Mantelzorgers kunnen voortaan inloophuis binnenlopen voor info en vragen: “Voor alle zorgsituaties”

Het inloophuis moet een toegankelijke plek worden waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen en info kunnen krijgen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende kan je als mantelzorger voortaan gewoon binnenlopen in het Inloophuis Mantelzorg in de Torhoutsesteenweg 19. Het inloophuis moet een toegankelijke plek worden waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen, voor informatie, voor vorming en voor contact met lotgenoten.

Zeventig procent van de Vlamingen met een zorgnood krijgt hulp van familie, vrienden, buren of kennissen. Een op drie Vlamingen verleende het afgelopen jaar mantelzorg en bij tieners is dat zelfs een op vijf. Hoog tijd voor actie dus. Daarom kan je vanaf nu terecht in het Inloophuis Mantelzorg. “Er zijn veel verschillende zorgsituaties”, zegt schepen van Welzijn Natacha Waldmann (Groen). “Daarom is er nood aan een brede waaier om die mantelzorgers te ondersteunen en te begeleiden. Voor het inloophuis zullen we zo samenwerken met heel wat organisaties. Dat zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen de weg kunnen vinden.”

Muurtekening

Voor de opening werd de muur van het inloophuis versierd door een muurtekening van de hand van kunstenaar Fé Riske. De tekening is gebaseerd op een kinderverhaal geschreven door Annick Backeljau die bekend is van het programma ‘Restaurant Misverstand’, dat vorig jaar in Oostende neerstreek. Annick schreef een verhaaltje over dieren met dementie samen met haar dochters, die ook mantelzorgers werden voor hun mama na de diagnose Alzheimer.

Het inloophuis is vrij toegankelijk op dinsdag- en donderdagvoormiddag tussen 9 en 12 uur. Na de zomer komt er een uitbreiding van de uren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier