West-Vlamingen zijn thuis in Gent en ook veel Westhoekers hebben hun geboortestreek ingeruild voor de Arteveldestad. Met meer dan 1.700 zijn ze, de Ieperlingen en Poperingenaars die verhuisd zijn naar Gent. “Het is vré wijs om te wonen in Gent”, lacht Anne Chielens, die afkomstig is van Reningelst.
Anne (26) ruilde enkele jaren geleden Reningelst in voor Gent. “Ik ben door mijn studies terechtgekomen in de Arteveldestad”, vertelt ze. “Ik heb gestuurd voor leerkracht lichamelijke opvoeding en heb hier ook mijn vriend Gilles van der Kreeft leren kennen. Hij is een geboren Gentenaar, zijn ouders wonen in Drongen. Na onze studies zijn we voor een jaar naar Brazilië geweest en bij onze terugkomst was de grote vraag waar we ons zouden settelen. Gilles had meteen werk gevonden in de buurt van Gent en dus was de keuze snel gemaakt. Ik ben op zoek gegaan naar een job in Gent en intussen geef ik er les in twee scholen. De band met Poperinge heb ik echter nooit doorbroken, ik werk er zelfs nog. Als leerkracht L.O. is het niet gemakkelijk om werk te vinden en in de Poperingse Freinetschool De Torteltuin heb ik die kans gekregen. Ik heb er zelf school gelopen en mijn mama Marijke Aellemeersch werkt er. Elke maandag en donderdag pendel ik met de trein tussen Poperinge en Gent.” De verhuis naar Gent had heel wat gevolgen voor Anne. “In mijn jeugd speelde ik volleybal, onder meer bij Vlamvo Vlamertinge, maar dat heb ik nu ingeruild voor lacrosse, een balsport die je in Gent kan beoefenen. Het is er ook anders wonen, al is het nog altijd een klein gebied om uit te gaan als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Brussel. Er zijn heel veel West-Vlamingen in Gent, maar in het begin maakten de Gentenaars mopjes over mijn West-Vlaamse roots.” (lacht, red.) “Het is wel zo dat ik bepaalde aspecten van het Gentse dialect begin over te nemen.”
“Na verhuis naar Gent vond ik werk in… Poperinge”
“Zo zal ik al eens spreken van gij in plaats van jij en ook vré wijs zal ik wel eens laten vallen.” (lacht, red.) “Mijn vriend begint overigens ook het West-Vlaamse dialect wel te begrijpen. Hij heeft zelfs al het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen gezien, dan kan je wel zeggen dat je er iets van begrijpt.”
“Trots op dialect”
Rens Bonnez (26) is dan weer een Ieperse Gentenaar. “Ik ben in Gent blijven plakken na mijn studies toegepaste informatica”, legt hij uit. “Na drie jaar had ik mijn diploma behaald en kon ik beginnen werken. Veel van mijn vrienden die ik in het studentenleven had leren kennen, moesten dan nog twee tot drie jaar studeren en ik wilde die fun niet missen.” (lacht, red.) “Dus ik huurde met een vriend een studio en bleef in Gent wonen. Het was een goede uitvalsbasis voor mijn job. Ik werk als IT-consultant en moet elke dag de baan op naar klanten in Gent, Antwerpen, Brussel… Vanuit Ieper zou dat elke dag twee uur extra op de baan betekenen… Ik keer wel nog vaak terug naar mijn geboortestad. In het begin was dat nog met de was voor de mama, maar ook voor mijn vrienden en hobby bij de Ieperse Badmintonclub. Sinds mei vorig jaar huur ik nu met mijn drie beste maten een huis nabij de Kinepolis in Gent. Ik blijf overigens wel West-Vlaams spreken. Mijn vrienden zijn ook West-Vlamingen en ik ben trots op mijn dialect.”
Keert Rens ooit nog definitief terug naar Ieper? “Dat is een moeilijke vraag, want ik weet niet wat de toekomst brengt. Als ik ooit van job verander, zit die kans er wel in, al zal het ook afhangen van mijn toekomstige vriendin. Als dat iemand wordt uit het Ieperse, is dat waarschijnlijk wel het geval. Laat mij een vergelijking maken. Als Ieper zou liggen waar Waregem of Deinze ligt, zou ik er nu al opnieuw wonen.”
KW Kaapt Gent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier