AZ Oostende biedt vanaf vrijdag geen alcohol meer aan: “Er is geen veilige ondergrens voor alcoholconsumptie”

AZ Oostende. © GF
Redactie KW

Ziekenhuis AZ Oostende stuurt een sterk signaal de wereld in. De directie heeft besloten om vanaf vrijdag 28 juni geen alcohol meer aan te bieden aan patiënten, bezoekers en medewerkers. In de cafetaria’s vind je geen alcoholische dranken meer in de drankentoog. Ook tafelbier bestellen op de kamer is niet meer mogelijk. Dit laatste was tot voor kort het geval op de dienst Geriatrie.

Het initiatief voor deze beslissing komt van drie artsen binnen het ziekenhuis zelf: gastro-enteroloog dr. Cool, psychiater dr. Cools en medisch oncoloog dr. Spoormans. Zij deden dit voorstel al voor er sprake was van het wetsvoorstel, waarbij alcohol in alle ziekenhuizen verboden wordt vanaf 1 april 2025.

Risico’s

“Wij weten al lang dat alcohol verantwoordelijk is voor een heel groot deel van onze zieke patiënten”, licht dr. Cool toe. “Om dit concreet te maken: bij bijna de helft van de gehospitaliseerde patiënten met maag-darm- en leverziekten is alcohol de oorzaak van hun probleem. Denk aan leverlijden, cirrose, pancreatitis, … Ook op de dienst Psychiatrie is meer dan de helft van de patiënten opgenomen door een alcoholproblematiek: alcohol is volledig of deels de reden van hun opname. Op de diensten Cardiologie en Neurologie zijn talrijke mensen gehospitaliseerd met hartinfarcten of beroertes. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger je bloeddruk wordt, en hoe meer kans je hebt op deze ziektes.”

Recent is er volgens dr. Cool ook belangrijk wetenschappelijk bewijs gekomen dat alcohol het risico verhoogt op kankers zoals mondkanker, slokdarmkanker, keelkanker, maagkanker, colonkanker, pancreaskanker, longkanker, borstkanker en nog vele andere kankers. “Het is bewezen dat het risico op kankers (zoals borstkanker) stijgt, zelfs al drink je maar twee glazen alcohol per dag. Daarom noem ik alcohol vaak een stille doder. Er is dus eigenlijk geen veilige ondergrens voor alcohol.”

“Als ziekenhuis geven we het goede voorbeeld” – Dr. Cool

Dr. Cool plakt hier meteen ook concrete cijfers op van de Europese Unie. “Van de 3 miljoen kankers per jaar in Europa, is bij 1 miljoen kankers alcohol een risicofactor. Als we kijken naar de kankers die rechtstreeks veroorzaakt worden door alcohol, zoals mondkanker, keelkanker en leverkanker, dan tellen we 172.000 gevallen. Maar ook bij mensen die slechts met mate alcohol drinken gaat het nog steeds om 23.000 kankerdiagnoses per jaar.”

“Alcohol is de oorzaak van veel ellende. Daarom vonden we het niet meer dan logisch om geen alcohol meer aan te bieden in het ziekenhuis. Zeker omdat het ook nefast is voor patiënten met een verslavingsproblematiek. Zij kunnen hier al terug in aanraking komen met alcohol, voordat ze naar huis gaan. We vinden dat we als ziekenhuis het goede voorbeeld moeten geven.”

Preventie

Mogen we dan helemaal geen alcohol meer drinken? “Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het advies inderdaad om helemaal geen alcohol te drinken. Dan loop je minder risico om bepaalde ziektes te ontwikkelen. Er is echter ook zoiets als een sociale norm: een compromis tussen de wetenschap en de maatschappij. Deze sociale norm is nu maximum tien glazen alcohol per week. Het is niet zo dat we als arts zelf nooit alcohol drinken, maar het is wel onze taak om aan preventie te doen. Preventie is even belangrijk als genezing en bovendien veel goedkoper voor de maatschappij. Onze houding als samenleving tegenover alcohol is trouwens aan het wijzigen. Ik denk dat we over tien à twintig jaar over alcohol zullen spreken zoals we nu naar roken kijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier