Vroedvrouwen Serruys bezorgd over toekomst onderwaterbevallingen in AZ Oostende: “Gynaecologen verhuizen niet mee”
Enkele vroedvrouwen van het Henri Serruysziekenhuis in Oostende hebben een open brief geschreven om hun bezorgdheid te uiten over de nakende fusie die op 1 november officieel van start gaat. Zij moeten al op 28 oktober aan de slag in Damiaan, maar dat zonder twee van de drie gynaecologen van het Serruysziekenhuis, die ook gespecialiseerd zijn in onderwaterbevallingen. “Het vertrek van deze ervaren medewerkers brengt het behoud van onderwaterbevallingen in Oostende in gevaar.”
De directie van AZ Damiaan gaf vorige week meer uitleg over de uitbreiding van de afdeling neonatale zorg en de afdeling Moeder en Kind naar aanleiding van de nakende fusie. Deze diensten zijn immers de eerste die samengevoegd worden en dat in campus Damiaan. Vanaf 28 oktober kunnen vrouwen enkel nog bevallen in dit ziekenhuis in Oostende.
Toen werd ook bevestigd dat onderwaterbevallingen mogelijk blijven na de verhuizing van het bevallingsbad. Het antwoord op welke gynaecologen er mee komen, bleef weliswaar onbeantwoord, maar er werd verzekerd dat de vroedvrouwen van Serruys voor de nodige expertise zouden zorgen. Net uit die groep medewerkers komt er nu een signaal dat ze bezorgd zijn over de toekomst.
Geen relaxatiebad
“Naar aanleiding van recente gebeurtenissen in verband met de fusie van AZ Damiaan en Serruysziekenhuis en de laatste berichtgeving daarover in de media kregen we heel wat reacties van verontwaardigde zorgverleners en toekomstige ouders die ons hebben aangezet tot het publiceren van een open brief”, zegt een groep vroedvrouwen, die liever anoniem blijven.
“Onze bedoeling met dit initiatief is vooral om de patiënten duidelijk te informeren, want we hebben het gevoel dat hier niet eerlijk over gecommuniceerd wordt”
“We willen graag transparant zijn over de huidige stand van zaken. Helaas moeten we melden dat twee van de drie gynaecologen van het Serruys Ziekenhuis hebben besloten om niet deel te nemen aan het fusieverhaal. De derde gynaecoloog heeft ervoor gekozen als zelfstandig arts te gaan werken en zal, na goedkeuring hiervan bevallingen uitvoeren van zijn eigen patiënten op de nieuwe locatie, het huidige AZ Damiaan, tot aan zijn pensioen in de loop van 2024. Er is ruimte voorzien voor één van de twee bevallingsbaden van het Serruys Ziekenhuis, Of het tweede bad zal meeverhuizen is nog niet duidelijk. Het relaxatiebad dat momenteel gebruikt wordt voor pijnstilling tijdens een fysiologische arbeid in het Serruysziekenhuis zal niet worden overgebracht naar de nieuwe locatie.”
Ervaren medewerkers
Ook de hoofdvroedvrouw en de zorgspecialist lactatie gaan niet mee over, zo melden de vroedvrouwen. “Het vertrek van deze ervaren medewerkers brengt het behoud van onderwaterbevallingen in Oostende danig in gevaar. We begrijpen dat deze veranderingen zorgen en vragen oproepen, met name met betrekking tot onderwaterbevallingen. Op dit moment is slechts een van de zes gynaecologen in het toekomstige ziekenhuis bereid om onder strikte voorwaarden onderwaterbevallingen uit te voeren. Deze voorwaarden zijn strenger dan die in het huidige Serruys Ziekenhuis”, klinkt het nog.
Waarom zoveel mensen afhaken kunnen de medewerkers niet bevestigen. “Wij hebben enkel vernomen dat het spaak gelopen is tijdens de onderhandelingen. Onze bedoeling met dit initiatief is vooral om de patiënten duidelijk te informeren, want we hebben het gevoel dat hier niet eerlijk over gecommuniceerd wordt.”
De vroedvrouwen beloven dat ze zich blijven inzetten voor hoogwaardige zorg voor al hun patiënten. “Ons doel is en blijft om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden voor moeders en baby’s in Oostende en omgeving. We danken u voor uw begrip en geduld in deze periode van verandering.”
Overleg
Vanuit de directie van AZ Damiaan/AZ Oostende wordt enkel via mail gereageerd. “We nemen kennis van de bezorgdheden die de vroedvrouwen van het Henri Serruysziekenhuis hebben geuit in een open brief. Het toont aan dat zij hun job en verantwoordelijkheden met een groot professioneel en persoonlijk engagement benaderen, dat kunnen we als AZ Oostende enkel toejuichen. In deze uitzonderlijke overgangsfase waarin wij ons momenteel bevinden, hebben we dan ook alle begrip voor de situatie en de uitdagingen die middels dit schrijven worden aangekaart. In dialoog zullen we verder evolueren naar de zorg waarin alle betrokken partijen zich kunnen vinden”, staat er te lezen.
“Voor AZ Oostende staat de veiligheid en de kwaliteit van de geleverde zorg steeds voorop. Om die hoge kwaliteit te kunnen garanderen, wordt er permanent gemonitord en bekeken hoe de zorg het meest kwaliteitsvol en efficiënt georganiseerd kan worden binnen het kader van AZ Oostende. We nodigen dan ook alle betrokken partijen uit om blijvend in overleg te gaan om samen op een constructieve manier de uitdagingen die er momenteel zijn aan te gaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier