Na een maand opnieuw Overlegcomité: is het einde van de horecabeperkingen in zicht?
Morgen komen de verschillende regeringen van ons land terug samen. Het laatste Overlegcomité dateert al van 19 juli, toen werd fase 3 van het zomerplan goedgekeurd en het Covid Safe Ticket gelanceerd. Wat staat er ons vanaf september te wachten?
Als alles zonder slag of stoot verloopt zal de vierde fase van het zomerplan op 1 september ingaan. De criteria die daarvoor werden opgelegd zijn een vaccinatiegraad van 7 op 10 volwassenen en een richtdrempel van maximum 500 COVID-bedden op de intensieve zorg. Aan die voorwaarden is al een tijdje voldaan.
Bekijk hier de dagelijkse updates over de coronacijfers en vaccinatiegraad in West-Vlaanderen
De inhoudelijke invulling van fase 4 was echter minder duidelijk. Kort door de bocht zouden zowat alle vrijetijdsactiviteiten (huwelijken, rommelmartken, feesten, recepties, markten, kermissen, jeugdwerk, verenigingsleven, kampen…) zonder beperkingen mogen doorgaan, voor evenementen lagen de voorwaarden niet vast. Een volledige terugkeer naar ‘het rijk der vrijheid’ dus.
Maar of dat nog steeds een realistisch scenario is met de huidige coronacijfers, daar zal het Overlegcomité morgen over beslissen. De kans is groot dat bepaalde versoepelingen toch nog genuanceerd en blijven er enkele beperkingen gelden.
Horecaregels schrappen
Verschillende bronnen lieten al weten dat het Overlegcomité zich zeker zal buigen over de horecaregels. Momenteel mag je maximum met 8 personen aan een tafel zitten (met de nadruk op ‘zitten’) en moeten alle zaken om 1 uur de deuren sluiten. De kans is groot dat de regeringen zullen beslissen om komaf te maken met deze beperkingen.
Logischerwijs zou die trend dan ook doorgetrokken worden naar de privésfeer, en zal je vanaf 1 september meer dan acht mensen thuis mogen ontvangen.
Feesten met of zonder coronapas
Eén van de grote struikelblokken is het momentele verbod op dansfeesten. Het toegelaten aantal bezoekers voor bijvoorbeeld huwelijken vormt geen punt van discussie meer, maar wel of die gasten allemaal braaf aan tafel moeten blijven zitten of niet. Bepaalde politici opperen om het gebruik van het Covid Safe Ticket ook in te voeren in kleinere feestzalen, in plaats van enkel bij massa-evenementen. Andere zijn dan weer sterk voorstander van volledige vrijheid bij kleine feesten.
Dezelfde discussie heerst in het kader van kleinere professionele evenementen. Zullen organisatoren van evenementen vanaf 200 deelnemers binnen en 400 buiten vanaf september een coronapas mogen vragen zodat de social distancing en mondmaskers achterwege kunnen blijven? Die vraag zal morgen beantwoord worden.
Dat jeugdactiviteiten zonder beperkingen (hetzij eventueel de mondmaskerplicht) zullen mogen doorgaan staat redelijk vast. Maar vanuit de verschillende koepels klinkt de roep steeds luider om ook na te denken over de evenementen die verschillende groepen doorgaans organiseren om hun kas te spijzen. Denk maar aan fuiven, eetfestijnen…
1 team van 11 miljoen?
De regionale verschillen zullen nog een pittig discussiepunt vormen. Vanuit Vlaamse hoek rijst de vraag of een federale aanpak wel de beste koers is, aangezien de cijfers vooral in Brussel minder gunstig evolueren dan in de rest van het land. Toch lijkt de federale regering het oorspronkelijke plan te willen aanhouden, maar regio’s kunnen wel nog eigen maatregelen nemen.
Bevrijdingsdag in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier