Hedwige Van Steen (27) kan dankzij nieuwe rolstoel weer vooruit kijken: “Binnenkort eerste competitiematch”

Hedwige bleef niet bij de pakken zitten en zette alles op alles voor een nieuwe rolstoel. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het was een verhaal dat in november vorig jaar niemand onberoerd liet: de zoektocht van Hedwige Van Steen naar het geld om een nieuwe rolstoel aan te kopen. De atlete kon 2024 dan weer met erg goed nieuws starten. “Op 2 maart speel ik mee in mijn eerste competitiematch.”

20.000 euro! Het was het astronomische bedrag dat Hedwige Van Steen bijeen probeerde te sprokkelen. De 27-jarige atlete wist zich een weg naar de Belgische competitie van Powerchair Hockey te knokken. Ook het Europese niveau bleek geen partij voor de motivatie van Hedwige. “Maar helaas was mijn rolstoel ondertussen al een flink stuk verouderd, waardoor ik niet langer kon kampen aan de top. De snelheid of dingen zoals de draaicirkel? Mijn exemplaar van een rolstoel kon niet meer tippen aan de moderne modellen.”

Onverwachte opsteker

Al snel bleek de aankoop van een nieuw exemplaar een ware breinbreker. “In tegenstelling tot Nederland, waar de sport wel gesteund wordt, is er hiervan in België weinig sprake. Het is geen noodzakelijkheid voor ons om zo een sportexemplaar te hebben. De overheid bekijkt het niet als een zorghulpmiddel en dus komen ze niet tussen in de aankoop hiervan. Ik moest dus zelf het bedrag van 20.000 euro verzamelen. Ik besloot om niet in een hoekje te zitten jammeren en liet geen enkele mogelijkheid aan me voorbijgaan. Ik lanceerde een crowdfunding waarop mensen massaal reageerden. Ook de verkoop van chocolade en wijn liep goed en ik kon op heel wat steun rekenen. Daarnaast kreeg ik nog een onverwachte opsteker vanuit Nederland. Daar werd de aankoop van dergelijke rolstoelen compleet opgenomen in de steunpakketten van de overheid. De overkoepelende vereniging die Powerchair Hockey vertegenwoordigt houdt dan ook op te bestaan. Ze besloten hun resterende fondsen aan mij te schenken.”

Eerste wedstrijd

Het resultaat liet dan ook niet lang op zich wachten. “In net geen vier weken tijd werd mijn nieuwe rolstoel geleverd en kan ik opnieuw op hoog niveau meespelen. Op 2 maart volgt een eerste wedstrijd en via mijn Facebookpagina zal iedereen mijn evolutie kunnen volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier