Dokter Bailleul engageert zich in vaccinatiecentrum van Diksmuide

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.©type=
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

Dokter Robert Bailleul keert even terug uit pensioen om een coördinerende rol op te nemen in het vaccinatiecentrum van Diksmuide. “Als we eenmaal op volle kracht draaien, zullen de dagen goed gevuld zijn”, zegt de gewezen huisarts.

Dokter Robert Bailleul (73) was 45 jaar lang huisarts in Diksmuide en omstreken. Hij deed zijn werk heel graag maar is ondertussen met pensioen.

“Wat ik het meest mis zijn mijn patiënten, maar ik ben niet iemand die achteruit kijkt. Ik wil nog genieten van de tijd die mij gegeven is. Zodra ik hoorde dat er een vaccinatiecentrum zou komen in Diksmuide vond ik het evident dat ik als gewezen huisarts mijn hulp zou aanbieden”, vertelt hij.

“Ik ben altijd al sociaal geëngageerd geweest. Zo was ik bijvoorbeeld een tijdlang voorzitter van het OCMW. Bovendien heb ik een organisatorisch talent dat heel goed van pas kan komen.” Ook van dokter Wouter Demuynck van Vladslo kwam de vraag of dokter Bailleul kon helpen. “Hij was coördinator, maar heeft nog een voltijdse praktijk en dus minder tijd. Daarom nam ik die taak op mij. In totaal werken er nog een 15-tal Diksmuidse huisartsen mee. Hoewel we dat uit vrije wil doen, krijgen we straks nog een kleine vergoeding voor het werk en de tijd die we eraan spenderen.”

Volle dagtaak

Er zijn heel wat voorbereidingen nodig voor men tot het vaccineren kan overgaan. “Vandaag werk ik vanaf 13.30 uur. Er zullen ongeveer 100 vaccins worden gegeven op twee lijnen en dat zal twee tot drie uur duren. Reken daarbij nog de voorbereidingen van een drietal uur. Daarnaast moeten we ook heel vaak webinars volgen die minimaal twee uur duren zo heb ik er al vijf gevolgd”, legt dokter Bailleul uit.

“Zodra we op volle kracht zullen draaien, zal dat neerkomen op een volle dagtaak. Nu zijn we nog afhankelijk van de levering van het vaccin. De eerste dag is hier wel zeer goed verlopen, toen hebben we 205 vaccins gezet. Interessant om te weten is dat we altijd een reservelijst hebben voor het geval mensen niet om hun vaccinatie komen. Op die reservelijst staat eerst en vooral de eerstelijnszorg en dan ook de mensen met een medisch probleem die door hun huisarts werden opgegeven. Hier is geen sprake van vriendjespolitiek: iedereen op zijn beurt. We hebben hier trouwens niet veel mensen die niet om hun vaccin komen.”

Rolverdeling

Nog heel wat andere mensen zijn in het centrum aan het werk. “De stewards begeleiden de mensen buiten, meten de temperatuur, brengen hen naar de juiste rij en houden achteraf ook supervisie in de wachtruimte. De verpleegsters nemen de ziektegeschiedenis op, zetten de vaccins en voeren de gegevens in de computer in. De apothekers zorgen dan weer voor het verdunnen en klaarmaken van de spuiten, zijn verantwoordelijk voor de vaccins in de koelkast en dergelijke meer. De toezichthoudende arts is via walkietalkie in het hele centrum bereikbaar om directe hulp te bieden bij dringende gevallen zoals een abnormale reactie op het vaccin, bewusteloos vallen, draaierig worden, enzovoort.”

“We mogen ook het onderhoudspersoneel niet vergeten, dat altijd klaar staat om alles schoon te maken en te ontsmetten. Maar zeker ook een pluim voor de technische dienst van Diksmuide, die het hele centrum bouwde. Tot slot geef ik nog mee dat niemand bang moet zijn voor de vaccinatie, want die is praktisch pijnloos. Bij de toediening van het tweede vaccin kan men zich iets grieperig voelen. Eens we op volle toeren werken, zullen we tot 100 vaccins per uur kunnen toedienen.”

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier