Gouden nar voor het eerst van dichtbij te bewonderen: “Straks keert hij terug naar het dak van de Lakenhallen”

Het gouden beeld van de Ieperse stadsnar is voor het eerst gratis op de begane grond te bewonderen. © TP
Redactie KW

Het gouden beeld van de Ieperse stadsnar is voor het eerst gratis op de begane grond te bewonderen. Het iconisch beeld was van de Lakenhallen gehaald voor restauratie en schittert nu meer dan ooit in de inkomhal van het Yper Museum.

“In mijn dertig jaar is het de eerste maal dat ik het beeld van de nar naar beneden zag komen”, zegt levende stadsnar Brian Claeys (65). De gouden stadsnar van Ieper staat normaal op het dak van de Lakenhallen aan de kant van het Nieuwerck, maar werd afgenomen voor de restauratie van het werelderfgoed.

Opfrisbeurt

“Ook de nar had nood aan een opfrisbeurt. Intussen is hij helemaal opnieuw verguld en gratis te bewonderen in de inkomhal van het Yper Museum”, vertelt Hannelore Franck, wetenschappelijk medewerker van het museum. “Het is een mooi beeld uit de jaren 1950, toen die vleugel van de Lakenhallen werd heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog.”

De nar werd gemaakt naar een foto van een voorganger van Brian. “En toch lijkt hij ook een beetje op mij”, lacht de Ieperse stadsnar, die vrijdag in zijn rood-witte plunje promotie kwam maken bij het beeld. “De timing van de restauratie komt goed uit: een paar weken voor de Kattenstoet van 12 mei”, stelt Hannelore. “Je ziet de nar in zijn typisch kostuum. Zijn ene hand steekt hij omhoog en in zijn andere hand heeft hij een kat vast. Het lijkt dus alsof hij op het punt staat om de kat van het belfort te gooien zoals vroeger en nu nog bij de Kattenstoet.”

Vertrouwde stek

Na de stoet keert het beeld terug naar z’n vertrouwde stek op het dak van de Lakenhallen, waar het museum gehuisvest is. “Iedereen krijgt nu de kans geven om het beeld eens van dichtbij te bekijken”, aldus Hannelore. “In onze tijdelijke tentoonstelling Vrolijk, Vrij & Vunzig hebben we aandacht voor humor in de middeleeuwen. Daarin speelde de nar een belangrijke rol: de figuur bracht mensen aan het lachen en geeft maatschappijkritiek. Het Narrenschip, een boek uit het einde van de vijftiende eeuw, is een van de mooiste objecten in de expo.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier