Hardnekkige pijltjesverdraaier laat al vijf dagen mensen verdwalen langs parcours Natuurloop

Gré Vandamme aan de aankomstplaats van de Natuurloop.© TP
Gré Vandamme aan de aankomstplaats van de Natuurloop.© TP
Redactie KW

Wie deelneemt aan de negendaagse Natuurloop in Zonnebeke dreigt te verdwalen doordat een onbekende al dagenlang de pijltjes verwijdert en verdraait.

De vrijwilligers van de Natuurloop in Zonnebeke deden dit jaar extra veel moeite om een vierde editie coronaveilig te organiseren door hun eendaagse wedstrijd op de derde zondag van december om te vormen tot een negendaags sportevenement met vrije start van 19 tot 27 december. “We voelen dat de mensen dit waarderen en zijn dagenlang bezig geweest met het uitpijlen van het parcours, zodat de onverharde trajecten van 11, 18 en 28 kilometer langs bossen, weides, grindpaadjes en privédomeinen zo duidelijk mogelijk zijn”, zegt Gré Vandamme, secretaris van de organisatie. Wim Coudron beaamt dat: “We wisten niet wat de nieuwe formule zou brengen, maar het is een groot succes. We gaan zeker ver boven de 1.000 deelnemers uitkomen. Deelnemers komen vanuit het hele land actief aan sport doen en genieten van de natuur en ze zijn heel enthousiast over de uitgestippelde parcours.”

“Vorig jaar heeft ons dat ook al aardig wat centen gekost”

“Gele pijlen en rood-witte linten tonen normaal de juiste richting aan”, vervolgt Gré Vandamme. “Helaas, ook onze pijltjesverwijderaar en -verdraaier is weer van de partij. Deze persoon verknoeit het parcours tijdens elke editie in de regio van de Gasthuisbossen en Zandvoordebos. Ook de pijltjes van lokale wandelclub Drevestappers worden veranderd op dezelfde plaatsen. Vorig jaar heeft ons dat aardig wat centen gekost, omdat de dure tijdsregistratie uiteindelijk voor niets werd toegepast.”

“We weten echt niet wat de dader of de daders bezielt”, pikt Wim Coudron in. “Als organisatie steken we heel wat werk in een goede uitpijling om het de deelnemers zo gemakkelijk mogelijk te maken en dat wordt dan tenietgedaan. We willen alleen mensen aan het sporten brengen en laten genieten van de natuur. Waarom wil men ons dan boycotten? Het is echt onbegrijpelijk. Als de dader iets tegen ons heeft, dat hij het dan zegt. We laten ons echter niet ontmoedigen.”

Boodschap voor dader

De organisatoren verspreiden nu via de Facebookpagina van de Natuurloop een niet mis te verstane boodschap voor de dader: “Aan de plezanterik die nu al vijf dagen onze pijlen verdraait rond parking Zandvoordebos: een welgemeende F*** Y**! Ooit komt er een dag waarop we u betrappen.”

Tijdens deze negendaagse moeten de vrijwilligers van de organisatie al elke dag heel wat uren opofferen om de trajecten geregeld te controleren en – waar nodig – te herstellen. “Daarom roepen we de deelnemers op om de GPX-files van het parcours te downloaden op onze website. Lopen kan nog tot en met zondag elke dag tussen 8 en 16.30 uur.

(TP/NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.