Hoe is het mogelijk dat Jolan F. (25) KSV Roeselare zo simpel om de tuin kon leiden?

Jolan F. bleek niet enkel een oplichter, maar ook iemand die het niet te nauw nam met de goede zeden. © SB
Wouter Vander Stricht

Het enthousiasme dat rond KSV Roeselare 2.0 heerste werd vorig weekend volledig weggeblazen toen bleek dat het project op luchtkastelen gebouwd was. Jolan F. (25), de man die niet enkel de titel van sportief directeur voerde maar ook de investeerders aanbracht, bleek een fantast. En het gerecht vermoedt ook met een pervers kantje. De man zit in hechtenis voor wat hij met jeugdspelers zou uitgespookt hebben. Maar hoe konden ervaren zakenmensen in godsnaam simpelweg in de val trappen van Jolan F.?

Het was eigenlijk al een half mirakel dat KSV Roeselare een doorstart kende, nadat een jaar geleden het faillissement werd uitgesproken (en later weer ingetrokken) en de club geen nieuwe proflicentie kreeg en dus moest starten in eerste nationale (de vroegere eerste amateurklasse, red.). Lang gingen de concullega’s er in die reeks van uit dat Roeselare wel eens helemaal kon verdwijnen. Tot plots het project KSV Roeselare 2.0 opdook. Het project bleek getrokken te zijn door Diederiek Degryse, bekend figuur in het Roeselaarse, maar met nog geen ervaring in het voetbal. Bij Knack Volley had hij wel al zijn strepen verdiend.

Degryse was met Antwerpenaar Jolan F. komen aandraven. Drie buitenlandse investeerders, aangebracht door Jolan F., stonden klaar om KSV Roeselare zo snel mogelijk terug in het profvoetbal te krijgen, een budget van om en bij de 4 miljoen euro bleek geen probleem. Voorzitter Yves Olivier had een overeenkomst gevonden met Miss Dai over de aandelen en het was enkel nog wachten op de grote voorstelling van de nieuwe club. Ondertussen had KSVR al 22 (prof)spelers binnen gehengeld en stond een vijfkoppige professionele trainersstaf klaar. Dat deed al de wenkbrauwen fronsen bij reeksgenoten. Net als het feit dat de spelers haast allemaal voor meerdere seizoenen tekenden. Diederiek Degryse vertelde aan onze krant nog dat men hoopte ooit een van de spelers met meerwaarde te verkopen, maar supertalenten zakken zelden af naar eerste nationale.

Vragen over investeerders

Intern waren er ondertussen signalen dat er toch wat meer aan de hand was. Maar eerst voorzitter Olivier en later ook ceo Degryse waren een tijdje op verdiende vakantie en de competitiestart was door corona toch met enkele weken verdaagd. Maar op het moment dat de lonen moesten betaald worden, werden meer en meer vragen gesteld naar de investeerders. De voorstelling van die investeerders op Schiervelde werd als groots aangekondigd, maar werd keer op keer uitgesteld. Corona was telkens het excuus. Ondertussen gingen de knipperlichten steeds feller branden. En afgelopen weekend werden CEO Diederiek Degryse en sportief directeur Jolan F. door de CVBA KSV Roeselare in gebreke gesteld. Tot verrassing van Degryse, op dat moment zat Jolan F. echter al in de cel. In de dagen daarop bleek dat de man verdacht werd van zedenfeiten met minderjarigen bij zijn vorige clubs, het parket van Kortrijk heeft hem ondertussen in het vizier voor valsheid in geschrifte en mensenhandel. Dat laatste omdat hij bij spelers had afgedwongen dat ze een groot deel van hun loon (cash in een enveloppe) aan hem moesten bezorgen.

Hoe is het mogelijk dat Jolan F. (25) KSV Roeselare zo simpel om de tuin kon leiden?
© BELGA

Maar hoe is het nu mogelijk dat iemand als Jolan F. mensen met toch wel wat ervaring in het bedrijfsleven zomaar om de tuin kon leiden? Degryse (zie kaderstuk hiernaast) zegt dat de man hem zelf werd voorgesteld, andere protagonisten binnen de club houden de lippen dan weer liever op elkaar. Ook al om de rechtsgang niet te verstoren. Wie al vroeg in contact kwam met Jolan F. is Wim Hofkens. “Via Filiep Vannieuwenhuyze werd ik bij het jeugdproject van KSV Roeselare betrokken. Zelf ben ik ooit doorgebroken dankzij het voetbalinternaat bij Willem II en het idee was om daar op Schiervelde ook mee te starten. De lockdown vertraagde de plannen wat, maar uiteindelijk ben ik met Diederiek en Jolan nog naar Franky Duschek getrokken. Een man die mee wou investeren en die mee de verbouwplannen van Schiervelde bekeek”, aldus de Nederlandse oud-profvoetballer. “Ik twijfel geen seconde aan de goede bedoelingen van Diederiek Degryse, maar ik schrok wel toen Jolan F. die ik niet meteen grote sportieve kennis toedichtte op de persconferentie als sportief directeur werd voorgesteld. Ik dacht ‘wie betaalt, die bepaalt’ en zocht er verder niks achter. Tot nu dus.”

Bij een snelle online screening van Jolan F. vind je enkel terug dat hij nog jeugdtrainer was en dat hij ook als voorzitter fungeerde en “veel gepasseerde” doelman van ZVC Dikke Trap. Een telefoontje uit West-Vlaanderen heeft de gerechtigd correspondent meteen door. “Ik weet waarvoor je belt, maar we hebben besloten geen commentaar te geven”, klinkt het aan de andere kant.

Alles plots mogelijk

Ook mensen die voor de dagelijkse werking om tafel moesten met Jolan F. stelden zich vragen. Kurt Vercamp: “Ik besprak met hem de jeugdwerking en financieel bleek plots alles mogelijk. Het kwam er op neer dat ik straks nog een nieuwe villa zou mogen bouwen…” Teammanager Davy Cappelle: ” Na een babbel met hem zei ik ‘s avonds nog tegen mijn vrouw dat die man zaken beloofde die haast niet waar konden zijn. Hij beloofde de hemel, maar al snel bleek dat hij simpele afspraken niet kon nakomen.” Er doken onaangekondigd ook steeds spelers op. Jonge buitenlanders kregen een briefje waarop in het Nederlands stond dat ze een deel van hun loon moesten afstaan en ook in Roeselare was hij al begonnen met het sturen van onzedige berichten naar spelers.

Dat Jolan F. dus enkele maanden ongestoord zijn gang kon gaan, is stuitend. Maar de man moet ook geweten hebben dat zijn liedje snel uitgezongen zou zijn. Jolan F. bleek niet alleen een fantast, maar ook nog eens een vies ventje dat bij de jeugdploegen (vooral in het Antwerpse) waar hij aan de slag was jonge jongens om seksuele gunsten vroeg. Het duurde ook even voor het gerecht in gang schoot, maar nu zit hij in de cel en kijkt hij tegen enkele processen aan. Jeugdspelers, medewerkers en supporters van KSV Roeselare zijn hier mee de dupe en vragen zich niet onterecht af: hoe was dit nu allemaal mogelijk? Een vraag die wellicht onbeantwoord zal blijven.