https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

IN KAART: Vaccinatiecentra blijven grotendeels actief, maar schalen wel terug

Het vaccinatiecentrum in Kursaal Oostende blijft werkzaam tot 15 oktober, maar zal een andere zaal innemen zodat bepaalde activiteiten terug kunnen doorgaan. © Peter MAENHOUDT
Phebe Somers

Nu de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus op z’n einde loopt rijst de vraag hoe de verschillende vaccinatiecentra het zullen aanpakken. De overheid vraagt om ten minste open te blijven tot 15 oktober, maar dat brengt in sommige steden moeilijkheden doordat er na de vakantie andere activiteiten op de planning staan.

In de meeste centra in onze provincie zijn ze momenteel volop bezig met het vaccineren van jongeren tussen 12 en 18 jaar en de tweedekansers (mensen die in eerste instantie het vaccin weigerden, maar nu toch een prikje willen). Tegen het einde van de zomer zullen vele centra leeglopen, waardoor niet iedereen het even nuttig acht om nog tot het geadviseerde datum actief te blijven. Bekijk op deze kaart wat de plannen zijn van het vaccinatiecentrum in jouw eerstelijnszone.

Verhuizen en vervroegd sluiten

De opmerkelijkste veranderingen zien we in Kortrijk, Gistel, Torhout en Zwevegem. VAXPO, waar alle inwoners uit Harelbeke, Kortrijk en Kuurne geprikt worden, verhuist vanaf 23 augustus naar de oude site van Van Marcke. Kortrijk XPO moet namelijk vrijgemaakt worden voor MATEXPO, de tweejaarlijkse beurs die daar in september plaatsvindt.

De vaccinatiecentra in Gistel en Torhout sluiten de deuren in de tweede week van september, maar fusioneren op een nieuwe locatie (Huisartsenwachtpost Houtland-Polder in Torhout) tot een kleiner centrum waar de tweede- en derdekansers in die eerstelijnszone zich nog tot 15 oktober zullen kunnen laten vaccineren.

In Zwevegem staat gepland om het centrum in de Sint-Pauluszaal tegen eind september te ontmantelen. Vanaf 1 september zouden ze daar al beginnen afbouwen en slechts één dag per week meer actief te zijn.

De andere centra geven aan om op dezelfde locatie tot 15 oktober open te blijven, het zij in een andere zaal of met veel lagere bezetting. De meeste hebben het geluk dat ze gehuisvest zijn in gebouwen van de stad zelf, waardoor er weinig tot geen commerciële druk is om vroeger op te doeken dan gepland. In Izegem en Diksmuide bijvoorbeeld heeft de locatie zelfs geen enkel ander nut, zij zijn dus heel flexibel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten