Het einde van het coronaleven is in zicht: dit heeft het Overlegcomité beslist
Als het weer in september en oktober even mee zit kunnen we nog genieten van een mooie nazomer. Een volledige terugkeer naar het ‘Rijk der Vrijheid is het nog niet helemaal, maar tijdens het Overlegcomité zijn vandaag toch heel wat coronamaatregelen gesneuveld.
Feesten (bijna) terug toegestaan
Vanaf 1 september vervallen alle beperkingen die tot nu toe van toepassing waren in de horeca. Enkel de mondmaskerregel bij verplaatsingen blijft voortleven. Maar van een sluitingsuur, verbod op tooghangen of maximum aantal personen aan een tafel is geen sprake meer. Vanaf hetzelfde moment mag er ook terug gedanst worden tijdens een trouwfeest, daar zullen naast de toekomstige huwelijksparen ook de feestzaaluitbaters heel tevreden mee zijn.
Zoals eerder voorspeld door minister Vandenbroucke mag het nachtleven op 1 oktober volledig losbarsten, want dan wordt ook dansen op café mogelijk én mogen ook discotheken terug de deuren openen. Let wel: dit is een federale toelating, maar gewesten en gemeenschappen kunnen zelf beslissen of zij deze regel laten gelden en onder welke voorwaarden ze dat doen. Het is niet uitgesloten dat bepaalde nachtclubs zullen werken met het Covid Safe Ticket.
Coronapas breder ingezet
Het coronapaspoort is rijp voor enkele aanpassingen. Deelstaten zullen die namelijk kunnen introduceren in de horeca in gemeentes waar de vaccinatiegraad te laag is. Het nieuwe doel wordt een vaccinatiegraad van 70 procent over de hele bevolking, maar ook in elke gemeente. Leuk weetje: élke West-Vlaamse gemeente heeft de kaap van 70 procent inwoners die minstens één prikje kreeg overschreden.
Daarnaast zal het Covid Safe Ticket ook op kleinere evenementen, voorstellingen, concerten etc. ervoor zorgen dat alle beperkingen wegvallen, tot nu toe konden enkel organisatoren die meer dan 1.500 bezoekers verwachtten deze tool inzetten. Maar vanaf september vallen alle afstands- en mondmaskerregels weg bij evenementen met 200 bezoekers binnen of 400 buiten, vanaf oktober worden die aantallen opgetrokken tot 500 aanwezigen binnen en 750 buiten. Grotere festiviteiten zullen dus zonder uitzondering gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket.
97 procent van de mensen die in het hospitaal belanden zijn niet (volledig) gevaccineerd. Het antwoord is heel duidelijk: kies voor een vaccin, dat is het veilig
Wie terugkomt van vakantie uit een rode zone zonder coronapaspoort moet zich laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst, maar moet in tussentijd niet in quarantaine.
Onbeperkte contacten
Goed nieuws voor wie al anderhalf jaar aan het wachten is om een housewarming te geven: vanaf september mag je thuis opnieuw onbeperkt bezoek ontvangen. Dat wil ook zeggen dat reizen, weekendjes etc. in groep opnieuw zonder restricties kunnen doorgaan.
Studenten kunnen terug full time contactonderwijs volgen. Tot slot is telewerk niet langer aangeraden, maar de regeringen vragen wel aan werkgevers om een eventueel plan uit te werken om thuiswerk op lange termijn mogelijk te maken.
Minister De Croo benadrukt tijdens de persconferentie dat het al dan niet laten vaccineren een vrije en individuele keuze is, met één uitzondering: “Voor mensen die werken in de zorg is de vaccinatie meer dan een individuele keuze. Patiënten hebben het recht om beschermd te worden. Daarom hebben we gevraagd aan de ministers van Volksgezondheid om de voorwaarden te bekijken om vaccinatie te verplichten voor het zorgpersoneel.” Daarnaast vraagt De Croo aan het coronacommissariaat om een einde te maken aan de federale fase, die al 512 dagen van kracht is. Midden september komt er een nieuw Overlegcomité.
Brussel moet nog even wachten
Zoals minister-president Rudi Vervoort (PS) al had aangekondigd komen er in Brussel nog geen versoepelingen de komende maand.
Bevrijdingsdag in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier