HOP lanceert Zwarte Byter om zijn 25ste verjaardag te vieren
Bierproeversvereniging HOP, wat staat voor Heerlijk Objecief Proeven, bestaat dit jaar 25 jaar. Om dat jubileum te vieren, lanceren de bierkenners een nieuw brouwsel: de Zwarte Byter. “Een traditie”, zegt voorzitter Lode Van Biervliet. “Elke vijf jaar brouwen we eigen biertje.”
Donderdag werd Zwarte Byter voorgesteld aan de leden van Heerlijk Objectief Proeven (HOP) op de activiteit ‘Paint it Black’, waar zes zwarte bieren geproefd werden in ‘t Rusteel in Gullegem.
Zwarte Byter is een realisatie van bestuursleden Bram Neudt uit Heestert en Stefaan Vandekerkhove uit Heule, die samen het proefbrouwsel maakten. Er werd uiteindelijk een beperkte oplage van 500 liter van gebrouwen in brouwerij De Feniks. Het biertje is een ‘black IPA’, de favoriete bierstijl van voorzitter Lode Van Biervliet. “Er worden steeds minder black IPA’s gemaakt”, stelt Bram. “Het is een bitter zwart bier van 6,5 graden alcohol. Als je het blind proeft zou je het niet onmiddellijk toewijzen aan een zwartkleurig bier”, zegt hij. “De nadruk ligt echt wel op de hop.”
Het brouwen van een bier is een vijfjaarlijkse traditie binnen de vereniging geworden. Voor de Zwarte Byter kwamen al ‘t Vage 4, Content, Hop Flower Power en ‘THOPe.
Heerlijk Objectief Proeven
1986 was het Jaar van het Bier waardoor lokaal bier in de spotlight kwam. In de regio waren wel enkele kleine initiatieven om die aandacht te bestendigen, maar die waren veelal kortstondig van aard. Het duurde tot 1994 alvorens HOP werd opgericht. Omdat ze geen echte bierproeversvereniging vonden, beslisten Lode Van Biervliet, Guido Devos (van de huidige brouwerij De Ranke), Suzanne Lagast en Noël Decrock het gewoon zelf te doen.
“De naam Heerlijk Objectief Proeven zorgde met voor een leuke afkorting die toevallig ook een interessant ingrediënt voor bier is”, klinkt het. “We zijn gestart op Witte Donderdag 17 februari 1994 met een proeverij in de Casino in Kortrijk”, weet Lode nog. Ook huidig ondervoorzitter en secretaris Carl Kins was op deze eerste activiteit aanwezig. Hij werd meteen ook lid. Carl is een gerenommeerd beerjudge en EBCU-vertegenwoordiger. EBCU staat voor European Beer Consumer Union. Carl heeft dan ook een internationale bierkennis. In 2005 zette hij effectief de stap naar het HOP-bestuur.
Maandelijkse bierproeverijen
Van 1995 tot 2012 pakte HOP ook uit met bierfestivals in Kortrijk, Vichte en Bissegem. Daarnaast werden meermaals biercursussen georganiseerd. Met Het Hoppeblad hoorde er zelfs een tijdschrift bij. Ondertussen werd dit tijdschrift vervangen door het Hopnieuws, een digitale versie die door toenmalig bestuurslid William Roelens gemaakt wordt en regelmatig verschijnt. De leden krijgen ook een driemaandelijks tijdschrift De Zytholoog, opgemaakt door de overkoepelende vereniging Zythos.
“Proeven, ontdekken, genieten en leute maken zijn nog altijd prioritair tijdens de negen maandelijkse bierproeverijen, die soms extreem, zot of vergezocht maar ook soms back to basics zijn”, zegt Lode. “De hoofdzaak ligt bij het bier, en soms komt er ook eens een hapje bij. We organiseren ook een tweejaarlijkse dagreis waar natuurlijk verschillende brouwerijen bezocht worden.”
Gemiddeld komen er op activiteiten meer dan de helft van de zo’n 100 leden af. “We moeten soms beperken in functie van de plaats waar we naar toe gaan.” Om de 25ste verjaardag van de vereniging te vieren organiseerde HOP dit jaar ook al een etentje in Brouwerij De Ranke in Dottenijs. “Samen genieten, wat wenst een levensgenieter en bierliefhebber nog meer?”, glimlacht de voorzitter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier