Nieuwe personeelsstaking vertraagt vaccinatie gedetineerden in gevangenis Brugge

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

De vakbonden van het gevangenispersoneel hebben beslist om het werk neer te leggen in de gevangenis van Brugge op maandag 28 en dinsdag 29 juni. Maar net op die twee dagen zou de tweede vaccinatie van de gedetineerden plaatsvinden. De vaccinatie moet dus uitgesteld worden. Het personeel kreeg wel al zijn tweede vaccinatie eerder deze week.

Protest

De Commissie van Toezicht bij de Brugse gevangenis en de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) protesteren met klem tegen deze gang van zaken. “Want de gezondheid van de gedetineerden wordt zo helemaal ondergeschikt gemaakt aan syndicale actie.

In een gesloten omgeving zoals een gevangenis, waar mensen noodgedwongen heel dicht bij elkaar leven en op mekaar aangewezen zijn – denk aan de meerpersoonscellen -, is het des te belangrijker dat de coronavaccinaties zo spoedig mogelijk plaats kunnen vinden. Elke dag vertraging betekent een nieuw risico.

Het is dan ook onaanvaardbaar dat de aangekondigde syndicale actie de gezondheid van de gedetineerden op zo’n precair moment in het gedrang brengt”, klinkt het.

Groter risico

Staken op de dag van de vaccinaties betekent trouwens ook voor het personeel zelf een bijkomend risico. Want het betekent dat covid langer blijft rondhangen binnen de muren van de Brugse gevangenis.

Het risico op besmetting is in de gevangenissen nog steeds groter dan in de brede samenleving. Zo testten sinds het begin van de pandemie al 88 personeelsleden in de gevangenis van Brugge covidpositief. Indien er verhoudingsgewijs evenveel besmettingen plaats zouden vinden in de brede samenleving, dan zouden de ziekenhuizen verdrinken in de opnames.

De Commissie van Toezicht Brugge en de CTRG dringen er bij de vakorganisaties en het gevangenispersoneel op aan om de geplande staking op 28 en 29 juni af te blazen of toch minstens niet samen te laten vallen met de vaccinatie van de gedetineerden.