https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Heel wat annulaties in De Spil, toch ziet het Roeselaars cultuurcentrum opportuniteiten

Compagnie Krak met Dieter Missiaene tijdens de paasvakantien aan de slag op de speelplaats van SBS De Brug. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

De Spil ziet de rest van haar seizoen in rook opgaan. Zo’n vijftig voorstelling zijn al geannuleerd of verplaatst naar het najaar. “We kijken met een bang hart uit naar de boekingen voor het komende seizoen. We verwachten een afwachtend publiek. Toch zijn we hier allemaal overtuigd dat we dit te boven komen.”

Het kan nu wel leeg zijn in cultuurcentrum De Spil maar stil is het er zeker niet. “We zijn volop bezig met herplannen van voorstellingen en we bereiden de ticketverkoop voor volgend seizoen voor”, vertelt Spilmedewerker Stefanie Da Silva Lemos. “Enkele voorstellingen die we tijdens de paasvakantie als familie- of kindervoorstelling hadden geprogrammeerd hebben we op locatie gestuurd.”

“In samenwerking met de Stad Roeselare zijn we op zoek gegaan naar scholen, internaten en rusthuizen waar we een beperkte voorstelling kunnen opzetten. Zo waren we al in Onze Kinderen, basisscholen Ringlaan, De Brug (foto) en De Vlieger en ook in enkele tuinen van verzorgingscentra.”

Begin week

“In De Spil zelf zijn nu al zo’n vijftig voorstellingen geannuleerd of uitgesteld. Het is een enorme puzzel want de kalender van het volgende seizoen was eigenlijk al zo goed als vol. Traditioneel staan er minder activiteiten gepland op maandagen en dinsdagen zodat we daar uitgestelde voorstellingen hebben kunnen herinplannen. Het blijft natuurlijk de vraag wie zal durven komen. We verwachten dat de voorverkoop straks helemaal anders zal verlopen. We denken dat ons publiek zal afwachten en niet zo massaal als anders vooraf tickets zal kopen.”

“We moeten weg uit het vaste stramien en de nieuwe situatie aanpakken”

“Maar er heerst hier geen paniek. We zien dit alles als ernstig maar vooral als een opportuniteit. We moeten hier echt out-of-the-box gaan denken. Dit is een totaal nieuwe situatie. Zoals onze directeur het zei, we zijn handgel rap gewoon geworden. Ook wij hier in De Spil moeten nu weg uit ons vaste stramien en de nieuwe situatie aanpakken.”

Alle beetjes helpen

Een van de voorstellingen die normaal tijdens de paasvakantie in De Spil stond geprogrammeerd vond nu plaats op de speelplaats van Stedelijke Basisschool De Brug waar een tiental leerlingen werden opgevangen in de corona-paasopvang. Dieter Missiaene van Compagnie Krak uit Brugge reageerde opgetogen op de uitgestoken hand van CC De Spil.

“Deze kleine voorstellingen gaan natuurlijk mijn seizoen niet redden. Ik haal het gros van mijn inkomsten uit de maanden mei, juni, juli en augustus maar alle beetjes helpen. Gelukkig kan ik als werknemer van een vzw rekenen op inkomsten via de tijdelijke werkloosheid. Maar iedereen begrijpt dat zeventig procent van het zo al kleine inkomen van een artiest niet genoeg zal zijn om te overleven. Ik zag optredens overal in het land maar ook in Frankrijk, Nederland en Roemenië afgelast worden. Ik kan me niet voorstellen hoe collega’s die het zonder het vangnet van de tijdelijke werkloosheid moeten stellen zich nu moeten voelen.”

“Het komt er op neer om nu nog meer dan anders creatief uit de hoek te komen en vooral overeind te blijven want dit is toch een zware psychologische klap. Het zal niet makkelijk zijn want je kan bijvoorbeeld wel een online-voorstelling opzetten maar dat brengt geen cent in het laatje. Ik denk er serieus aan om dit voorjaar en deze zomer aan de slag te gaan als seizoenarbeider op een boerderij. Dan doe je nog iets nuttigs en dan hopen dat alles in het najaar weer opstart. Maar in elk geval een dikke dankjewel aan cultuurcentrum De Spil voor deze kans.” (BCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.