert Huis van Het Kind van Avelgem een infosessie op 17 februari. De infosessie zal vooral de mentale gezondheid van de jeugd in (afstandelijke) coronatijden onder de loep nemen.
Worden de stijgende coronacijfers je wat te veel? Ben je het beu om afstand te houden of ben je net bang voor de grote mensenmassa’s? Zit feesten in jouw bloed of haat je jezelf wanneer je hebt toegezegd voor dat ene afspraakje? De coronapandemie zette de mentale gezondheid van heel wat mensen onder druk. Sommigen moeten hun controle over de dingen loslaten, anderen moeten feesten even gedag zeggen.
Uit heel wat cijfers blijkt dat ook de jongeren hier sterk onder lijden. Daarom organiseert Huis van Het Kind van Avelgem een infosessie op 17 februari. Hierbij zal er een sessie zijn om 19 uur en dan zullen ouders, leerkrachten, leiding van de jeugdbeweging of pakweg buren geïnformeerd worden over welke signalen kunnen wijzen op mentale problemen bij jongeren en hoe je kan helpen. Om 20.30 uur is er een nieuwe infosessie, waarbij de nadruk gelegd wordt op hoe je zelf, als jongere, iets kan doen, hoe je aan jouw eigen welbevinden kan werken of hoe je een vriend kan helpen.
De motoren achter de sessie van het Huis van Het Kind zijn Kim Laga en Pieterjan Beheydt. Hierbij worden ze ondersteund door de intergemeentelijke preventiewerker Laurence Platteau van Logo Leieland. “Het is belangrijk dat de mentale dipjes uit de taboesfeer raken. Zo deden we nog andere acties waarbij we bijvoorbeeld inzetten op het concept van ‘Warme William’. Hierbij legden we de focus op lagereschoolkinderen waarbij we hen tijdens een wandeling lieten stilstaan bij hun eigen warme William. Dit kon de mama of papa zijn, maar ook een leerkracht, vriend of buurmeisje. Het doel is om open te kunnen praten over hoe je je voelt bij iemand die je voor honderd procent kan vertrouwen”, aldus de initiatiefnemers.
Niet opkroppen
Volgens het drietal is de lagere school al een belangrijke plaats om die dingen aan te leren. “Vaak vertellen jongeren minder aan hun ouders dan dat ze doen tegen hun vrienden. Wanneer je dan ook bij je vrienden niet meer terecht kunt met je gevoelens, dan krop je het op, iets wat ook niet goed is. Wanneer wij dan jongeren doorverwijzen naar de psycholoog, dan zijn de wachtlijsten enorm lang waardoor helpen moeilijker wordt. En het is net daar waar we het willen maken. We hopen dat we mensen kunnen overtuigen om meer over hun mentale gezondheid te praten waardoor de jongeren hun gevoelens niet moeten opkroppen”, zeggen Kim en Pieterjan.
We merken dat de jongeren vrij eenzaam zijn door deze pandemie
Sandra Platteau
Schepen van Gezondheid
Zo is er ook iedere vrijdag een psycholoog beschikbaar in het Sociaal Huis. “We denken dat dit voor veel jongeren nog een te grote stap is om te zetten. Net daarom willen we ouders, vrienden en leerkrachten tonen hoe je mentale problemen kunt opmerken, zo moet de stap naar de psycholoog soms niet gemaakt worden.”
Signalen herkennen
Het volledige Avelgems bestuur steunt dit project. “Ik sta volledig achter deze organisatie”, vertelt schepen van Gezondheid Sandra Platteau. “We merken dat de jongeren vrij eenzaam zijn door deze pandemie. Ook hier is het herkennen van signalen heel belangrijk. Net op die manier kunnen we ze helpen, nog voor er professionele hulp aan de pas moet komen. Samen met Tom Beunens, schepen van Jeugd, zetten wij onze schouders graag onder deze projecten.”
De jongeren zijn de toekomst, daar is iedereen het ondertussen al over eens. Het is nu alleen nog een kwestie van de jongeren te ondersteunen en te helpen. Daarvoor zijn deze workshops voor veel mensen een geschenk uit de hemel. (Merel Lechene)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier