Günther Desaever uit Zandvoorde maakt furore met blog over Toscane

Günther Desaever scoort met zijn blog over Toscane. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Günther Desaever (45) pendelt tussen Italië en zijn geboorteplaats Zandvoorde. Günther is de beheerder van de website ‘Op vakantie naar Toscane’, waarop hij toeristen handige vakantietips aanreikt. Zijn blog maakt meer en meer furore.

Günther is van opleiding industrieel ingenieur bouwkunde, maar deed er na zijn opleiding nog twee jaar monumenten- en landschapszorg bij in Antwerpen. De Italiaanse regio Toscane kent al bijna twintig jaar geen geheimen meer voor hem. “In september 2000 trok ik naar daar om monumenten te restaureren, maar natuurlijk ook voor het warme Italiaanse klimaat. Ik was België wat beu. De geschiedenis, de cultuur en het grote aanbod monumenten en gebouwen sprak me enorm aan, omdat ik beroepshalve in die sector aan de slag ben. De renovatie en restauratie van gebouwen is mijn specialiteit en Italië is daarvoor het ideale land. Tot 2010 heb ik in een ingenieurs- en architectenbureau gewerkt in Firenze. Daarna startte ik mijn bureau op in Castelfranco Piandisco, net op de grens tussen de regio’s Firenze en Arezzo”, zegt Günther.

Uitgegroeid tot volwaardige gids

“Om landgenoten zo veel mogelijk te helpen in hun keuze tussen bezienswaardigheden, evenementen, activiteiten, vakantieaccommodatie, streekgerechten… in Toscane, ben ik enkele jaren geleden gestart met een website over Toscane. Aanvankelijk begon ik met een blog over wonen in deze Italiaanse regio, wat aansloot bij mijn job. Ik wil een soort leidraad aanreiken met uitleg over de wetgeving, vergunningen… Dat was toch initieel de bedoeling. Mijn blog groeide gaandeweg uit tot een website met toeristische informatie over de streek en bezienswaardigheden, musea, streekgerechten, campings… ‘Op vakantie naar Toscane’ is momenteel een volwaardige gids waarop je tickets voor musea kan bestellen, reisgidsen kan kopen en zelfs boekingen kan doen“, klinkt het.

Pareltjes

“Ik blog over mijn eigen ervaringen met Toscane en dat doe ik enorm graag”, gaat Günther verder. “Wie weet wordt het ooit mijn hoofdjob? De site is uitgegroeid tot de grootste onlinegids over Toscane in het Nederlands. Voor tal van trefwoorden op Google sta ik op de eerste pagina. Toscane is samen met Lazio de meest bekende en meest toeristische streek. Op mijn pagina vind je naast de hoogtepunten die je niet mag missen ook de minder bekende pareltjes. Welke tip ik als local zou geven aan mensen die in deze regio op reis willen? Trek minstens tien dagen uit om de streek te bezoeken. Dan heb je voldoende tijd om naast de toeristische plaatsen Firenze, Pisa, Siena en San Gimignano ook minder bekende plaatsen te bezoeken, zoals Lucca, Arezzo en enkele pittoreske dorpjes. Die worden aangeduid met i borghi pù belli dell’Italia“, weet Günther.

“Mijn site is uitgegroeid tot de grootste onlinegids over Toscane in het Nederlands”

“Vermijd ook restaurants nabij de belangrijkste monumenten, verkies een restaurantje met de naam ‘osteria’ of ‘trattoria’, waar je de typische Italiaanse sfeer kunt opsnuiven. Wil je het echte volkse Toscane leren kennen, dan moet je zeker naar een ‘sagra’, waar je in openlucht aan lange tafels eet. Heb je haast, eet dan een broodje met één van de Toscaanse specialiteiten aan één van de kraampjes die je overal in de stad of langs een invalsweg terugvindt. Ook een aanrader zijn de gratis warmwaterbronnen van Saturnia, een stukje paradijs op aarde.”

De Italiaanse regio heeft nog weinig geheimen voor de blogger uit Zandvoorde.
De Italiaanse regio heeft nog weinig geheimen voor de blogger uit Zandvoorde.© MF

Chaotisch versus onverdraagzaamheid

Is er een groot verschil in mentaliteit tussen Belgen en Italianen? “In Italië gaat het er wat chaotischer aan toe in vergelijking met de noordelijke landen. Anderzijds zijn mensen veel onverdraagzamer in het noorden dan in het zuiden. Italianen klagen ook wel eens, maar in België zal men sneller foeteren op elkaar over kleinigheden. Daarnaast leeft een Vlaming om te werken. Italianen werken ook lange dagen, maar het gaat er rustiger aan toe, er is al eens tijd voor een koffietje of een praatje zonder dat er constant op het uurwerk wordt gekeken. Hier is er veel meer werkdruk in tegenstelling tot Italië“, aldus nog Günther Desaever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier