Horecabaas Luc (53): “Tv maakte me alleen maar bang”
Luc Deklerck (53), zaakvoerder van de bekende Bistro Mathilda in Oostende, werd na een skireis zelf geveld door corona. Na tien dagen ziekenhuis en twee weken absolute quarantaine voelt hij zich de laatste weken beter en start weer met een afhaalservice. “Ik denk dat we pas in juli weer zullen mogen starten. Superhygiënisch en met afstandsregels, dus niet rendabel. Maar het is beter dan niets.”
Luc en zijn broer, hun partners en hun ouders runnen drie zaken in Oostende: de bekende Bistro Mathilda, restaurant-brasserie Ocean op de zeedijk en gastrobar Frenchette. Deze week beginnen ze een afhaalservice, of beter: drie afhaalservices. Voor elke zaak apart, met gerechten typisch voor elke zaak. De laatste drie weken voelt Luc zich beter, maar daarvoor had corona hem vier weken lang in zijn greep. Hij verbleef tien dagen in het ziekenhuis en daarna twee weken in volledige quarantaine, zelfs gescheiden van zijn vrouw.
Hoe gaat het nu met je?
“Nu goed. Maar ik doseer nog wat. Twee weken geleden gingen we voor het eerst weer aan het werk. We stapten mee in het project van mijn collega van Histoires d’O, dat elk weekend een partybox aanbiedt. Daarin zitten een aperitief met hapjes, een volledig menu, waardebonnen en een link naar de playlist van een bekende dj. Elke week krijgt een andere Oostendse chef de kans om het menu samen te stellen.”
Wanneer ben je ziek geworden?
“Op woensdag 11 maart keerden mijn vrouw en ik vervroegd terug van skivakantie in het Oostenrijkse Ischgl. We vertrouwden het niet meer. De volgende dag testte ik positief op corona, de vrijdag voelden we ons allebei koortsig en besloten we een week in quarantaine te blijven. De lockdown was toen net gestart. De maandag waren we allebei beter, maar de dinsdag werd ik pas echt ziek. Ik ging voor twee dagen in observatie naar het AZ Damiaan.”
“Ik verkeerde gelukkig nooit in levensgevaar”
Maar het verbeterde niet.
“Die twee dagen werden er uiteindelijk tien. Ik verkeerde nooit in levensgevaar, maar je blijft geen tien dagen in het ziekenhuis voor je plezier. Mijn lichaam deed rare dingen. Ik had hoge koorts, een droge hoest waarvan mijn hele lichaam pijn deed, en was niet normaal vermoeid. Me wassen, scheren en tanden poetsen kon ik niet zonder tussenin uit te rusten. Ook mijn smaakpapillen werkten niet meer. Maar ik lag nooit op intensieve en had ook geen ademhalingsproblemen. Nu zouden ze me waarschijnlijk thuis laten uitzieken. Maar ik was bij de eerste vijf, zes coronapatiënten in het ziekenhuis.”
Ben je bang geweest?
“Je zit in een kamer alleen en ziet enkel mensen in ruimtepakjes. Dokter, verpleegkundigen, poetsvrouw… ze zien er allemaal hetzelfde uit. Je probeert je te informeren via de televisie, maar zo maak je jezelf bang. Er zijn meer vragen dan antwoorden. Er wordt gezegd dat het virus ook de hartspier kan aantasten. Je voelt je hartslag dalen… Ik ben gestopt met tv kijken. In mijn moeilijkste week had ik daar ook de kracht niet voor.”
Je bent nu weer klaar om te starten, maar wanneer zal dat mogen?
“Ik vrees dat we tot eind juni dicht zullen moeten blijven. Vandaar de omschakeling naar een afhaalservice. Dat is een moeilijke oefening. De 27 werknemers van onze drie zaken staan nu op economische werkloosheid, maar wie kan straks weer aan de slag? Zaal- en poetspersoneel sowieso niet, een deel van het keukenpersoneel wel.”
“We zullen het vertrouwen van de klanten moeten terugwinnen”
Hoe zie je de heropstart?
“Het zal niet met de volledige bezetting zijn. Ik vrees dat we nog de hele zomer de 1,5 m-afstandsregel zullen moeten respecteren. Dat betekent de helft van het normale aantal plaatsen voor Bistro Mathilda. Ik behoor tot de denktank die de stad Oostende adviseert over het zomerseizoen. Mijn voorstel is om bij mooi weer één groot terras te maken van Oostende en ook straten en pleinen zoveel mogelijk te bezetten.
Zullen de klanten nog willen komen?
“We zullen hun vertrouwen moeten terugwinnen. Dat kan alleen door hyperhygiënisch te werken: mondmaskers voor alle medewerkers, handschoenen niet alleen in de keuken, maar ook in de zaak, de toiletten na elk gebruik ontsmetten. Het zal niet rendabel zijn, maar dat moeten we erbij nemen. Het is beter dan niets. We hebben een goede equipe en we willen die behouden.”
Heeft corona je leven veranderd?
“Voorlopig nog niet, maar financieel zal ik dit wel voelen. Wij hebben bewust geen kinderen, maar leven wel royaal. We zullen nu wat stappen terug moeten zetten. Laat ons hopen dat onze drie zaken overleven.”
Wie is Luc Deklerck? h2>
Luc Deklerck is 53 jaar en, net als zijn vrouw Gerda Maenhout, uit Ruddervoorde afkomstig. Hij volgde de kandidaturen handelsingenieur, maar gaf zijn leven 33 jaar geleden een andere wending. Luc, zijn broer Leo en hun ouders spoelden in Oostende aan en startten er restaurant-brasserie Ocean op de zeedijk. In 1995 kwam daar Bistro Mathilda bij, een bekende zaak vlakbij het beeld van Dikke Mathille. Bistro Mathilde zou in mei zijn 25ste verjaardag vieren en staat met 13 op 20 vermeld in de Gault Millau 2019. Vorig jaar openden ze nog een derde zaak, gastrobar Frenchette. p>
De gezichten achter de curve
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier