Harelbeeks echtpaar vond nieuwe passie in wijnbouw in Frankrijk: “We verkopen aan sterrenrestaurants”
Annelies Corne en Herwig Callewier uit Harelbeke kochten begin 2018 Château Prieuré Sainte Anne in Capian, in de Franse wijnregio Cadillac Côtes de Bordeaux. Ondertussen produceren ze jaarlijks 18.000 flessen wijn en wordt hun rode wijn verkocht aan (sterren)restaurants in België, Oostenrijk en Duitsland.
In de West-Vlaamse bedrijfswereld zijn Annelies Corne (44) en Herwig Callewier (57) geen onbekenden. Annelies is bedrijvenparkmanager en begeleidt al jaren industriezones in Waregem, Harelbeke en Gullegem. Herwig is zaakvoerder van natuursteenbedrijf Beltrami. Sinds begin 2018 heeft het echtpaar een nieuwe passie: hun wijndomein Prieuré Sainte Anne in Capian, nabij Bordeaux. “We kochten het tijdens een weekendtrip in de streek. Het was liefde op het eerste gezicht”, luidt het. Het domein omvat 4,14 hectare aan wijnranken. “Die zijn 90 procent Merlot en tien procent Cabernet Sauvignon”, weet Annelies, die een opleiding tot wijnbouwer volgde aan gerenommeerde instituten en ook heel wat cursussen volgde. “Ik grijp elke kans om bij te leren.”
Sindsdien reist Annelies zo’n twee keer per maand tussen Harelbeke en Capian. Op het domein krijgt het koppel de hulp en steun van Romain Sancier en oenologe Marie-Laurence Porte.
Goede proever
Romain Sancier werkt al lange tijd op het domein. Zijn ouders hebben een hectare aan wijnranken en zo leerde hij het vak al van kinds af. “Hij is een enorme hulp.” Oenologe Marie-Laurence Porte begeleidt al 16 jaar 42 wijndomeinen. Ze studeerde biologie en vegetatiekunde en kwam zo bij oenologie terecht. “De rol van de oenoloog is niet te onderschatten. Marie-Laurence helpt me groeien in mijn job als wijnmaker. Ze legt mij tijdens het hele proces ook uit waarom we een bepaalde beslissing wel of niet nemen. En dat is van onschatbare meerwaarde”, vertelt Annelies.
Die synergie vormde in 2019 de basis voor de cuvée spéciale La Rebelle. “We selecteerden de vaten met onze geur- en smaakzin”, vertelt Marie-Laurence. “En we hebben goed gekozen, want de wijn is van uitzonderlijke kwaliteit. Ik zeg uitdrukkelijk ‘we’, want ik maak zo’n beslissingen samen met mijn klanten. Ik wil de wijn maken die zij in gedachten hebben en stem mijn keuzes daar dan ook op af. Mijn smaak ligt dicht bij die van Annelies en Herwig. Annelies proeft heel goed en weet goed wat ze wil. Ik heb haar zien groeien als wijnbouwer. Ze mag terecht fier zijn op haar product.”
Details zijn belangrijk
Een oenoloog begeleidt de wijnbouwer bij het hele proces. “Wanneer je oogst, de wijn op vaten gaat en wanneer die gebotteld wordt: dat zijn allemaal beslissingen waar de oenoloog aan te pas komt. Al is het belangrijkste wel de oogst”, duidt Annelies. “Het komt vaak aan op details. De oogsttijd, hoeveel trossen er op de wijnrank staan, vriesweer of hittegolf. Al deze factoren beïnvloeden de smaak van de wijn die uiteindelijk in de fles gaat. Ook de tonnen zijn van belang. We vernieuwen elk jaar 30 procent van onze tonnen. Tot hiertoe waren dat altijd Franse eikenhouten tonnen van Cadus. In 2020 hebben we Seguin Moreau getest. Daarnaast zijn we ook fier op onze Terra Vitis en HVE-labels (Haute Valeur Environnementale, red.) .”
Château Prieuré Sainte Anne wordt vooral verkocht aan (sterren)restaurants in België, Oostenrijk en Duitsland, maar is ook via verdelers particulier te verkrijgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier