Izegems vaccinatiecentrum zal langer moeten open blijven: “Op naar de 100.000 prikken”

Centrummanager Anton Jacobus in het Izegemse vaccinantiecentrum in zaal ISO. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

De vaccinatiecentra sluiten zou tegen half oktober gebeuren. Maar centrummanager Anton Jacobus vermoedt dat die datum niet haalbaar zal zijn. “Van ons zal wel nog verwacht worden dat we de derde prik geven. Maar de bevestiging moeten we nog krijgen.”

Het is voor de vaccinatiecentra nog wachten tot 7 oktober, dan volgt definitief nieuws. Maar ondertussen sijpelt in de media wel een en ander door. “Eerst werd verkondigd dat een eventuele derde prik buiten de vaccinatiecentra zou toegediend worden, maar dat ziet er steeds minder naar uit. De huisdokters gaven recent al aan dat ze het werk nu al niet meer de baas kunnen. Wij zijn natuurlijk perfect in staat om die prikken te geven, maar het jammere is dat we nu al sinds begin september niet eens op halve kracht moeten draaien. We halen misschien nog maar tien procent van de topperiode. Het was aangenamer geweest mochten we in één vlotte beweging al die prikken hebben kunnen zetten.”

Boosterprik voor 65-plussers

België beslist straks wellicht dat alle mensen ouder dan 65 jaar zullen worden uitgenodigd voor een derde prik, het zogenaamde boostervaccin. “Voor onze vier gemeenten samen, Izegem, Ingelmunster, Lendelede en Ledegem, gaat dat om over ruim 10.000 mensen. Daarvoor zullen we nog tien dagen volle bak moeten draaien. Het is nu al zo dat de 85-plussers al zeker hun derde vaccin krijgen. Die spuitjes worden gezet op 13, 14 en 15 oktober. Voor ons gaat dat om 1.240 mensen, er verblijven ook nog 830 85-plussers in een wzc, die krijgen daar hun vaccin. De vaccins worden van bij ons geleverd, maar het spuitje wordt in het rusthuis gegeven. Zowat 500 mensen zullen zelf naar de ISO komen. Mijn persoonlijk vermoeden is ook dat men tevens de risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar zal uitnodigen. En dan is er nog Pfizer dat al een aanvraag heeft ingediend om ook toegelaten te worden voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Mocht die doelgroep er ook nog bijkomen, dan zijn we nog voor een tijdje zoet. We kunnen het allemaal organiseren, maar we zouden ook graag duidelijkheid hebben. Ook al naar onze medewerkers en vrijwilligers toe. Iedereen heeft ondertussen weer zijn eigen werk en het sociaal leven trekt zich ook weer helemaal op gang.”

De vaccinatiegraad in de regio Izegem is ook groot. Ruim 92 procent van de 18-plussers is ingeënt, op de totale bevolking (0 tot 100+) draait het rond de 83 procent. “Er is ook nauwelijks verschil te merken tussen de vier gemeenten. Uiteraard hebben wij ook groepen die we moeilijk konden bereiken. Het gaat dan meestal om mensen van etnische afkomst, die de taal ook niet machtig zijn en die ook het nieuws niet volgen. Er is uiteraard gepoogd om die mensen persoonlijk aan te spreken, in sommige gevallen leidde dat wel tot extra inentingen. Zo hebben we hier ook een groep seizoensarbeiders kunnen vaccineren.”

De sfeer onder de vrijwilligers was echt uitstekend

In totaal kwamen 44.000 18-plussers uit de vier gemeenten in aanmerking om zich te laten vaccineren. “Zowat 40.000 van hen hebben wij ingeënt, meestal dubbel. Enkel wie het Johnson & Johnson-vaccin kreeg, moest maar één spuitje krijgen. De meeste mensen zijn hier dus twee keer geweest. Ook de vaccinatiebereidheid bij de jongeren tussen 12 en 18 was erg groot. We zitten nu al boven de 80.000 prikken, maar we zullen de 100.000 wel benaderen als we straks ook nog heel wat boostervaccins moeten plaatsen.”

Ondertussen worden er ook nog altijd twijfelaars overtuigd. “Sommige mensen zien in het buitenland dat het best wel makkelijk is als je gevaccineerd bent, andere mensen laten zich overhalen door hun huisarts die op hen inpraat. We krijgen dus nog af en toe vaak via huisdokters aanvragen om bij mensen die aanvankelijk weigerachtig stonden alsnog een vaccin te zetten.”

In Izegem werd het bedankingsfeest voor de vrijwilligers al gehouden in de kermisweek. “In totaal hadden we om en bij de 500 kandidaat-vrijwilligers, op 300 mensen hebben we effectief een beroep gedaan. In het begin zetten we nog behoorlijk wat beroepskrachten in, onder meer van onze vrijetijdsdienst. Maar die mensen kregen op de duur ook meer eigen werk, dus schakelden we toen ook over op meer vrijwilligers die ondertussen ook goed gerodeerd waren. De sfeer onder die mensen zat echt uitstekend. Voor ons als stad voelt het ook goed aan te weten dat je een beroep kunt doen op zo’n groep mensen.”

Voldoende middelen

De hogere overheden maakten ook middelen vrij om de vaccinatiecentra te financieren. “Wij gaan er niet aan toe steken, maar we zullen er ook niet aan over hebben. We moeten dan achteraf nog eens de rekening maken van al onze eigen mensen die we hebben ingezet. Maar we hadden ook het voordeel dat we met zaal ISO een eigen zaal hadden en geen Expohal of zo moesten gaan huren. Naar het einde van het jaar toe waren enkele activiteiten voorzien in zaal ISO, indien nodig zullen we bekijken om die in andere stadszalen onder te brengen.”

In het Izegemse vaccinatiecentrum werden weinig vreemde voorvallen vastgesteld. “In het begin hadden we wel wat mensen die naar een ander vaccin vroegen. Iets waar we niet konden op ingaan. Maar op de duur zwakte dat ook af. Soms werd er al eens iemand onwel. Opvallend meer jonge mensen en daar zag je ook het domino-effect. Flauwvallen werkt blijkbaar aanstekelijk. Maar allemaal zonder erg natuurlijk. En we hadden ook wel eens iemand die net te veel in het glas had gekeken. Maar we kregen eigenlijk louter positieve reacties. En dat doet ook eens deugd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier