Sabrina Commeyne studeerde zoals zoveel West-Vlamingen in Gent, maar bleef er in tegenstelling tot vele anderen niét ‘plakken’ na haar studies. Ze vond werk en woonst in West-Vlaanderen en bouwde er haar carrière uit. Tot Gent haar terugriep en ze aan de slag kon bij het Universitair Ziekenhuis.
Sabrina Commeyne (45) woont in Geluveld, werd geboren in Izegem en groeide op in Lendelede. Na haar humaniora in Kortrijk bracht haar levensloop haar een eerste keer naar Gent, waar ze de studies Farmaceutische Wetenschappen aanvatte, inclusief een specialisatiejaar tot ziekenhuisapotheker. Toch bleef Sabrina Commeyne na haar studies niet ‘plakken’ in Gent. “Meteen na mijn studies, in juli 1996, kon ik beginnen in de toenmalige Kliniek Zwarte Zusters in Ieper, tegenwoordig herdoopt tot het Jan Ypermanziekenhuis.” Ze leerde daar ook haar partner kennen. In 2002 ging ze in het AZ Damiaan Ziekenhuis in Oostende werken als hoofdapotheker, en in april 2014 startte ze als hoofdapotheker van het UZ Gent. “Het grootste verschil was dat ik van een perifeer ziekenhuis naar een universitair ziekenhuis trok”, legt Sabrina Commeyne uit. “Dat uit zich niet alleen in de schaalgrootte maar ook de andere specifiekere activiteiten (brandwondencentrum, transplantaties, kinderoncologie, …) het grote aantal klinische studies, het academische luik,…
De apotheek van het UZ draait een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen euro
En da’s een stevige organisatie. In 2016 telde de afdeling 24 ziekenhuisapothekers, 2 industrie-apothekers, 2 handelsingenieurs, 44 apotheekassisenten, 7 logistieke medewerkers, 1 stafmedewerker, 21 mensen op de administratie en 6 ziekenhuisapothekers. De apotheek van het UZ draait een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen euro en er liepen in 2016 maar liefst 533 klinische studies. De ziekenhuisapotheek (maar stelt u zich daar vooral geen ‘winkeltje’ bij voor), heeft ongeveer 2.200 producten in voorraad.
In 2016 werden zo’n 139.563 zogenaamde ‘magistrale bereidingen’ opgetekend, dat gaat dan onder meer om zalven, capsules en siropen. Er werden ook 26.341 chemobereidingen gemaakt (baxters tegen kanker) en 44.110 steriele bereidingen (zoals parenterale voeding). En Sabrina Commeyne mag dat dus allemaal in goede banen leiden.
U bent departementshoofd en ‘hoofdapotheker’ van het UZ. Wat houdt dat precies in?
“Dat omvat het leiden, organiseren en coördineren van de ziekenhuisapotheek en zijn diensten: de farmaceutische zorg, logistiek, administratief beheer, maar ook productie, implantaten -en medische hulpmiddelen, het opvolgen van klinische studies,… Dat zijn onderzoeken naar nieuwe medicijnen. Een mooi voorbeeld daarvan is de molecule Nivolumab (merknaam Opdivo), een geneesmiddel tegen kanker. Met immunotherapie wordt de eigen afweerreactie van het lichaam tegen de kankercellen gestimuleerd. Dit werd in het UZ Gent in diverse studies onderzocht en is recentelijk versneld terugbetaald door minister Maggie De Block.
“Maar er hoort ook een meer zakelijke kant bij mijn job, dit alles om een goed draaiende/werkende apotheek te realiseren. Ik sta bijvoorbeeld ook in voor het financiële en budgettaire beheer. Voorts is het mijn taak te zorgen voor een kwaliteitsbeleid om te voldoen aan de regelgeving en dat ook op te volgen. Ik vertegenwoordig ook de apotheek van het UZ en het universitair ziekenhuis zelf op verschillende interne en externe fora en zorg dat wetenschappelijk onderzoek wordt ondersteund.”
Zou het runnen van een gezellige dorpsapotheek iets voor u kunnen zijn?
“Neen, dit is echt niet voor mij weggelegd. Ik heb na mijn stage in de officina de keuze gemaakt om mij te specialiseren tot ziekenhuisapotheker omwille van de veelzijdigheid van het beroep: distributie van geneesmiddelen, kwaliteitsbewaking, magistrale en semi-industriële bereidingen, begeleiding van klinische studies, klinische farmacie, transmurale zorgen, farmaco-economie, aflevering van implantaten en prothesen, centrale sterilisatie-afdeling, kwaliteit medische gassen, organisatie van postuniversitair onderwijs en zoveel meer. Let wel: ik heb het grootste respect en waardering voor de stadsapotheker, want de samenwerking tussen officina-apotheker en ziekenhuisapotheker is heel belangrijk. Op deze relatie moet de komende jaren nog veel meer ingezet worden, zodat de patiënt hier beter van wordt.”
Het UZ op zich is ook al een stevig dorp. Voelt het soms ook aan, of is het daarvoor iets te groot en te uitgespreid?
“Voor mij voelt dit zowel als een dorp, als stad aan. De medewerkers zijn er heel vriendelijk en hulpvaardig. Al is het in het begin echt wel je weg zoeken. Nu, na bijna 3 jaar loop ik al niet meer verloren. (lacht)”
Gent is natuurlijk meer dan de stad waar u werkt. Wat zijn volgens u de grote troeven van de stad?
“Van mijn 18de tot mijn 24ste vertoefde ik in Gent. Zes jaar lang zat ik er op kot. En ik moet zeggen, het kriebelt nog elke dag als ik komende van Geluveld Gent binnenrijd. Gent is multicultureel en gezellig. Er zijn heel wat leuke festiviteiten en evenementen en ze hebben er een zalig dialect. En nog zoveel meer natuurlijk.”
Heeft ook u na een drukke dag wel eens hoofdpijn? En zo ja, wat neemt u dan?
“Neen, eigenlijk niet…. Ten minste toch niet omwille van het werk. Ik rijd elke dag op en af naar West-Vlaanderen. Dat is 50 minuten door en 50 minuten terug. Tegen dat ik thuiskom zijn alle zorgen en problemen vergeten, met dank aan de muziek in de auto. Uit mijn ervaring en vriendenkring zijn het trouwens meestal de apothekers zelf die weinig of niets van medicatie innemen. Als ze geen levensbedreigende ziekte hebben natuurlijk.”
(FV)
KW Kaapt Gent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier