Grenspalen uit 1819 weer zichtbaar in Watou

In en om de Warandestraat in Watou werden drie grensstenen, die de grens tussen de Nederlanden en Frankrijk in 1819 aanduidden, weer zichtbaar gemaakt voor het grote publiek. © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

In en om de Warandestraat in Watou werden drie grensstenen, die de grens tussen de Nederlanden en Frankrijk in 1819 aanduidden, weer zichtbaar gemaakt voor het grote publiek.

“We hebben de bestaande wandeling van het Warandepad wat aangepast, zodat men de grenspaaltjes nu onderweg tegenkomt. Door erosie en de tand des tijds waren de paaltjes wat weggezakt in de grond, maar we lieten ze opnieuw ophogen, zodat ze weer beter zichtbaar zijn. Bij iedere paal staat een QR-code, waarmee men een beschrijvende tekst kan terugvinden via de smartphone”, zegt Nele Rubrecht, diensthoofd Toerisme van de stad Poperinge.

Het was Ivan Vandekerkhove, vroeger diensthoofd Toerisme en nu coördinator Projectontwikkeling bij de stad Poperinge, die op zoek ging naar de oorspronkelijke grenspalen. “Ik vond terug dat er zich op het grondgebied Watou vier dergelijke grensstenen moesten bevinden. Maar ik vond er, na 205 jaar, slechts drie terug tussen het struikgewas, één moet definitief verdwenen zijn. Van die drie bevindt er zich een op het private terrein van een hoeve. De boer beloofde dat paaltje terug wat in ere te herstellen”, aldus Ivan Vandekerkhove.

620 kilometer grens

De Frans-Belgische grens strekt zich uit over 620 kilometer, tussen de gemeenten Bray-Dunes (F) en De Panne (B) in het noorden en Mont-Saint-Martin (F) en Aubange (B) in het zuiden. De grens werd getekend in 1713 met de ondertekening van de Vrede van Utrecht in eerste instantie.

Na de slag van Waterloo in 1815, de val van keizer Napoleon en het daaropvolgende Congres van Wenen, waren veel Europese grenzen grondig hertekend. Frankrijk had opnieuw een koning en de Zuidelijke Nederlanden werden met de Noordelijke samengevoegd en vormden het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De huidige grens met Frankrijk werd definitief vastgelegd in het Verdrag van Kortrijk op 28 maart 1820 tussen Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden.

“Dit verdrag gaf details en bepalingen over de grenzen en de afbakeningen. Van deze periode vindt men ook nog tal van arduinen grenspalen terug die geplaatst werden in 1819. Deze grenspalen zijn aan drie zijden gemerkt, één zijde met het jaartal van oprichting: 1819, aan Franse zijde een F en aan de nu ‘Belgische’ zijde een N (van de toenmalige Nederlanden). In 1830 scheurde België zich los van de Nederlanden en vanaf dat moment duidt deze grenspaal de grens aan tussen Frankrijk en België”, besluit Ivan Vandekerkhove.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier