Osteopate Lotte (42) uit Roeselare wijst op verband tussen lichaam en geest: “Gezonde voeding en goede gedachten zijn essentieel”

Lotte Vandevelde: “We gaan steeds op zoek naar balans, hoe ons lichaam en onze geest in harmonie kunnen functioneren.” © Stefaan Beel
Redactie KW

Lotte Vande Velde is osteopate in Roeselare en wil in haar passie om mensen te helpen altijd bijleren. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom werkt ze in haar praktijk De Lijfwacht samen met een psycholoog, voedingsdeskundige, personal trainer en yogadocent om de patiënt in zijn totaliteit te helpen.

Lotte Vande Velde is geboren in Brussel en bracht haar jeugd door in de Vlaamse rand. Haar familie woont er nog steeds, maar zij volgde de liefde en woont sinds 2012 in Roeselare met haar man Tomas Vanden Bulcke en hun kinderen Noah (6) en Pipa (4).

Meestal volgt de man de vrouw, maar bij jullie was het andersom. Hoe ben jij in Roeselare verzeild?

“Heel toevallig eigenlijk. Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om in Roeselare te gaan wonen op mijn eerste date met Tomas, maar wij zijn allebei zelfstandige en het is nu eenmaal makkelijker om opnieuw te beginnen als zorgkunde dan als interieurschrijnwerker. Ik had op dat moment al mijn eigen praktijk Vitruvius in Steenokkerzeel, maar beetje bij beetje kwam ik vaker naar Roeselare tot we in 2015 trouwden. Roeselare ligt bovendien dichter bij zee en aangezien ik een surfer ben, is dat mooi meegenomen. Tot op vandaag ga ik wel nog een dag per week werken in Steenokkerzeel.”

Wie is Lotte Vande Velde?

Privé

Lotte Vande Velde (42) is geboren in Brussel en volgde de liefde naar Roeselare. Ze is getrouwd met interieurschrijnwerker Tomas Vanden Bulcke (45) en samen hebben ze twee kindjes Noah (6) en Pipa (4).

Professioneel

Lotte is kinesiste en osteopate en noemt zichzelf een eeuwige student. In 2012 startte ze haar eigen praktijk in Roeselare en die is uitgegroeid tot De Lijfwacht, een multidisciplinaire praktijk met osteopaten, een psycholoog, personal trainer, voedingsdeskundige en yogadocent.

Vrije tijd

Lotte houdt van avontuurlijke sporten, muziek en reizen. Ze wil haar kinderen een stukje van de wereld laten zien en hun blik verruimen.

Kinesisten zijn meestal heel lichamelijk bezig. Hoe kwam je tot het idee om een multidisciplinaire praktijk te starten?

“Ik ben afgestudeerd als kinesist, maar ik had steeds het gevoel dat er iets ontbrak. Daarom volgde ik tal van opleidingen zoals manuele therapie en osteopathie waar men naar de mens in zijn geheel kijkt, in plaats van enkel naar de kwaal. Mijn ogen ging pas echt open toen ik op de afdeling brandwonden werkte in Gasthuisberg. Artsen, verpleegkundigen, kinesisten en psychologen werken daar zonder onderscheid in rang of stand. Iedereen is er gelijk en werkt samen in functie van de patiënt. Ik denk dat daar de zaadjes gelegd zijn voor mijn praktijk.”

Je gelooft heel hard in de relatie tussen lichaam en geest. Hoe komt dat tot uiting in je werk?

Ik startte de praktijk in 2012 op als eenmanszaak, maar de oorzaak van een lichamelijke klacht ligt vaak elders. Voeding speelt een grote rol, maar mentale klachten kunnen ook leiden tot fysieke aandoeningen. Ik ben echter geen diëtist of psycholoog, dus moest ik me omringen met ervaren personen.

“We leven in een hollende maatschappij en dan is het makkelijk om je te ‘vullen’ met eten”

Met De Lijfwacht zoeken we naar de oorzaak, we verbinden alle facetten van gezondheid en dat op een veilige plek. We gaan steeds op zoek naar balans, hoe ons lichaam en onze geest in harmonie kunnen functioneren. Ik werk ook graag samen met mensen. Ik heb toppers van collega’s op bewegingsvlak: een yogadocente en personal trainer, een osteopaat Alexander, Ann-Sophie als systeemcounselor (psychologie) en Evelien is onze voedingsdeskundige.”

Jouw praktijk is gelegen in de oude degustatiezaal van wijnhuis Vanden Bulcke. Waarom koos je voor dit pand?

“Ik hou van panden met een ziel. De wijnhandel was vroeger van mijn schoonouders en toen de oude degustatieruimte niet meer gebruikt werd, huurde de stad het pand om er de speleotheek en Kidz in onder te brengen. Toen zij er vertrokken, kreeg ik de kans om het te huren. We waren net op huwelijksreis en ik stond letterlijk op mijn surfplank toen ik die beslissing moest nemen. Ik heb niet lang getwijfeld, maar het was toch een sprong in het duister. Nu ben ik heel blij met De Lijfwacht, het kleine huisje straalt intimiteit en vertrouwen uit en past helemaal bij onze visie.”

In De Lijfwacht stimuleer je een gezonde geest in een gezond lichaam, maar hoe fit ben jij?

“Ik ga minstens twee keer per week lopen, het liefst in de natuur, en daarnaast doe ik minstens één keer per week aan yoga. Qua voeding probeer ik zo gezond mogelijk te eten, maar uiteraard heb ik ook mijn mankementjes. We leven in een hollende maatschappij en dan is het makkelijk om je te ‘vullen’ met eten. Het is echter essentieel dat we ons voeden met gezonde voeding en goede gedachten. Alleen zo kies je voor jezelf en kan je goed functioneren.”

Je woont intussen 9 jaar in Roeselare. Hoe goed ben je al ingeburgerd?

“Ik voel me zeker ingeburgerd, maar ik ben natuurlijk geen echte Roeselaarse, dat hoeft ook niet. Het is een fijne stad waar alles op een zakdoek ligt: leuke restaurantjes zoals Saladette, een toffe voorstelling in de Spil of een bezoekje aan ARhus. Soms heb ik ook even tijd nodig om me terug te trekken. Het oude kerkhof midden in de stad en in het groen vind ik een bijzondere plek.” (Lieve Coffyn)

Wil je kennismaken met De Lijfwacht? Ga dan zeker langs tijdens de opendeur op zaterdag 20 april van 14 tot 17.30 uur. Je krijgt er info en je kan deelnemen aan enkele workshops. Meer info vind je op de website en je kan er ook inschrijven voor de workshops: www.delijfwacht.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier